AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yeminli mali musavir olmak icin ne yapmak gerekir?

Editör

Yeni Üye

Yeminli mali müşavir olmak için ne yapmak gerekir?​

Yeminli mali müşavir olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra 3 yıl boyunca staj yapmak gerekir. Staj süresi tamamlandıktan sonra meslekte 10 yılını tamamlayan mali müşavirler, yeminli mali müşavirlik sınavına girip başarılı oldukları takdirde yeminli mali müşavir olur.

Yeminli Mali müşavir defter tutabilir mi?​

Defter tutma yetkisi 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine göre sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerindir. Yeminli Mali Müşavirler ve Mükellefler defter tutma yetkisine haiz değildir.

Bağımsız denetim mi vergi mi?​

Bağımsız denetim mi vergi mi?
Bağımsız denetim bir dış denetim türü olarak denetim yetkisine sahip muhasebe meslek mensupları veya firmaları tarafından işletme yönetiminin talebi üzerine yapılan denetimdir. Vergi denetimi ise vergi matrahının vergi mevzuatına uygun ve doğru olmasını sağlamak ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla yapılan denetimdir.

Yeminli mali müşavir olmak için hangi bölüm?​

Yeminli mali müşavir olmak için hangi bölüm?
Yeminli Mali müşavir olmak için, herhangi bir üniversitenin 4 yıllık eğitim veren İşletme, Siyasal Bilimler, İktisat, Muhasebe, Maliye, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Hukuk bölümlerinden lisans derecesiyle mezun olma şartı bulunmaktadır. Mezun olduktan sonra, bir şirkette 3 yıllık muhasebe stajı yapılması gerekir.

Mali Müşavirler hangi defterleri tutar?​

İşletmelerin mali durumunun, borç ve alacaklarının, yapılan harcamaların ve alınan kararların kayıt altına alınması ve incelenmesi amacıyla tutulan defterlere muhasebe defteri denir.

Iç denetim mi bağımsız denetim mi?​

İç denetim iç kontrol sisteminin etkinliği ile ilgilenirken bağımsız denetim ise iç kontrol sisteminin yapılması gerekli denetim testlerini azaltıp azaltmayacağı ile ilgilenir.

Bağımsız denetim tam tasdik mi?​

Bağımsız denetim tam tasdik mi?
Her iki mali denetim hizmetinin de faydaları sayılamayacak kadar çok iken, Tam Tasdik, istisnai şirketler hariç, zorunlu değil iken, Kamu Gözetim Kurumunun yayınladığı yasal kriterlere uyan daha fazla sayıda şirketler için ise Bağımsız Denetim zorunludur.

Mali müşavir Bürosu ne kadar kazanır?​

Mali müşavir Bürosu ne kadar kazanır?
Genel olarak mali müşavirlik maaşı ortalaması 4 bin tl ile 6 bin tl arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük maaş olarak ise 3 – 4 bin tl gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır. En yüksek maaş ise 8 bine kadar çıkabilmektedir.

Yeminli mali müşavir olmak için gereken adımların detaylı olarak açıklandığı bir başlık atmışsınız. Bu konuda önemli bilgiler vermişsiniz. Üniversiteden mezun olduktan sonra staj süreci ve sınav aşaması gibi adımların tamamlanması gerektiği net bir şekilde belirtilmiş.

Yeminli mali müşavirlerin defter tutma yetkisinin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerinde olduğunu belirtmişsiniz. Bu ayrıntı da oldukça değerli.

Bağımsız denetim ve vergi denetimi konusuna da değinmişsiniz. Bu iki tür denetimin farklarını ve amaçlarını açıklığa kavuşturmuşsunuz.

Yeminli mali müşavir olmak için hangi bölümlerden mezun olunabileceği konusuna da değinerek, farklı lisans bölümlerinden mezun olan kişilerin yeminli mali müşavir olabilmesi için gereken adımları özetlemişsiniz.

Mali müşavirlerin tuttuğu defterler ve iç denetim ile bağımsız denetim arasındaki farkı net bir şekilde belirtmişsiniz.

Bağımsız denetimde tam tasdik hakkında bilgiler verip, bu denetimin bazı şirketler için zorunlu olduğunu açıklamışsınız.

Son olarak mali müşavirlerin maaşları hakkında da bilgi vererek, genel olarak ortalama maaş aralıklarını paylaşmışsınız. Bu da konuyla ilgilenenler için faydalı bilgiler içeriyor. Teşekkürler.

Geri