Yeni elestiri kurami nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeni eleştiri kurami nedir?​

Bu kurama göre eser, basit bir yansıtıcı olmaktan ziyade sanatçının birçok farklı kaynaktan beslenerek oluşturduğu uyumlu ve organik bir bütündür. Eserin bu bütüncül yapısı orijinal ve yenidir. Doğanın taklidi ve yansıması değildir. Yeni eleştiri göreceli, okur merkezli kuramları da reddeder.

Edebiyatta Yeni eleştiri nedir?​

Edebiyatta Yeni eleştiri nedir?
Yeni Eleştiri, 1930’larda ortaya çıkan ve 1950’lere kadar rağbet görmüş olan bir eleştiri yöntemidir. Anglo-Amerikan biçimciliği olarak nitelenen Yeni Eleştiri, metin merkezlidir. Bu eleştiri anlayışının temelinde, kendinden önceki eleştiri biçimlerine yönelik köklü bir eleştiri vardır.

Biçimci eleştiri ne demek?​

Biçimci eleştiri ne demek?
Rus Biçimcileri biçim-içerik ayrımını savunurken Yeni Eleştirmenler bütünlüğünü savunur. Öz biçimden, biçim de özden doğmuştur. Yeni eleştiride edebi dil değil, edebi dilin üzerine kurulmuş üst-dil üzerinde durulur. Olay metinlerinde ise olay örgüsü, kişileştirme, üslup ve bakış açısı üzerinde durulur.

Biçimci edebiyat ekolü nedir?​

Biçimcilik edebî eseri, kendi içinde kapalı bir devre gibi telakki eder. Biçimciler anlam üzerinde düşünürken de eser dışı unsurları dikkate almamıştır. Onlara göre edebî eser her şeyden önce bir dil meselesidir. Edebi eserin dili, alışılmış olan dilden kuvvetli bir sapma ile farklılaşan bir dildir.

Anlatımcı kuramı nedir?​

Anlatımcı kuramı nedir?
Anlatımcı kuram, sanatı, duyguların dile getirilmesi olarak yorumlamıştır. Kurama göre asıl önemli olan sanatçının duygularıdır. Bu duygular sanatçının iç dünyasının bütünüdür. Yani sanat yapıtı sanatçının amacından uzaklaşır.

Yansıtma kuramı nedir?​

Yansıtma kuramı nedir?
Yansıtma kuramı, Rönesans ve neo-klasik dönemden sonra 19. yüzyılda realizm akımıyla duyular dünyasının gerçekliğini olduğu gibi yansıtma olarak öne çıkmıştır. Böylece toplumun günlük gerçekliğini bütün yönleriyle tarafsız bir tutumla sergilemek amaçlanmış olur.
Izlenimci eleştirmen kimdir?​
İzlenimci eleştirinin temsilcisi olan Anatole France, (1844-1924) bu kuramın içeriğini şu sözleri ile ortaya koymuştur: “İyi bir eleştirici, şaheserler arasında kendi ruhunun serüvenlerini anlatır.

Psikanaliz nedir edebiyat?​

Psikanaliz nedir edebiyat?
Psikanaliz, ruh çözümlemesi ile yakından ilgili olup zihnin bilinçdışı yönünü, psikolojik bozuklukları ele alarak tedavi yöntemleri bulmaya çalışan bir ilimdir. Psikanalitik eleştiri, edebi eseri genel olarak sanatçının psikolojik yapısı ve bilinçaltı unsurları açısından inceler.

Tarihsel eleştiri ne demektir?​

Tarihsel eleştiri ne demektir?
Tarihsel eleştiri; geçmişe ait bir edebî yapıtın/ metnin gerçekten anlaşılabilmesi ve ona ilişkin edebî yargıların geçerli olabilmesi için söz konusu dönem hakkında geniş bir bilgi birikimini gerekli görür.

