- Konu Yazar
Yeminli mali müşavir ne zaman başladı?
Yıllardır verilen mücadelelerin sonucunda çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan mali müşavirlik mesleği 13 Haziran 1989 tarihinde yayınlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal statüsüne kavuşmuştur.Yeminli mali müşavir ne iş yapar?
Yeminli mali müşavir, bir şirketin mali belgelerinin doğruluğu ve düzeninden sorumludur. Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir.Oda Yönetim Kurulu nedir?
Oda Yönetim Kurulu nedir?Oda Yönetim Kurulu Genel Kurul’da alınacak kararları uygular. Oda işlerini genel kurulun yönlendirici kararları çerçevesinde yürütür. Gerekli gördüğü durumlarda Şube Genel Kurullarına katılarak çalışmaları izler. Oda ile TMMOB arasında işbirliği ve iletişimi sağlar.
Serbest muhasebeci ve malî müşavirler odası kurmanın şartları nelerdir?
Madde 5- Bölgesi içinde en az 25 meslek mensubu bulunan il merkezle-rinde bir oda kurulur. Kurulan oda bulunduğu ilin adıyla anılır. Odalar, kuruluşlarını Birlik Yönetim Kurulu aracılığıyla Maliye Bakanlı-ğı’na bildirmekle tüzel kişilik kazanırlar.SMMM ne zaman kuruldu?
Türkiye’de muhasebe mesleğinin örgütlenme çalışmalarına 1932 yılında başlandığı, ancak dokuzuncu girişimde, 1989 yılında yasal düzenlemenin gerçekleştirildiği görül- mektedir.Ilk yeminli mali müşavir kimdir?
Ilk yeminli mali müşavir kimdir?Türkiye’nin imtihanla ilk yeminli mali müşaviri Konya eski SMMMO Başkanı Mustafa Soydemir vefat etti. Merhumun cenazesi ikindi namazına müteakiben Kurtuluş Mezarlığında toprağa verilecek. Merhaba Gazetesi olarak merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabr-ı cemil niyaz ederiz. MUSTAFA SOYDEMİR KİMDİR?
Yeminli mali müşavir olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra 3 yıl boyunca staj yapmak gerekir. Staj süresi tamamlandıktan sonra meslekte 10 yılını tamamlayan mali müşavirler, yeminli mali müşavirlik sınavına girip başarılı oldukları takdirde yeminli mali müşavir olur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI -Yeminli Mali Müşavirler yasa gereği olarak muhasebe bürosu açamamakta ve muhasebe bürolarına ortak olamamaktadır. Kendilerine özel Yeminli Mali Müşavirlik bürosu açabilirler. -Özel işletmelerde çalışabilirler.