Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yemekten sonra ates basmasi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
49.712
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yemekten sonra ateş basması neden olur?​

Yemek sırasında veya sonrasında terleme – gastatuvar terleme de denir – sıcak içecekler ve sıcak veya baharatlı yiyeceklerden kaynaklanır. İç sıcaklığınızı yükselterek vücudunuzun soğutma mekanizmasını harekete geçirirler.

Açken halsizlik neden olur?​

Aşırı artan insülin kandaki glukozun hücrelerin içerisine girişini hızlandırır, kan şekerimiz normal düzeylerin altına düşmese bile hızlı tüketildiği için yemeklerden sonra halsizlik, şekerli gıda tüketme ihtiyacı ve özellikle yemekten birkaç saat sonra aşırı acıkma, sinirlilik, uyuşmalar, çarpıntı, baş ağrısı, el ayak …
Gece ateş basması neden olur?​
Stres, sigara kullanımı, alkol, kafein, beyaz şeker, baharatlı yiyecekler, enerji içecekleri, ilaçlar vb de genç kadınlarda sıcak basmalarını tetikleyebilen diğer bazı sebeplerdir. Normal olarak sıcak basmaları hafifse hiçbir tedavi gerekmez ama sık sık oluyor ve günlük yaşamı aksatıyorsa doktora başvurulması şarttır.

Yemek yedikten sonra vücut ısısı artar mı?​

Yemek yedikten sonra vücut ısısı artar mı?
Kalorisi yüksek yiyecek ve içecek tüketildiğini zaman vücut sıcaklığı artar, aynı şekilde düşük kalorili beslenme ya da diyet yapma gibi unsurlarda da vücut sıcaklığı düşer.

Ateş basması neden olur?​

Ateş basması neden olur?
Ateş basması ya da sıcak basması, vücudun sıcaklığı gerektiği gibi düzenleyememesinden kaynaklanır. Beynin hipotalamus bölgesi vücudun sıcak soğuk dengesini korumasını sağlar. Hava soğuduğunda beyne sinyal gönderip, titremeyi tetikler. Hava ısındıkça ise beyne sinyal gönderip, terlemeyi sağlar.

Sürekli acıkma hissi neyin belirtisi?​

Sık acıkma nedenleri arasında susuzluk, aşırı tuz tüketimi, menopoz, kullanılan ilaçlar, alkollü ve gazlı içecekler de sayılabilir. Ancak hepsinin özüne bakıldığında yanlış beslenme tüm bunlara neden olmaktadır.

Ateş basması nasıl geçer?​

- Kalın ve dar giysiler giyilmemeli.
- Sıcak ortamlarda fazla kalmamalı
- Sıcak duş yapmamalı, ılık tercih etmeli.
- Bol su içmeli.
- Stresli ortamlardan uzak durmalı
- Pamuklu çamaşırları tercih etmeli.
- Acı ve baharat içeren gıdalardan uzak durmalı
- En az gün içinde yarım saat yürüyü, egzersiz ve spor yapılmalı
 
Ateş basması, genellikle vücudun sıcaklık regülasyonunu düzenleyememesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Beynin hipotalamus bölgesi normalde vücudun sıcaklık dengesini korur. Soğuk havalarda titremeyi tetiklerken, sıcak havalarda terlemeyi sağlar. Ancak bazı durumlarda vücut sıcaklık regülasyonunda sorunlar yaşanabilir ve ateş basması meydana gelebilir.

Ateş basmasının nedenleri arasında genellikle içerisinde sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler ve stres gibi faktörler bulunmaktadır. Özellikle genç kadınları etkileyebilen ateş basması, hormonel değişimlerle de ilişkilendirilebilir. Sigara, alkol, kafein gibi maddeler de ateş basmasını tetikleyebilirler.

Eğer ateş basması sık sık tekrar ediyor ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa mutlaka bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktorunuz size uygun tedavi yöntemlerini önerebilir veya altında yatan başka bir sağlık sorununun olup olmadığını araştırabilir.

Ayrıca, ateş basması şikayetlerini hafifletmek için belirli önlemler alabilirsiniz:
- Kalın ve dar giysiler giymek yerine pamuklu ve geniş kıyafetler tercih edilebilir.
- Sıcak ortamlarda fazla kalmamaya özen gösterilmelidir.
- Sıcak duş yerine ılık duş tercih edilebilir.
- Bol su içmek vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olabilir.
- Baharatlı ve acı gıdalardan uzak durmak ateş basması şikayetlerini azaltabilir.
- Hareket etmek, egzersiz yapmak ve stresten uzak durmak da ateş basmasıyla başa çıkmada olumlu etkiler sağlayabilir.

Eğer ateş basması rahatsızlığınız devam ederse, mutlaka uzman bir doktora danışmanız ve gerekli tedaviyi almanız önemlidir.
 
Geri
Üst