Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yeni dogan bebegin isitme testini gecmemesi normal mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeni doğan bebeğin işitme testini geçmemesi normal mi?​

Testten geçerse işitme normal kabul edilir, geçemez ise KBB muayenesi sonrası test tekrarlanır. İkinci kez yapılan teste cevap alınamaz ise 3 ay içinde ABR (İşitsel beyin sapı cevabı) testi uygulanmalıdır.

Doğum sonrasında hangi aylarda genel işitme testi yapılır?​

Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir”.
6-9 aylar arasında bebek, sesin geldiği yöne başını çevirir. Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi’nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
İşitme tarama testi nasıl yapılır?
Saf ses odyometrisinde testi olan kişi ses geçirmeyen bir kabine alınır ve kulaklık takılması istenir. Daha sonra farklı frekanslarda sesler dinletilir ve kişiden sesi duyduğu anda butona basması beklenir. Hava yolu ve kemik yolu işitme seviyeleri de saf ses odyometrisi ile belirlenebilir.
Yenidoğan işitme tarama testi nedir?
İşitme taraması, basit bir test ile bebeğin-kişinin işitme organının çalışıp çalışmadığını anlamaya yönelik bir incelemeyi anlatır. Çabuk yapılabilen, çok kısa süren ve sorun olmadığını ya da olduğunu gösterebilen basit bir başlangıç testidir.

Yenidoğanda işitme kaybı için yapılacak testler Testten geçerse işitme normal kabul edilir, geçemez ise KBB muayenesi sonrası test tekrarlanır. İkinci kez yapılan teste cevap alınamaz ise 3 ay içinde ABR (İşitsel beyin sapı cevabı) testi uygulanmalıdır.

ABR testi ne kadar sürer?​

Birkaç dakika süren basit bir ölçümdür. İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 6 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir.

Yeni doğan bebek işitme testinden neden geçmez?​

İlk testte bebeğin testi geçememesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır.
Sonucun olumsuz çıkması mutlaka çocuğunuzun işitme sorunu olduğu anlamına gelmez. Tarama testlerinin sonucunu etkileyen birçok faktör bulunur. Bebeğin testi geçememesi işitme kaybı dışında başka nedenlere de bağlı olabilir. Örneğin dış kulak yolunun kulak kiriyle tıkanması sonucu test başarısız olabilir.
Saf ses ortalaması ne demek?
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB’ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB’den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB’den yukarı olan işitme kayıplardır.
ABR testi yanlış çıkar mı?
BERA(ABR) TESTİ BEBEK 6 AYLIK OLMADAN DOĞRU SONUÇ VERMEZ. Hayır. Bu test doğumdan itibaren her dönemde yapılabilir. Özellikle amaç 6 aylık olmadan önce tanının konmasıdır. Bu konuda uzman görüşünü dikkate almalı ve hatalı bilgilerle tanının gecikmesine neden olmamalısınız.

ABR testi güvenilir mi?​

Erken tedavi girişimleri, çocuğun konuşma becerilerinin gelişimi açısından kritiktir. Çocuklarda işitsel fonksiyonların değerlendirilmesi amacıyla uygulanan farklı yöntemler mevcuttur. Klinik ABR (BERA) testi ise bu tekniklerden en güvenilir olanıdır.

Yeni doğan işitme testi ne kadar sürer?​

İşitme objektif olarak değerlendirilir, bebeğin hiçbir katılımı gerekmez. Doğumdan sonra 48 saatini doldurmuş her bebeğe işitme testi yapılabilir”.
Dr. Ahmet Erdoğan, yeni doğan bebeklerde işitme problemlerinin erken teşhis edilip gerekli önlemlerin alınmaması halinde konuşma açısından ciddi problemlere, sağırlık-dilsizlik, zeka ve gelişim geriliği gibi sorunlara sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Bebeklerde işitme testi ne kadar güvenilir?
İşitme tarama testi doğumdan sonra 1 ay içinde yapılabilir. Ancak 4-6 aylık bebeklerde detaylı testlerle daha güvenilir sonuçlar elde edilir. İşitme tarama testlerinin amacı işitme kaybının ilk aylarda erkenden tanısını koymak, çocuğun konuşma gelişim dönemini kaçırmadan işitsel rehabilitasyonu sağlamaktır.
Yenidoğan Taramaları nelerdir?
Fenilketonüri (FKU), Biyotinidaz eksikliği (BE), Konjenital hipotiroidi (KH), Kistik fibrozis (KF), olmak üzere dört hastalık yenidoğan döneminde taranır.

Yenidoğan taramalarında neler yapılmalıdır?​

Yenidoğan Tarama Programı kapsamında yenidoğanların Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği ve Kistik Fibrozis yönünden taranması, oluşacak zeka geriliği, beyin hasarları… Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür.

Biyotinidaz tarama testi pozitif ne demek?​

biyotinidaz tarama testi ile teşhis konuluyor. test sonucu pozitif ise kanda biyotin enziminin varlığı tespit edilmiş oluyor ve sorun olmadığı düşünülüyor. varlığı değil de yokluğu endişe verici bir enzime bağlı olarak ortaya çıkan hastalık imiş. uykusuz geçen bir gecenin ardından bu sabah öğrendik.
Yenidoğan Tarama Testleri
Neonatal tarama Programı Nedir?
Neonatal denilen tarama yeni doğan bebeklerde sık görülebilen hastalıklar için yapılan taramaya verilen isimdir. Yeni doğan bebeklerde hastalık sık sık görülebildiği için erken tanı yapmak önemlidir. Erken tanı yapabilmek için ise bu testlerin yapılması gerekir.
Bebek yeni doğduğunda hangi testler yapılır?
Yenidoğan tüm bebeklere ilk 15 gün içerisinde T.C. Sağlık Bakanlığının önerdiği işitme testi yapılmalıdır. Otoakustik işitme testi randevunuz hastaneden taburcu olduğunuz gün yenidoğan hemşireniz tarafından alınarak size bilgi verilecektir.

Biotinidaz aktivitesi kaç olmalı?​

Anormal yenidoğan taraması nedeniyle başlatılan testler için, normal normal aktivitenin <% 10’unun biyotinidaz aktivitesi, derin eksikliğin göstergesidir ve normal normal aktivitenin% 10 ila 30’u arasındaki aktivite, kısmi eksikliğin göstergesidir.

Biyotinidaz ne kadar olmalı?​

Sunulan vaka da çok erken dönemde tanı konulmuş olması açısından dikkat çekicidir. Derin biyotinidaz eksikliği, <%10 normal serum biyotinidaz aktivitesidir. Kısmi biyotinidaz eksikliği ise %10-30 normal serum biyotinidaz aktivitesidir (1,2).
 
Geri
Üst