AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yenidoganda patolojik sarilik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yenidoğanda patolojik sarılık nedir?​

Fizyolojik ve anne sütü sarılığı nedenlerinin dışındaki tüm sarılık türleri patolojik sarılıktır. Patolojik sarılık son derece az sıklıkla görülmektedir ve fizyolojik sarılıktan daha erken veya daha geç görülür ve bilirubin düzeyi daha yüksektir.

Uzamış sarılık neden olur?​

Zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıklar uzamış sarılık olarak adlandırılır. Bu durumda kan grubu uyuşmazlığı, bazı enzim eksiklikleri, idrar yolu enfeksiyonu, tiroid bezinin yetersiz çalışması, doğuştan metabolik hastalıklar araştırılmalıdır.

Sarılığın beyne zarar verdiği Nasıl Anlaşılır?​

Sarılığın beyne zarar verdiği Nasıl Anlaşılır?
Yeni doğan bebeklerde çeşitli nedenlerle görülen sarılık, tedavi edilmediği takdirde beyinde ciddi hasarlara neden oluyor. Zeka bozukluğu başta olmak üzere, sağırlık, öğrenme güçlüğü, istemsiz hareketler, spastisite ve zeka geriliği gibi etkiler görülebiliyor.

Patolojik sarılık ne zaman ortaya çıkar?​

Patolojik sarılık ne zaman ortaya çıkar?
Genellikle fizyolojik sarılık olarak adlandırılan ve sık görülen yenidoğan sarılığı, doğumdan 2-3 gün sonra başlar. Patolojik sarılık olan daha nadir görülen çeşidi ise doğumdan hemen sonra ortaya çıkar.

Süt sarılığı nasıl tedavi edilir?​

Bu sarılık tipinde 1-2 mg/dl civarında olması gereken bilirubin değerleri, 20 mg/dl’ye kadar çıkabiliyor. Bu yüzden yapılan testler sonucunda geç anne sütü sarılığı tedavisi olarak bebeğinin oranları tehlikeli seviyelerdeyse muhtemelen fototerapi tedavisi uygulanacak.

Bebeklerde sarılık hangi değerlerde tehlikeli?​

– 10 ile 13 mg/dl arasında ise vücudun alt kısmında sararmalar görülür. – 13 ile 16 mg/dl arasında ise kol ve bacaklarda sarılıklar görülür. – 20 mg/dl ise eller ve ayaklarda sarılık görülmektedir. Bazı durumlarda sarılığın şiddetli olması tehlikeli durumlara yol açabilmektedir.

Uzamış sarılık yükselir mi?​

Uzamış sarılık yükselir mi?
Uzamış sarılıkta hem direkt, hemde indirekt bilirübin yükselmiş olabilir. Özellikle direkt bilirubin yüksekliği olan uzamış sarılık ciddi karaciğer hastalıklarının belirtisi olabilir.
 
Patolojik sarılık nedir sorusunun cevabında belirtildiği gibi, fizyolojik ve anne sütü sarılığı dışında kalan tüm sarılık türleri patolojik sarılık olarak adlandırılır. Bu tür sarılıklar genellikle daha nadir görülür, ancak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Patolojik sarılığın belirtileri genellikle fizyolojik sarılıktan farklı olabilir ve bilirubin seviyeleri daha yüksek olabilir.

Uzamış sarılık, zamanında doğan bebeklerde 2 haftadan, erken doğan bebeklerde 3 haftadan uzun süren sarılıkları ifade eder. Bu durumda altta yatan nedenler araştırılmalıdır. Kan grubu uyuşmazlığı, enzim eksiklikleri, enfeksiyonlar, tiroid sorunları ve metabolik hastalıklar uzamış sarılığa neden olabilir.

Sarılığın beyne zarar verdiği durumlar, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Beyinde hasara neden olabilen sarılıkların belirtileri arasında zeka bozukluğu, sağırlık, öğrenme güçlüğü, istemsiz hareketler, spastisite ve zeka geriliği bulunabilir. Bu nedenle, sarılığın belirtileri göz ardı edilmemeli ve zamanında tedavi edilmelidir.

Patolojik sarılığın ortaya çıkma zamanı genellikle doğumdan hemen sonra olabilirken, fizyolojik sarılığın ortaya çıkış zamanı genellikle doğumdan 2-3 gün sonra başlar. Bu nedenle, doğum sonrası dönemde bebeğin sarılık durumu yakından takip edilmelidir.

Süt sarılığı, bilirubin seviyelerinin normalden yüksek olması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda bebeklerde bilirubin değerleri 20 mg/dl'ye kadar çıkabilir. Geç anne sütü sarılığının tedavisinde fototerapi gibi yöntemler uygulanabilir, ancak bu tedaviye karar vermeden önce doktor önerilerine başvurulmalıdır.

Bebeklerde sarılığın tehlikeli seviyeleri genellikle bilirubin değerleri ile belirlenir. Sarılığın şiddeti arttıkça vücudun farklı bölgelerinde sararma görülebilir. Örneğin, 10-13 mg/dl arasındaki bilirubin değerleri alt vücutta, 13-16 mg/dl arasındaki değerler ise kol ve bacaklarda sararma şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir. 20 mg/dl üzerindeki değerler ise eller ve ayaklarda sarılık görülebilir.

Uzamış sarılık durumunda bilirubin seviyelerinin yükselmesi mümkündür. Özellikle direkt bilirubin yüksekliği uzamış sarılığın ciddi karaciğer hastalıklarının bir belirtisi olabileceğini gösterebilir. Bu nedenle, uzamış sarılık durumunda altta yatan nedenlerin belirlenmesi ve uygun tedavinin başlatılması önemlidir.
 
Geri
Üst