Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yemini yerine getirmemenin gunahi ve kefareti nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yemini yerine getirmemenin günahı ve kefareti nedir?​

Tüm bunları yapacak durumda olmayan kişiler ve parası olmayan kişiler, bozmuş oldukları yemine kefaret olarak 3 gün oruç tutmalıdırlar. En uygun olan yemin bozma kefareti ise 10 fakire din kitabı vermek olmaktadır.

Yemini tutamayınca ne yapılır?​

Yeminini bozan kişinin yerine getirmesi gereken kefaretler; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı, bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para verme vyea on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Eğer kişinin bunlara maddi gücü yetmiyorsa üç gün aralıksız oruç tutması gerekmektedir.
Yemini bozmak günah mıdır?
Dinen sakıncalı olan durumu gerçekleştirmeye yönelik yemin eden kimsenin yemini bozup kefaret ödemesi daha doğrudur. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffâret ödesin” (Müslim, Eymân, 11-19) buyurulmuştur.
Yemin yerine getirilmezse ne olur?
Yerine getirilmezse yemin bozulmuş olur ve kefaret gerekir. Bunlardan birini yapmaya gücü yetmeyenler ise, yemin kefareti olarak, ardarda 3 gün oruç tutarlar. Bağışlanma dilemelidir. Yeminin ciddisi de şakası da geçerli olur.

Yemin edip yerine getirmemek günah mıdır?​

Yemin edilen şeyin yerine getirilmemesi ile yemin bozulmuş olur ve bu durum, keffâreti gerektirir. YEMİN-İ MÜN’AKİDE’NİN KEFFÂRETİ: Mâide Sûresinin 89. Ncu ayet-i kerimesinde: “Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz.

Sürekli Vallahi demek günah mı?​

Bu, uygun değildir. Yemin yalnız Allah adıyla yapılır. Mesela (Vallahi) demek, (Allah adıyla yemin ediyorum) demektir. Yalan yere yemin eden kişi, Allah’ı yeminine şahid göstererek insanları kandırmak istediği için O’nun mukaddes adını istismar etmekte, O’na iftirada bulunmaktadır.
Dinimizde Vallahi ne demek?
Vallahi kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş olan kelimelerden bir tanesidir. Bu kelimenin anlamı ise bir konu hakkında Allah’ı tanık tutarım, Allah hakkı için anlamlarına gelmektedir. Vallahi kelimesi bir yemin sözüdür.
 
Geri
Üst