AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yeni adana projesi

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
YENİ ADANA PROJESİ

Yeni Adana Projesi, Baraj Gölü kotundan yüksek, sulanmayan, verimsiz, tarıma elverişli olmayan 30 bin dönümlük boş ve bakir bir alanda yaşama geçirildi. 3194 sayılı yasanın 18. maddesinden hareket edildi. Tek bir encümen kararı, tüm tapuların iptaline ve mülkiyetin yeniden düzenlenmesine yeterli oldu.



Tarıma elverişli olmamasına karşın kentleşmeye son derece uygun alanlarda, yol, meydan, yeşil alan, 75 okul, 40 çarşı-pazar sahası, 40 cami arsası ile 67 adet çocuk parkı ve oyun alanlarına ayrıldı. Yasa gereği belediye bedelsiz olarak % 35 pay karşılığı 10 bin dönümlük bir alan kazandı.




Düzenli, imarlı, altyapılı, sosyal tesisli kentlerde yaşayanlar; sağlıklı, mutlu ve huzurlu olurlar. Yeni Adana Projesi'nin bir parçası olarak, dar gelirlileri konut sahibi yapmak ve kaçak inşaatları önlemek amacıyla gecekondu alternatifi konut üretimi uygulamaya konuldu.

İlk etapta, 4500 dargelirli aile, sağlıklı ve modern konutlarına kavuştu. Konutlar kurâ ile dağıtıldı. Böylece, değişik yörelerden gelmiş, farklı kültüre sahip insanların, birbiriyle kaynaşması kolay oldu.



Devletimiz, elbette terörün kökünü kazıyacak ve Avrupa Birliği ile entegrasyon perspektifinde radikal uygulamaları sürdürecektir. Ancak, büyük kentlerimizin çevresinde oluşan çarpık yerleşim alanlarında terör odakları daha etkin biçimde yuvalanabilir.

Bu takdirde, devletimiz için de, belediyelerimiz için de ve orada yaşayan insanlarımız için de çözümü daha zorve daha ciddi sorunlar söz konusudur. Böyle bir oluşumu önlemeye belediyelerin gücü yetmez. Devletin desteği şarttır.



Böyle Bir Uygulamanın Getireceği Faydalar



1. Yeni terör odakları oluşmaz,

2. Çarpık kentleşmeye set çekilir,

3. Devlet otoritesi daha kolay tesis edilir,

4. Belediye hizmetleri halka daha rasyonel ulaşır,

5. Her yıl yaklaşık 450 bin aileye yeni iş sahaları açılır,

6. Adana örneğinde olduğu gibi, kültürel kaynaşma sağlanır,


7. Mutlu insanların yaşadığı bu bölgelerde "polisiye vaka" olmaz,

8. Şehirlerin tarım alanları, tarihi-turistik bölgeler gibi yönlere doğru büyümesi önlenir,

9. Devletçe sağlanan "konut kredileri" dar gelirlileri hedeflendiğinden, sosyal adalet sağlanır,

10. Eğitim ve teşebbüste fırsat eşitliği ilkesi daha kolay uygulanabilir. Çevre Sağlığı Bilinci etkinleşir.
 
Geri
Üst