Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yeni kimlik cikana kadar eski kimlik gecerli mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
42.234
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yeni kimlik çıkana kadar eski kimlik geçerli mi?​

Geçici Kimlik Belgesinin Geçerlilik Tarihi Geçici kimlik belgeleriniz yeni kimliğiniz size teslim edilene kadar geçerlidir. Yeni kimliğiniz size teslim edildiği andan itibaren sistem geçici kimlik belgenizi geçersiz kılınmaktadır.

Ilk kullanımından günümüze kadar kimlik kartları kaç kez değiştirilmiştir?​

Ilk kullanımından günümüze kadar kimlik kartları kaç kez değiştirilmiştir?
Nüfus cüzdanları, günümüze kadar 6 kez değiştirildi. Osmanlı döneminde ilk kez nüfus cüzdanı olarak kabul edilen resmi belge 1882 yılında düzenlendi. ‘Aliye-i Osmaniye Tezkeresi’ adıyla düzenlenen ilk nüfus belgesi, 24×34 santim ebadında tek yaprak çizgili kağıda Osmanlıca yazılı olarak hazırlandı.

Kimlik yenileme zorunlu mu?​

Kimlik yenileme zorunlu mu?
Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların 2023 yılına kadar kimlikleri yenilemesi gerekir.

Kimlik yenileme ne zamana kadar geçerli?​

Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıldır.

Eski kimlikle işlem yapılır mı?​

Eski kimlikle işlem yapılır mı?
Fakat bu vatandaşların artık kimlik kartlarını değiştirmesi gerekmektedir. Eski kimlik kartlarını yenisi ile değiştirmek için son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. Yani eski kimlik kartları 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerlidir. Daha sonrasında eski kimlik kartları kullanılmayacaktır.

Ilk kimlik kartı kaç yılında kullanılmaya başlanmıştır?​

Ilk kimlik kartı kaç yılında kullanılmaya başlanmıştır?
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı
Kartın ön yüzü
Kartın arka yüzü
İlk yayınlanma tarihi | 1927 (Nüfus Hüviyet Cüzdanı) 1976 (Nüfus Cüzdanı) 2017 (Kimlik Kartı)
Veren kuruluş | İçişleri Bakanlığı
Ilk T.C kimlik hangi tarihte çıktı?​
28 Ekim 2000’de her Türk vatandaşına tek bir Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası verilerek uygulamaya alınmıştır. Uygulamanın amaçları: Vatandaşlar arasında yaygın olarak kullanılan isim benzerliğinden (ad ve soyadı) ortaya çıkan sorunların ortadan kaldırılması.

Kimlik yenileme cezası var mı?​

Kimlik yenileme cezası var mı?
Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumun idari para cezası verilmektedir. Bu ceza miktarı 2021 yılı için aşağıdaki gibidir; Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 30,00 TL. Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli 60,00 TL.

Eski kimlikle tapu işlemi yapılır mı?​

Eski kimlikle tapu işlemi yapılır mı?
Gayrimenkul Alıcı Taraf Yürürlükteki mevzuat gereği tapu işlemlerinde kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı ve pasaport”tan başka belgenin kullanılması mümkün olmadığından, bu belgelerden herhangi birinin aslını ibraz ediniz.

Eski kimlik ile evlenilir mi?​

Evet, eski kimlikle nikah işlemleri yapılabilir. Nüfus Cüzdanlarının kullanımına hala devam edilmektedir. Hafta Sonu Nikah Kıyılır mı?
 
Eski kimliklerin geçerliliği konusunda bilgilendirme yapayım:

- Geçici Kimlik Belgesi: Geçici kimlik belgeleriniz, yeni kimliğiniz size teslim edilene kadar geçerlidir. Yeni kimliğiniz size teslim edildiğinde ise sistem otomatik olarak geçici kimlik belgenizi geçersiz kılar.

- Nüfus Cüzdanı Değişimleri: Nüfus cüzdanları tarih boyunca 6 kez değiştirilmiştir. Osmanlı döneminde ilk nüfus belgesi 1882 yılında 'Aliye-i Osmaniye Tezkeresi' adıyla düzenlenmiştir.

- Kimlik Yenileme Zorunluluğu: Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları, yurt dışında da geçerli olabilmesi için çipli hale gelmiştir. Eski tip nüfus cüzdanını kullananların 2023 yılına kadar kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir.

- Kimlik Kartı Geçerlilik Süresi: Kimlik kartlarının geçerlilik süresi on yıldır.

- Eski Kimlik Kartlarının Kullanımı: Eski kimlik kartlarının 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olduğu ancak bu tarihten sonra kullanılmayacakları bilinmektedir. Bu nedenle, vatandaşların eski kimlik kartlarını yeni kimlik kartlarıyla değiştirmeleri gerekmektedir.

- İlk Kimlik Kartı: Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, ilk olarak 1927 yılında 'Nüfus Hüviyet Cüzdanı' olarak yayınlanmıştır. Daha sonra 1976 yılında 'Nüfus Cüzdanı' adıyla güncellenmiş ve son olarak 2017 yılında 'Kimlik Kartı' adıyla uygulamaya alınmıştır.

- Kimlik Yenileme Cezası: Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. 2021 yılında nüfus cüzdanı kayıp bedeli 30,00 TL iken Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli 60,00 TL olarak belirlenmiştir.

- Tapu İşlemleri ve Kimlik Belgesi: Tapu işlemlerinde kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanı veya pasaporttan başka belge kullanılamamaktadır. Bu nedenle tapu işlemlerinde eski kimlikleri kullanmanız mümkün değildir.

- Nikah İşlemleri ve Eski Kimlik: Evlenme işlemleri için hala nüfus cüzdanları kullanılabilmektedir. Hafta sonu da nikah kıyılabilir ancak işlemler için resmi kurallara uyulmalıdır.
 
Geri
Üst