AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yer alti su kaynaklari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.508
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yer altı su kaynakları nelerdir?​

Yer altı suyunun kaynakları yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve Su Arıtma sistemlerinden oluşur.

Yer altı suyu nasıl bulunur?​

Yer altı suyu nasıl bulunur?
Yeraltı suları, bir vadinin tabanındaki kum veya çakıl katmanlarında, bu katmanlar kil tabakaları tarafından örtülmüş tabakalarında sıklıkla bulunabilir. Vadilerdeki veya alçak bölgelerdeki yeraltı suları, dik veya nispeten yüksek alanlarda olduğundan daha yüzeyde daha yakındır.

Hangisi yeraltı sularının oluşmasını etkileyen faktörlerdendir?​

Hangisi yeraltı sularının oluşmasını etkileyen faktörlerdendir?
Yeraltı suyunun oluşabilmesi için beslenme ve depolanma koşullarının uygun olması gerekir. Yeraltı suyunun beslenmesini etkileyen en önemli etmen yağışlardır. Depolama koşulları ise yüzeyin eğimine, bitki örtüsüne ve yüzeyin geçirimlik özelliğine bağlıdır.

Yeraltı su kaynakları kaça ayrılır?​

Yeraltında biriken sular; Taban suyu, Artezyen ve Karstik Yeraltı Suyu olarak bulunur. Taban Suyu Altta geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabaka içindeki sulardır. Bu sular genellikle yüzeye yakındır.

Yeraltı suları hidrosfer midir?​

Yeraltı suları hidrosfer midir?
Hidrosfer (Yunanca ōρ hydōr, “su” ve σφαῖρα sphaira, “küre”), su küre demektir. Bunlar, yer altı suyu, okyanuslar, göller ve akarsularda sıvı ve donmuş formlarda bulunan sulardan oluşmaktadır. Tuzlu su bu miktarın %97,5’ini oluştururken, tatlı su ise %2,5’ini oluşturmaktadır.

Yeralti sulari hidrosfer midir?​

Yeralti sulari hidrosfer midir?
Yerkürenin sıvı kısmına karşılık gelen yeri “Su Küre”, “Hidrosfer” olarak bilinir. Okyanuslar ve denizler başta olmak üzere karalar üzerinde yer alan kaynaklar, akarsular, göller ve yeraltı suları hidrosferi meydana getirir.
Yer altı suları hangi katmanda yer alır?​
Yeraltı suyunun bulunduğu toprak katmanının bütün yani kapilar ve kapilar olmayan boşlukları tamamen su ile dolu olduğu için, doymuş katman olarak nitelenir. Bunun üzerinde çoğunlukla, su ve havanın beraber bulunduğu boşlukları içeren bir katman vardır. Burası doymamış katman olarak belirtilir.

Türkiye’deki yer altı suları nelerdir?​

Türkiye’deki yer altı suları nelerdir?
Türkiye’de yer altı suları üç grupta incelenebilir; Taban suyu – Karstik yer altı suyu- Basınçlı yer altı suyu şeklinde. Taban suyu: Alt kısmında geçirimsiz, üst kısmında; geçirimli tabakalar bulunan yerlerde bulunan yer altı sularıdır. Bu sular, alüvyal ovalarda yaygın olup, genellikle yüzeye yakındır.

Yeraltı suları isimleri nelerdir?​

Yeraltı suları isimleri nelerdir?
Yeraltında biriken sular; Taban suyu, Artezyen ve Karstik Yeraltı Suyu olarak bulunur.

Kil tabakasının altında su olur mu?​

Killi topraklar genelde ne su tutar, nede suyu iletir. doğal bir su geçirmezlik tabakası olan kil genelde göletlerin oluşmasının, barajların zeminin temel malzemesidir.

Su katmanında neler yer alır?​

Su katmanında neler yer alır?
Okyanus, deniz, göl, nehir su katmanını oluşturur. Bu sebeple su katmanı Dünya üzerinde çok daha fazla yer kaplamaktadır. Dünyanın dörtte üçü sularla dörtte biri ise karalarla kaplı olduğu bilinmektedir.

Su sondaj yeri nasıl belirlenir?​

Su sondaj yeri nasıl belirlenir?
Jeofizik mühendisliğinde birçok yöntem olsa da yer altı su etütlerinde en başarılı yöntem elektrik özdirenç yöntemidir. Bu yöntemde yere belirli noktalardan akım verilip belirli noktalardan potansiyel fark ölçülerek yeraltının özdirenç değerlerine göre değişimi tespit edilir.

Su sondaj kaç metreye kadar serbest?​

10 metrenin altındaki her artezyen kuyu işleminde izin zorunludur. Bu izin Devlet Su İşleri’nden alınmaktadır. Arazisine artezyen kuyu açtırmak isteyen kişiler bu işlemi yapan firmalar ile iletişime geçmelidirler. Bu firmalar gerekli mühendislik çalışmaları yaptıktan sonra kişi adına izin belgesi de çıkarabilmektedir.
 
Yer altı su kaynakları genellikle yağışlar, okyanuslar, ırmaklar, göller, bataklıklar, yapay gölcükler ve su arıtma sistemlerinden oluşmaktadır. Bu kaynaklar, hidrosferin bir parçası olan yer altı sularını besleyen ve oluşturan unsurlardır.

Yer altı suyu genellikle vadinin tabanındaki kum veya çakıl katmanlarında bulunur. Bu katmanlar genellikle kil tabakaları tarafından örtülü olabilir. Yeraltı suları genellikle dik veya nispeten yüksek alanlarda bulunan vadilerde veya alçak bölgelerde daha yakın yüzeyde bulunabilir.

Yeraltı sularının oluşmasını etkileyen faktörler arasında beslenme ve depolama koşulları önemlidir. Beslenme koşullarını genellikle yağışlar belirlerken, depolama koşulları yüzeyin eğimi, bitki örtüsü ve geçirimlik özellikleri gibi faktörlere bağlıdır.

Yeraltı suları genellikle taban suyu, artezyen ve karstik yeraltı suyu olarak ayrılır. Taban suyu genellikle geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabakalar içinde bulunan suları ifade eder.

Türkiye'deki yer altı suları genellikle taban suyu, karstik yeraltı suyu ve basınçlı yer altı suyu olarak sınıflandırılabilir. Taban suyu genellikle geçirimsiz alt tabakalar ile geçirimli üst tabakalarda bulunan sulardır.

Yer altı suları hidrosferin bir parçasıdır. Hidrosfer, dünyadaki tüm su kaynaklarını ifade eder ve yer altı suları da bu kürenin bir parçasıdır.

Yer altı suyunun bulunduğu toprak katmanı genellikle doymuş katman olarak adlandırılır. Bu katman, su ile dolu olan kapalı ve açık boşluklardan oluşur. Üstünde ise su ve hava karışımı olan doymamış bir katman bulunabilir.

Su sondaj yeri belirleme sürecinde jeofizik mühendisliğinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Ancak en başarılı yöntemlerden biri elektrik özdirenç yöntemidir. Bu yöntemde yeraltının elektriksel iletkenlik özelliklerine göre değişimleri tespit edilerek suyun bulunduğu yerler belirlenebilir.
 
Geri
Üst