AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yeni kamu yonetim ilkesi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeni kamu yönetim ilkesi nedir?​

Yeni kamu yönetimi anlayışı, klasik kamu yönetimi paradigmasının bir temel unsuru olan kamu yönetiminin siyasal liderliğe karşı sorumlu olmasının yetersizliği ve etkisizliği üzerinde önemle durmakta ve yeni hesap verme yöntemlerine öncelik vermektedir. Bunlardan birisi yönetsel hesap vermedir.

Yeni Kamu ilkeleri nelerdir?​

a) Kamu yönetiminin kuruluş ve işleyişinde, idarenin bütünlüğü esastır. b) Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli gelişim, katılımcılık, saydamlık, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, yerindelik, beyana güven ile hizmetten yararlananların ihtiyacına ve hizmetlerin sonucuna odaklılık esas alınır.
Yeni kamu işletmeciliği ne demek?
küçültülmüş bir kamu sektörünü işletme ve yönetim teknikleri kullanarak ve piyasanın aktif rol oynaması sağlanarak etkin hizmet sunumunun gerçekleştirilmesini amaçlar. “devlet başarısızlığı” tezi üzerinden kendini kurgular. siyaset-yönetim ayrımına sahiptir.

Yeni kamu yönetimi anlayışı nedir özet?​

Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Nedir? Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, özellikle 1980’li yıllarından başından itibaren ortaya çıkan; devleti nicel anlamda küçültürken, nitel anlamda onu daha etkin ve verimli kılmayı hedefleyen bir paradigma değişimidir.

Yeni kamu yönetimi anlayışı hangi tarihten ve hangi kültürden sonra gündeme gelmiştir?​

Dünyada bu anlayışın uygulamaları ilk olarak gelişmiş ülkelerde, özel- likle de Anglo-Amerikan coğrafyada ortaya çıkmış ve daha sonra diğer ülkelerde uygulanmaya başlanmıştır (Sözen, 2005: 38).
Yeni kamu yönetimi unsurları nelerdir?
Bu nedenle, bürokrasi modeline dayalı örgütlenmenin yerine yeni yönetim anlayışı, kamu örgütlenmesinin esnek, yumuşak hiyerarşi, küçük ve az elemanlı merkezî idari, geniş-yatay çevre ve ademimerkeziyetçi yapı öngörmektedir.
Yeni Kamu İşletmeciliği çerçevesinde; refah devleti anlayışı içinde sosyal adalet, eşitlik, kamu malı, toplumsal sorumluluk, toplumsal dayanışma gibi kavramların yerini sınırlı devlet, özelleştirme, rekabet, gönüllüleştirme, bireysel sorumluluk, karlılık, verimlilik gibi kavramlar almıştır.
Merkezden yönetimde kamu kudretinin tüm unsurları ve hizmetleri tek bir merkezde toplanmıştır ve kararları alma, uygulama o merkeze aittir. Merkez kararı aldıktan sonra uygulanması için alt birimlere iletir. Bu da hiyerarşiyle işler. Devlet tüzel kişiliği, kendinden başka tüzel kişilere yetki aktarımını reddeder.
Yeni kamu yönetimi anlayışını oluşturan öğeler nelerdir?
Yeni kamu yönetimi anlayışı; geleneksel kamu yönetiminin geniş ölçekli, hiyerarşik olarak örgütlenmiş bürokrasisini reddetmiş, ademimerkeziyetçilik, yetki devri, rekabet, tercih imkânı, müşteri merkezcilik ve esneklik gibi değerleri gündeme getirmiştir.

Yeni kamu yönetimi ne zaman ortaya çıkmıştır?​

Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı, özellikle 1980’li yıllarından başından itibaren ortaya çıkan; devleti nicel anlamda küçültürken, nitel anlamda onu daha etkin ve verimli kılmayı hedefleyen bir paradigma değişimidir.
 
Geri
Üst