AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yeni ise baslayanin sigortasi ne zaman baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.004
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yeni işe başlayanın sigortası ne zaman başlar?​

Belirtilen statüde istihdam edilen sigortalılar da çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını SGK ya bildirirler. Ancak, sigortalının kendisini bildirmemesi aleyhine delil teşkil etmez.

Işten çıkınca sigortaya bildirmek gerekir mi?​

Işten çıkınca sigortaya bildirmek gerekir mi?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında işverenin, çalışanın sigortalılığı sona ermesi halinde düzenlediği ve SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’ya verdiği belgeye işten çıkış bildirgesi denir. İşten ayrılan bir çalışanın 10 iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir.

Sgk’dan kimler yararlanır?​

Kamu idarelerinde kamu görevlisi olarak çalışanlar, Tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar, İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler sigortalılık kapsamındadır.

60g kapsamında sigortalı ne demek?​

60g kapsamında sigortalı ne demek?
Söz konusu kişiler de Kanunun (60/g) bendine göre genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup, gelir testine başvurmaları halinde gelir testi sonucuna göre primleri ya devlet tarafından ödenecek ya da kendileri aile içinde kişi başına düşen gelir tutarına göre genel sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü …
Sigorta sisteme ne zaman düşer?​
Aylık prim ve hizmet belgesi, ait olduğu ayı takip eden ayın 23’üncü gününe kadar SGK’ya bildirilmek zorundadır.

Işe başladıktan kaç gün sonra sigorta başlar?​

Işe başladıktan kaç gün sonra sigorta başlar?
İlk kez 4B kapsamına giren kişilerin sağlık hizmeti alabilmesi için gereken süre 30 gündür. Buna ek olarak; Önceden 1 yıllık prim ödemesi olanlar 30 günü beklemek zorunda değildir.

İşten çıktıktan sonra sigorta ne zaman düşer?​

İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.

Imza atmadan işten çıkış olur mu?​

Imza atmadan işten çıkış olur mu?
Ödenmemiş alacakların ödendiğine dair ve gerçeğe aykırı kayıtlar bulunan ibranameler kesinlikle imzalanmamalıdır. Buna rağmen işverenin ibraname imzalamaya zorlaması halinde dahi hiç kimsenin zorla imza alma yetkisi ve hakkı olmadığından iş yerinden hiçbir belgeye imza atmadan ayrılmak en makul yol olacaktır.

Kimler SGK lidir?​

Sigorta poliçesini TC vatandaşı olup SGK tarafından kapsam altında olan 0-65 yaş arasındaki kişiler alabilir. Kimler SGK’lıdır? SGK’nın özel onayı ile kurulan banka, sigorta,emeklilik sandıklarına tabii kurum çalışanları hariç herkes SGK’lıdır.

Kız çocukları kaç yaşına kadar Sgk’dan?​

Kız çocukları kaç yaşına kadar Sgk’dan?
Öğrenciliği sırasında anne/babasının bakmakla yükümlü olduğu çocuğun sigortası 5510 sayılı Kanun ile değişikliğe uğradı. 5510 sayılı kanun öncesi, kız çocukları evlenene kadar veya boşandıktan sonra ölene kadar erkek çocukları ise 25 yaşına kadar eğitim şartı aranmaksızın anne veya babaları üzerinden sağlık …
Gelir seviyesi 60 g ne demek?​
Gelir testi sonucu aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişiler ise kanunun 60/g maddesi kapsamında tescil edilmek- te ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca tespit edilen gelir durumuna göre prim ödemektedir.

g0 nelerden faydalanır?​

g0 nelerden faydalanır?
Gelir testi başvuru sonucu g0 (asgari ücretin 1/3’ne kadar) çıkarsa eski adı ile yeşil kartlı olarak sağlıktan ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Asgari Ücretin 1/3’ne kadar sorusu özellikle SGK yeşil kart sigortası ve ya engelli, yaşılık maaşına başvuru yapacaklar tarafından sıklıkla sorulmakta.
 
Merhaba! Sigorta konusundaki açıklamalarınıza aşağıdan yanıt verebilirim:

- Yeni işe başlayan bir çalışan, en geç bir ay içinde işe başladığını SGK'ya bildirmelidir. Ancak, çalışanın kendisini bildirmemesi durumunda bu durum aleyhine delil teşkil etmez.

- İşten ayrıldığınızda, işten çıkış bildirgesi işveren tarafından SGK'ya 10 iş günü içinde verilmelidir.

- SGK'dan yararlananlar arasında kamu görevlileri, tarımda bağımsız çalışanlar, hizmet akdiyle çalışanlar ve isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler bulunmaktadır.

- 60g kapsamında genel sağlık sigortası olan kişiler, gelir testi sonucuna göre primlerini devlet tarafından ödenebilir ya da kendileri ödeyebilirler.

- Sigorta sisteme aylık prim ve hizmet belgeleri ait oldukları ayı takip eden ayın 23. gününe kadar bildirilmelidir.

- Yeni işe başlayan bir kişinin 4B kapsamında sağlık hizmeti alabilmesi için gereken süre genellikle 30 gündür. Ancak, önceden 1 yıl prim ödemiş kişiler için bu bekleme süresi geçerli olmayabilir.

- İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği genellikle 3 ay boyunca devam eder. Bu süre zarfında sigortalılık statüsü kayıtlarda devam eder ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edilebilir.

- İşten çıkış durumunda ödenmemiş alacaklarla ilgili veya gerçeğe aykırı belgelerle ilgili ibranameler imzalanmamalıdır. İşverenin zorlaması durumunda bile kimse zorla imza atmak zorunda değildir.

- Kız çocukları için sigorta süresi genellikle evlenene kadar veya boşandıktan sonra ölünceye kadardır.

- Gelir seviyesi 60/g, gelir testi sonucu kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte birinden fazla olduğu durumlarda tescil edilen bir kapsamı ifade eder.

- Gelir testi sonucunda g0 (asgari ücretin üçte birine kadar) çıkan kişiler, yeşil kartlı olarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirler.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst