AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yemin etmenin kefareti var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.003
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yemin etmenin kefareti var mı?​

Yemin bozmanın kefareti için zekat alması caiz durumda olan 10 fakire tüm bedenini kapatacak kadar 1 kat elbise verilir. Aç olan 10 fakire 1 gün içerisinde 2 defa yemek verilir. Diğer taraftan 1 fakire 10 gün yemek vermek de yemine kefaret olur.

Yalan yere yeminin kefareti nedir?​

Yalan yere yeminin kefareti nedir?
Geçmiş zamanda yapılmış veya yapılmamış bir iş hakkında bile bile, kasten ve yalan yere yapılan yemin büyük günahtır ve sahibine çok ağır bir vebal yükler. Bunlardan birini yapmaya gücü yetmeyenler ise, yemin kefareti olarak, ardarda 3 gün oruç tutarlar. Bağışlanma dilemelidir. Yeminin ciddisi de şakası da geçerli olur …

Yemin edip tutmamak günah mı?​

Yemin edip tutmamak günah mı?
Dinen sakıncalı olan durumu gerçekleştirmeye yönelik yemin eden kimsenin yemini bozup kefaret ödemesi daha doğrudur. Nitekim bir hadis-i şerifte: “Bir kimse bir şey için yemin eder, sonra da ondan hayırlısını görürse yeminini bozsun ve keffâret ödesin” (Müslim, Eymân, 11-19) buyurulmuştur.

Yalan yere yemin ettikten sonra nasıl tövbe edilir?​

CEVAP: Eğer geçmişteki bir olay hakkında yalan yere yemin ettiyseniz yapılacak tek şey var: Allah’tan af dilemek. Allah tövbe edenleri affeder. Ama geleceğe dair şöyle yapacağım veya yapmayacağım diye yemin edip, bunun tersini yaptıysanız onun için ya on fakiri doyuracaksınız veya onlara kıyafet alacaksınız.

Yemin kefareti orucu ne zaman tutulur?​

Yemin kefareti orucu ne zaman tutulur?
Farz bir ibadet olduğu için yemininizi bozmalı ve orucunuzu tutmalısınız. Ancak yemin ettiğiniz için Ramazan ayından sonra 3 gün yemin kefareti orucu tutmalısınız veya 10 fakiri doyurmalısınız. Zira yemininizi bozmuş olacaksınız.

Valla billa yemin demek mi?​

Valla billa yemin demek mi?
Yemin yalnız Allah adıyla yapılır. Mesela (Vallahi) demek, (Allah adıyla yemin ediyorum) demektir. Sadece (Yemin ediyorum) demek de yemin olur. O da Allah için yemin olur.

Valla yemin yerine geçer mi?​

Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde söylenen sözler yemin yerine geçer. Artık günlük hayatımızda dil alışkanlığı ile söylenen ve ne yazık ki adet haline gelmiş yalan söylemelerde ‘vallahi, billahi’ kullanılmakta.
 
Geri
Üst