Yeni dogan tarama testleri ne zaman yapilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeni doğan tarama testleri ne zaman yapılır?​

Tarama testleri bebek 72 saatini doldurduktan sonra yapılmalıdır. Eğer bebek normal doğumla doğmuş ve bir iki gün içinde de taburcu olacaksa, birinci haftada yapılan kontrol muayenesi sırasında kan örneği alınır. Bu testler için topuktan alınan birkaç damla kan yeterlidir.

6 aylık bebeğe işitme testi nasıl yapılır?​

6 aylık bebeğe işitme testi nasıl yapılır?
İşitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı, başın belli yerlerine yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla kaydedilmektedir. Bu testlerin yapılması ve değerlendirilmesi deneyim, bilgi ve uzmanlık gerektirir. Bu nedenle Klinik ABR/ BERA testi uzman tarafından yapılmalı ve yorumlanmalıdır.

Yeni doğan bebeklerde işitme testi ne zamana kadar yapılır?​

Yeni doğan bebeklerde işitme testi ne zamana kadar yapılır?
İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir”.

Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?​

- Emzirme düzeni. İlk haftalarda emzirme düzensizdir ve bebek her istediğinde emzirilmelidir.
- Dışkı ve idrar sıklığı Bebeğinizin ilk ayında dışkı sayısı fazladır (günde 6-8 kez).
- Alt değiştirme. Bebeğinizin altını sık değiştirin.
- Göbek bakımı
- Bebek banyosu.
- Cilt bakımı
- Tırnak bakımı
- Hapşırık ve hıçkırıklar.

Bebek doğduktan sonra hangi testler yapılır?​

Bebek doğduktan sonra hangi testler yapılır?
Topuk Kanı Testi: Bebek doğduktan hemen sonra daha hastaneden taburcu olmadan topuk kanı testi (Guthrie testi) yapılır. Hastaneden ayrıldıktan 5 gün sonra yani bebek yaklaşık 7 günlükken test tekrarlanır. Anne ve babalar için bu test korkutucu gözükse de yapılması son derece önemlidir.

Yeni doğan bebeklerde kulak testi için hangi bölüme gidilir?​

Yeni doğan bebeklerde kulak testi için hangi bölüme gidilir?
Bebeklerde işitme testi hangi bölümde yapılır? İşitme testleri, kulak burun boğaz uzmanının yönlendirmesiyle odyoloji bölümünde odyometrist ve odyologlar tarafından yapılır.
Bebeğin sağır olduğu nasıl anlaşılır?​
Bebeğiniz beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilmiyor, ağlamıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa, seslendiğinizde başını size doğru hareket ettirmiyorsa, 6-12 ay arasında konuşma sesi çıkarmamışsa, sorduğunuzda tanıdık eşya veya kişileri gösteremiyorsa işitme kaybı olabilir.

Yeni doğan işitme testi zorunlu mu?​

Yeni doğan işitme testi zorunlu mu?
Bütün dünyada yaygın olarak yapılmakta olan işitme kontrol edici tarama testi, ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nca zorunlu kılınmıştır” dedi. Bu testin öneminin işitmeyen bebeklerin bir an önce saptanmasının sağlaması olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Opr.

Yenidoğan rutin taramaları nelerdir?​

Yenidoğan rutin taramaları nelerdir?
Yenidoğan Tarama Programı kapsamında yenidoğanların Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis yönünden taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları… Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür.

Yenidoğan bebek işitme testi için hangi bölümden randevu alınır?​

Hastanın işitme testi yaptırmasının gerekliliğine KBB (Kulak Burun Boğaz) doktoru tarafından karar verilir. Bu testler sayesinde kulaktaki işitme kaybı ve bu kaybın derecesi ölçülebilir.
 
Yenidoğan tarama testi bebekler 72 saatlik olduktan sonra yapılmalıdır. Normal doğum ve kısa süre içerisinde taburcu olacak bebeklerde, birinci haftada kontrol muayenesi sırasında kan örneği alınır ve testler için topuktan birkaç damla kan yeterli olabilir.

6 aylık bebeğe işitme testi ise işitme sistemine sesli uyarılara karşı verilen cevapların elektrotlar yardımıyla kaydedilmesiyle yapılır. Bu testler uzmanlık gerektirdiği için Klinik ABR/BERA testi uzmanlar tarafından yapılmalı ve yorumlanmalıdır.

Yeni doğan bebeklerde işitme testi doğumdan sonra 48 saat içinde yapılabilir ve bebeğin hiçbir katılımı gerektirmez. Bu test, işitme problemi olan bebeklerin erken teşhis edilmesine yardımcı olur.

Bebek bakımında ise emzirme düzeni, dışkı ve idrar sıklığı, alt değiştirme, göbek bakımı, bebek banyosu, cilt bakımı, tırnak bakımı gibi konular önemlidir.

Bebek doğduktan sonra yapılan testler arasında topuk kanı testi (Guthrie testi) ilk sırayı alır. Bebek hastaneden taburcu olmadan hemen yapılır ve taburcu olduktan 5 gün sonra tekrarlanır. Bu testin yapılması önemlidir çünkü erken teşhis ile bazı hastalıkların tedavisi mümkün olabilir.

Yeni doğan bebeklerde işitme testi için ise kulak burun boğaz uzmanının yönlendirmesiyle odyoloji bölümünde odyometrist ve odyologlar tarafından yapılır. Eğer bebeğinizin işitme problemi olduğundan şüpheleniyorsanız, belirttiğiniz belirtilere dikkat etmek önemli olabilir.

Son olarak, yenidoğan rutin taramaları arasında Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis gibi hastalıkların taranması önemlidir. Erken teşhis sayesinde bebeklerin sağlık sorunlarına müdahale edilebilir ve tedavi planlanabilir.
 
Geri
Üst