AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yenidogan aspirasyon nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yenidoğan aspirasyon nasıl yapılır?​

Aspirasyon işlemi nasıl uygulanmalıdır? Aspirasyon işleminde yenidoğanın başı yana çevrilmeli, önce oral kavite, sonra burun delikleri, aspirasyon sondasını ilerletmeden aspire edilmelidir. Şiddetli, derin ve tekrarlı aspirasyon uygulanmamalı ve aspiratör basıncının 80-100 mmHg’yı geçmemesine dikkat edilmelidir (19).

Yeni dogan bebeğe hastanede neler yapilir?​

Bebek hastanede yattığı süre boyunca düzenli muayenesi, tartı takibi yapılır ve anne sütü ile beslenmesi konusunda gerekli destek verilir. Ayrıca sarıklık açısından da yakından takip edilir. Taburculuk sonrası da rutin kontrollerle tartı alımı ve sarılığı takip edilir.

Yeni doğan bebeğe hangi testler yapılır?​

Yeni doğan bebeğe hangi testler yapılır?
Bebek doğduktan hemen sonra daha hastaneden taburcu olmadan topuk kanı testi (Guthrie testi) yapılır. Hastaneden ayrıldıktan 5 gün sonra yani bebek yaklaşık 7 günlükken test tekrarlanır. Anne ve babalar için bu test korkutucu gözükse de yapılması son derece önemlidir.

Yeni doğan bebek neden solunum cihazına bağlanır?​

Yeni doğan bebek neden solunum cihazına bağlanır?
RDS’li prematüre bebekte akciğer grafisi Bunun için küçük yumuşak bir tüp bebeğin soluk borusuna konarak bu tüp solunum cihazına bağlanır. Böylece cihaz gereken miktarda hava ve oksijeni bebeğin akciğerlerine pompalar.

Aspirasyon işlemi en fazla kaç saniye yapılır?​

4.1.Aspirasyon aseptik tekniğe uygun olarak yapılır. 4.2.Aspirasyon işleminde sonda, 15-20 saniyeden fazla içeride kalmamalıdır. 4.3.İki uygulama arası 20-30 saniye olmalıdır.

PIPP ağrı skalası nedir?​

Stevens ve ark. (22) tarafından geliştirilen PIPP ölçeği bebeğin ağrısını değerlendirmek amacıyla gestasyon yaşı, davranışsal durum, en yüksek kalp atım sayısı değeri, en düşük oksijen doygunluğu değeri, alın kırıştırma, gözleri kısma ve burun kanatlarında genişleme gibi 7 öğeyi sorgulamaktadır.

Yeni doğan bebeğin ağrısı olduğu nasıl anlaşılır?​

Yeni doğan bebeğin ağrısı olduğu nasıl anlaşılır?
Sebepsiz ve şiddetli ağlama ile birlikte ağrıyan kulağına dokundurmama ve o kulağın üzerine doğru yatma, sürekli kulağını çekiştirme, ayakları ile sağa sola tekme atma gibi hareketlerden ağrısının olduğu anlaşılabilir.

Yenidoğan rutin taramaları nelerdir?​

Yenidoğan rutin taramaları nelerdir?
Yenidoğan Tarama Programı kapsamında yenidoğanların Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis yönünden taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları… Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür.
Ön Fontanelin çökük olan bebekte hangisi düşünülür?​
Ön fontanelin normalden çökük olduğu durum: Dehidratasyon Nedenleri:Yenidoğanlarda intrakranial kanama sonrası (özellikle prematürelerde), TORCH grubu enfeksiyonlar, konjenital tümörler, Aquaduct darlığıdır. kraniotabes: Bebeğin kafası her iki el ayası ile sarılır ve oksipital bölgeye 2- 3- 4.
Kundaklamak bebeğe zararlı mı?​
Doğumu takip eden günlerde yanlış uygulanan kundaklama bebeklerde kalça çıkığına sebep olabilir. Uzmanlar doğumdan sonraki ilk haftalarda bağ dokuları gevşek olan bebek için yanlış kundaklamanın kalça çıkığı riskini arttırdığını vurgular.

Bebeklerde Aspire nasıl yapılır?​

Bebeklerde Aspire nasıl yapılır?
Küt uçlu ya da ucu çok delikli yapıda olan katater vakumun kapalı olduğu durumda ağızdan ya da burundan uç kısmı dayanana kadar itilmelidir. Sonrasında vakum açılıp kateteri hafif bir şekilde çevirerek aspirasyon işlemi gerçekleştirilmektedir. İşlemin çok kısa sürede yapılması oldukça önemlidir.

Yeni doğan bebeğin Bıngıldağına bastırılırsa ne olur?​

Yeni doğan bebeğin Bıngıldağına bastırılırsa ne olur?
Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar verir mi? Çok sert bir darbe almadıkça bıngıldağa dokunmanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas ve az korunaklı bir bölge değildir. Çok ağır bir darbe olmadıkça hafif çarpma türü darbelerde hasar görmez.

Ön bıngıldak erken kapanırsa ne olur?​

Bebeklerde bıngıldağın erken kapanması sonucu beyin gelişimini engelleyen ve fonksiyon kayıplarına neden olan kraniosinostoz meydana gelmektedir. Aynı zamanda kafa içinde basıncın artmasına, görme ve işitmede problemlere ve zihinsel sorunlara neden olmaktadır.

Kundak kaç aya kadar yapılır?​

Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
 
Yenidoğan aspirasyon işlemi, bebeğin solunum yollarındaki fazla salgıları temizlemek amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Aspirasyon sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. İşlem sırasında bebeğin başı yana çevrilmeli ve önce oral kavite, sonra burun deliklerinden aspirasyon yapılmalıdır. Aspirasyon sondası ilerletilmeden önce aspirasyon yapılmalı, şiddetli, derin ve tekrarlı aspirasyondan kaçınılmalıdır. Aspiratör basıncı da 80-100 mmHg'yi geçmemesine dikkat edilmelidir.

Yenidoğan bebeklerin rutin olarak yapılan taramalar arasında ise Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis gibi durumlar için tarama testleri bulunmaktadır. Bu taramaların amacı, bebeklerin erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin başlanmasıdır. Ayrıca işitme kaybı da erken dönemde belirlenip tedavi edilmediğinde konuşma ve dil gelişiminde oluşabilecek sorunlar için de rutin taramalar yapılması önerilmektedir.

Bebeklerde ağrıyı değerlendirmek için PIPP (Premature Infant Pain Profile) ağrı skalası kullanılmaktadır. Bu ölçek, bebeğin ağrısını değerlendirmek amacıyla gestasyon yaşı, davranışsal durum, en yüksek kalp atım sayısı değeri, en düşük oksijen doygunluğu değeri, alın kırıştırma, gözleri kısma ve burun kanatlarında genişleme gibi 7 öğeyi sorgular.

Yenidoğan bebeklerde aspirasyon işlemi, PIPP ağrı skalası gibi konular hakkında daha detaylı bilgi almak için uzman bir sağlık çalışanıyla görüşmeniz önemlidir. Sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirmeleri dileğiyle.
 
Geri
Üst