AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yeniden degerleme ne zaman yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeniden değerleme ne zaman yapılır?​

Geçici 32’ye göre yeniden değerleme 2022 yılında yapıldığında 2021 sonu itibariyle, izleyen yıllarda yapıldığında ise yapıldığı dönemden önceki dönem sonu itibariyle yapılabilecek, dolayısıyla kapsama giren varlıklar bu tarihler itibariyle güncellenebilecektir.

2022 yılında enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?​

2022 yılında enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?
YASAL DÜZENLEMENİN TEMEL ESASLARI : Geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2021, 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde şartların oluşup olmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacaktır.

Yeniden değerleme nasıl muhasebeleştirilir?​

Yeniden değerleme nasıl muhasebeleştirilir?
Yeniden değerlemeye tabi tutulan iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması (satış, devir, işletmeden çekiş, tasfiye gibi) halinde, bunlara isabet eden pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışları aynen amortismanlar gibi muameleye tabi tutulur. Yani 257 hesap gibi borçlandırılarak 522 hesap kapatılacaktır.

Enflasyon Düzeltmesi ne zaman yapılacak?​

Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacak. 31 Aralık 2023 tarihli mali tablolar ise enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın enflasyon düzeltmesine tabi olacak.

Enflasyon düzeltmesi ertelendi mi?​

Enflasyon düzeltmesi ertelendi mi?
Cumhurbaşkanınca onaylanmasının ardından 29.01.2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7352 sayılı Kanun ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na (“VUK“) eklenen Geçici 33. madde uyarınca enflasyon düzeltmesi uygulaması 2023 yılı sonuna kadar ertelendi.

Yeniden değerleme oranı nasıl hesaplanır 2021?​

Yeniden değerleme oranı nasıl hesaplanır 2021?
27.11.2021 tarihinde yayımlanan 533 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile aynı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin B fıkrasına göre hesaplanan “yeniden değerleme oranı”, 2021 yılı için % 36,20 (otuz altı virgül yirmi) olarak belirlenmiştir.

2021 yılında enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?​

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 7352 SAYILI KANUN” ile ; 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİNDE Vergi Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tablolar ENFLASYON DÜZELTMESİNE TABİ TUTULMAYACAK.

Enflasyon düzeltmesi nasıl yapılır 2021?​

Enflasyon düzeltmesi nasıl yapılır 2021?
Enflasyon Düzeltmesinin Koşulları” bölümündeki açıklamalar şu şekildedir: ø Enflasyon düzeltme şartları oluşmuş olmalıdır (31.12.2021 itibariyle şartlar oluşmuştur). ø Şartların oluşmadığı dönemlere ilişkin bilançolar düzeltilmiş olmalıdır (Şartların oluşmadığı yıl 2020 hesap dönemidir.
 
Yeniden değerleme işlemi, işletmelerin varlıklarını enflasyona karşı korumak ve finansal tablolarını güncel tutmak amacıyla yapılan bir muhasebe uygulamasıdır. Yeniden değerleme genellikle enflasyon oranlarına bağlı olarak belirlenen dönemlerde gerçekleştirilir. Bu dönemlerde, varlıkların değerlerinin enflasyona bağlı olarak artması nedeniyle yeniden değerleme işlemi yapılır.

Enflasyon düzeltmesi ise mali tabloların enflasyona karşı güncellenmesini ifade eder. Bu işlem, finansal tabloların gerçeğe uygun şekilde gösterilmesini sağlar. Enflasyon düzeltmesi genellikle belirli koşulların sağlanması durumunda yapılır ve mali tabloların enflasyona karşı korunmasını amaçlar.

Yukarıdaki bilgilere göre, 2022 yılında enflasyon düzeltmesi yapılmayacak, ancak 2023 yılı sonuna kadar enflasyon düzeltmesi ertelendiği için ilgili yılın sonunda yapılacaktır. Ayrıca, yeniden değerleme oranı 2021 yılı için %36,20 olarak belirlenmiştir.

Özetle, yeniden değerleme ve enflasyon düzeltmesi işlemleri, işletmelerin finansal durumlarını güncel tutmak ve enflasyona karşı korumak amacıyla yapılan önemli muhasebe uygulamalarıdır. Bu işlemler, ilgili yılın sonunda yapılmaktadır ve belirli koşulların sağlanması durumunda gerçekleştirilir.
 
Geri
Üst