Hermeneutik edebiyat kuramı nedir?​

İsmini Yunanlıların haberci ve bilge tanrısı “Hermes”ten alan akımın kökleri, orta çağda kutsal metinleri anlamlandırmak ve metinlere derinlemesine nüfuz etmek üzere oluşturulmuş yönteme dayanır. Yorumbilim olarak da Türkçeye çevrilebilir.

Topluma dönük eleştiriye ne denir?​

Topluma dönük eleştiriye ne denir?
Tarihi ve Sosyolojik Eleştiri Eser, dönemin sosyolojik özelliklerini barındırması bakımından toplumsal bir belge olarak değerlendirilir. Bu nedenle bu türdeki incelemeye aynı zamanda sosyolojik eleştiri de denir.

Alımlama kuramı nedir?​

Alımlama kuramı nedir?
Alımlama Estetiği, okur merkezli kuramlar içinde birkaç önemli kuramın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir edebiyat teorisidir. Edebiyata anlam üzerinden yaklaşır. Bu yaklaşımıyla dil felsefesi alanına da girer. En belirgin özelliği ise araştırdığı anlam sorununda okuru merkeze yerleştirmesidir.
 
Yeni eleştiri kuramı, eserin sadece basit bir yansıtıcı rolünden öte, sanatçının farklı kaynaklardan beslenerek oluşturduğu uyumlu ve organik bir bütün olarak görülmesini savunan bir yaklaşımdır. Bu kurama göre, eserin bütüncül yapısı orijinal ve yenidir, doğanın taklidi veya yansıması değildir. Ayrıca, Yeni eleştiri göreceli ve okur merkezli kuramlara da karşı çıkar.

Edebiyatta Yeni Eleştiri ise 1930'larda ortaya çıkan ve 1950'lere kadar popüler olan bir eleştiri yöntemidir. Metin merkezli bir yaklaşım benimseyen Yeni Eleştiri, kendinden önceki eleştiri biçimlerini eleştiren bir temele sahiptir.

Biçimci eleştiri, edebi eserleri kendi içinde kapalı bir devre gibi gören bir yaklaşımdır. Biçimciler, anlamı ön planda tutarken, eser dışı unsurlara fazla önem vermemişlerdir. Onlar için edebi eser öncelikle bir dil meselesidir ve dil, alışılmış dil normlarından belirgin şekilde farklı olan bir dille ifade edilmelidir.

Anlatımcı kuramı, sanatı duyguların ifadesi olarak değerlendirir ve sanatçının duygularını eserde ön plana çıkarır. Bunun yanı sıra, yansıtma kuramı 19. yüzyılda gerçekçilik akımıyla ön plana çıkmış olup toplumsal gerçekliği tarafsız bir biçimde yansıtmayı hedefler.

Psikanaliz, zihnin bilinçdışı yönlerini inceleyen ve psikolojik bozuklukları ele alarak tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışan bir disiplindir. Psikanalitik eleştiri ise edebi eserleri genellikle sanatçının psikolojik yapısı ve bilinçaltı unsurları açısından inceler.

Tarihsel eleştiri, bir edebi eserin geçmişe ait bağlamını anlamak ve o döneme ait bilgileri göz önünde bulundurarak edebi analizleri geçerli kılmayı amaçlar. Hermes adındaki Yunan tanrısından ismini alan hermeneutik edebiyat kuramı ise metinleri anlamlandırmak ve derinlemesine yorumlamak için ortaçağdaki kutsal metinleri anlamaya dayanan bir yöntemi temel alır.

Topluma dönük eleştiri, bir eserin dönemin sosyolojik özelliklerini içermesi ve toplumsal bir belge olarak değerlendirilmesidir. Alımlama kuramı ise edebiyata okur merkezli bir yaklaşım getirerek anlam sorununu araştırır ve okurun edebi eserin anlamını oluşturmada merkezi bir rol oynadığını vurgular.
 
Geri
Üst