AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yemek yerken bogulan insana ne yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yemek yerken boğulan insana ne yapılır?​

Diğer elimizle yumruğumuzu kavrayıp, yaklaşık 5 kez hafifçe sanki kişiyi yukarı kaldırırcasına sıkalım. Bu manevra büyük ihtimale ile kişinin boğazında kalan yabancı cismi çıkartacaktır. Nadiren de olsa yabancı cisim çıkmaz ise ilk yardım sertifikası olan birinin kalp masajı yapmaya başlaması gerekebilir.

Suda boğulurken ne yapmalıyız?​

Suda boğulurken ne yapmalıyız?
“Boğulan kişiye uygulanacak ilk müdahale önemli” Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.

Suda boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?​

Kişinin kalp atışları ve solunumu normale döndüğü zaman iki el ile karın altından tutulur ve yukarı kaldırılır. Bu sayede midedeki ve hava yolundaki suların boşaltımı sağlanır. Kişinin üstündeki ıslak giysiler çıkarılır ve kuru bir örtü ya da kıyafet ile örtülür. •112 acil servis aranarak yardım istenir.

Boğulma Nedir Belirtileri Nelerdir?​

Boğulma Nedir Belirtileri Nelerdir?
Boğulmalarda genel belirtiler nelerdir?
- Nefes almada güçlük,
- Gürültülü, hızlı ve derin solunum,
- Ağızda balgam toplanması ve köpüklenme,
- Yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morarma,
- Genel sıkıntı hali, cevaplarda isabetsizlik ve kararsızlık,
- Bayılma.
Yemek yerken neden nefes borusuna?​
Nefes Borusuna Yiyecek Kaçması: Yetişkinlerde yiyeceğin, yeterince çiğnenmeden yutulmak istenmesi sonucunda gırtlakta takılması veya nefes borusunu tıkamasıyla ortaya çıkar. Çoğunlukla et gibi katı yiyecekler yenirken olur. Genellikle et çiğnerken konuşanların başına gelir.

Yemek yerken nasıl nefes alınır?​

Yemek yerken nasıl nefes alınır?
Nefes borusunun üstünde yer alan ve küçük bir dokudan oluşan bir kapak yutkunurken otomatik olarak nefes borusunu kapatır. İşte bu sayede yemek yerken nefes borusuna su veya yiyecek kaçması engellenmiş olur. Yutkunmadan sonra ise bu kapakçık tekrar yerine gider ve böylece nefes borusundan hava geçmesi sağlanır.

Suda boğulmamak için ne yapmalı?​

Öncelikle sakin olup yavaş yavaş nefes almalı, ellerimizi suyun yüzeyinde sakin sakin suyu okşar gibi gezdirmeli, ayaklarımızı bisiklet pedalı çevirir gibi veya dans eder gibi karnımıza çekerek çok yavaş hareket ettirmeliyiz.

Suda boğulmada ölüm nasıl gerçekleşir?​

Suda boğulmada ölüm nasıl gerçekleşir?
Suda boğularak ölüm asfiksi sebebiyle olabileceği gibi inhibisyondan da meydana gelir. Suyun solunum yollarından akciğerlere kadar giderek oksijenin kana geçmesini önlemek sonucu asfiksi ile ölüm meydana gelebilir.

Suda boğulmada aşağıdakilerden hangisini yapılmalıdır?​

Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.

Aşağıdakilerden hangisi boğulma belirtilerindendir?​

Aşağıdakilerden hangisi boğulma belirtilerindendir?
4) Boğulmalarda genel belirtiler nelerdir? Yüzde, dudaklarda, ve tırnaklarda morarma. Genel sıkıntı hali, cevaplarda isabetsizlik ve kararsızlık. Bayılma, nefes almada güçlük.
Boğulmaya neden olan faktörler?​
Boğulmaya neden olan nedenlerin başında yüzme bilmemek, güvenlik bariyerlerinin olmaması ve denetim eksikliği gelmektedir. Can yeleği takmak, hava ya da köpüklü oyuncaklarla güvenli aracı olarak suya girmek, yalnız başına yüzmek gibi hususlar çocuklar için dikkat edilecek konulardır.
 
Boğulan bir kişiye ilk yardım uygulamak hayati önem taşır ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Boğulan kişiyi kurtarmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

1. **Kişinin Boğulduğunu Anlama**: Eğer kişi öksürmeye çalışıyor ancak ses çıkaramıyorsa veya yüzü kızarıyor ve nefes alamıyorsa boğuluyor olabilir.

2. **Abdominal Sıkma Manevrası**: Boğulan kişinin arkasına geçin ve yumruğunuzu diğer elinizi kavrayarak yapın. Yumruk hafifçe yukarı kaldırılır gibi belirli bir basınçla karın bölgesine uygulayın. Bu manevra genellikle boğazda sıkışmış yabancı cisimleri çıkarabilir.

3. **Kalp Masajı**: Eğer sıkma manevrası yabancı cismin çıkmasına yardımcı olmazsa veya kişi nefes alamıyorsa, biri 112'yi arayarak ambulans istemeli ve diğer kişi kalp masajına başlamalıdır.

Suda boğulan bir kişiye ise aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

1. **Su Yüzeyinde Kalın**: Suda panik yapmak yerine sakin olmaya çalışın ve yavaşça nefes almaya devam edin.

2. **Kolları ve Bacakları Kullanın**: Ellerinizi su yüzeyinde sakin bir şekilde hareket ettirir gibi kullanın. Ayaklarınızı pedal çevirir gibi veya dans eder gibi karnınıza doğru çekerek yavaşça hareket edin.

3. **Suni Solunum ve Kalp Masajı**: Eğer biri suda boğulduysa hemen suyun dışına çıkararak suni solunum ve kalp masajı yapılmalıdır. Ambulans çağrılmalı ve profesyonel yardım alınmalıdır.

Boğulma belirtileri arasında nefes almada güçlük, gürültülü ve hızlı solunum, yüzde ve dudaklarda morarma, bayılma gibi belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtileri dikkate alarak hızlıca ilk yardım müdahalesi yapılması gerekmektedir.

Boğulmaya neden olan faktörler arasında yüzme bilmemek, güvenlik önlemlerinin eksikliği, denetim eksikliği gibi durumlar öne çıkmaktadır. Özellikle çocuklar için dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında can yeleği kullanımı, suya yalnız başına girilmemesi, hava ya da köpüklü oyuncaklarla güvenli araç kullanımı gibi konular bulunmaktadır. Bu faktörler göz önünde bulundurularak özellikle çocukların suyla güvenli bir şekilde etkileşimde bulunmaları sağlanmalıdır.
 
Geri
Üst