Yeni kidem tazminati ne kadar?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeni kıdem tazminatı ne kadar?​

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR – Asgari ücretin yüzde 50’lik bir oranla artmasıyla birlikte kıdem tazminatı tavanında da artış oldu. Yılda iki kez bakanlık tarafından belirlenen kıdem tazminatında yeni tavan oranı da güncellendi. Kıdem tazminatı 8 bin 651 liradan 12 bin 976 liraya çıktı!

Nasıl kıdem tazminatı alabilirim?​

Kıdem tazminatına hak kazanmak için bazı şartlar öngörülmüştür. En az 1 yıl süre işyerinde çalışıyor olmaz, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak bu şartlardan bazılarıdır. Belirli süreli iş sözleşmesi var ise tazminata hak kazanılmaz ancak bu durumun da bir takım istisnaları bulunmaktadır.

Kıdem tazminatı hemen ödenir mi?​

Kıdem tazminatı hemen ödenir mi?
Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır.

Primini dolduran kıdem tazminatı alabilir mi?​

Buna göre de 7.000 prim gününü tamamlayan ya da 4.500 prim günüyle 25 yılık sigortalılık süresini dolduran, kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılabiliyor. Ancak bunun için SGK’dan bu durumuzu teyit eden “kıdem tazminatı alabilir” yazısı alarak işverene ibraz etmeniz gerekiyor.

Kimdir kıdem tazminatı?​

İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?
Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz.
Kimse kıdem tazminatı alacaktır?​
İşçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmişse her şekilde kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. İşverenin iş sözleşmesini feshetmesi halinde, işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için bu feshin haksız olması gerekir.
Peki, kıdem tazminatı nasıl alınır?​
Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. İş kanunu, işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar öngörmüştür, bu şartlar şunlardır:
 
Yeni kıdem tazminatı tavanının 12.976 TL olduğunu belirtmişsiniz. Bu yüksek tavan, çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları tazminat miktarını artırmıştır. Kıdem tazminatı alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. En az 1 yıl süreyle aynı işyerinde çalışmış olmak ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olmak gibi kriterler aranmaktadır.

Kıdem tazminatı genellikle işten ayrılma anında veya işten çıkarılma durumunda peşin olarak ödenir. İşçinin tüm haklarının işten ayrılma anında ödenmesi gerektiği gibi kıdem tazminatı da aynı şekilde ödenmelidir.

Ayrıca, primini dolduranlar da kıdem tazminatına hak kazanabilirler. Örneğin, SGK'dan bu durumu teyit eden belgeyi alarak işverene ibraz etmek suretiyle kıdem tazminatı alabilirler.

Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde geçirdiği süre ve son aldığı ücrete göre hesaplanır. Brüt ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatına, yol, yemek, sosyal yardımlar gibi ek haklar da ilave edilebilir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi ise iş akdinin feshedilmesinden itibaren 5 yıldır. Bu süre içinde kıdem tazminatı talebiyle dava açılmazsa, daha sonra bu konuda dava açma hakkı elde edilemez.

Son olarak, işçilerin haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetmeleri durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazandıklarını belirtmek önemlidir. İşverenin haksız bir şekilde iş sözleşmesini fesh etmesi halinde ise işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için fesihin haksız olduğunun kanıtlanması gerekmektedir.
 
Geri
Üst