Yeni bir vakif nasil kurulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
175.615
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yeni bir vakıf nasıl kurulur?​

Vakıf kurmak 2 yolla mümkündür. Vakıflar, ya noterde resmi senet düzenlenerek ya da ölüme bağlı tasarruf yapılarak kurulabilir. Vakıflar kurulurken vakıflarda ise oluşturulacak olan vakıf senedi esas alınmaktadır. Her iki yolla vakıf kurulmasında da mahkemeye başvuru şarttır.

Vakıf kurmak için ne gerekli?​

Vakfın amacı; hukuka uygun, belirli, anlaşılabilir olmalı ve süreklilik arz etmelidir. Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.
Vakıf kurmak için izin alınır mi?
Anayasa’nın 33.maddesine göre herkesin önceden izin almaksızın vakıf kurma hürriyeti mevcuttur. Vakıflarla ilgili düzenlemeler, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ve Vakıflar Yönetmeliğinde yer almaktadır.
Vakıf yönetimi nasıl olur?
VAKIFLARIN YÖNETİMİ Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluşturulur. Yöneticilerin çoğunluğunun Türkiye’de yerleşik bulunması zorunludur. Bu vakıfların organlarında ölüm, istifa ya da herhangi bir nedenle eksilme olduğu takdirde vakıf senedindeki hükümlere göre eksiklik tamamlanır.

Vakıf kurmak için nereden izin alınır?​

Vakıf kurma işlemi noterde resmi senetle veya ölüme bağlı tasarrufla yapıldıktan sonra bunun tescili gerekir. Bu tescil işlemi vakfın yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinde gerçekleştirilir. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğünce tutulan bir sicil daha vardır ki bu sicile de tescil gerçekleşir.

Şirket en az kaç kişi ile kurulur?​

Kollektif şirket en az iki ortakla kurulur. Adi komandit şirket bir şahıs şirketidir, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketidir. Komandit şirket, biri komandite (sınırsız sorumlu) ortak, biri komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olan en az iki kişi tarafından kurulabilir.
 
Geri
Üst