Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yemek yedikten sonra uyumak iyi midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yemek yedikten sonra uyumak iyi midir?​

Yemekten hemen sonra uyumak, mide ekşimesine neden olabilir. Yemeklerin sindirilmesini sağlayan mide asidi, yatma pozisyonundayken yukarı doğru hareket eder ve midenin hassas kısımlarıyla temas edebilir. Bu da mide ekşimesine, göğüs ve boğazda yanmaya neden olur.

Yemek yedikten sonra ne yapmak gerekir?​

Yemekten 45 dakika sonra, 20 dakikalık hafif yürüyüş yapılabilir. Tok karnına yatmayın; ayaklarınızı uzatarak rahat oturma pozisyonu alın. Eğer yatacaksanız da, sağ tarafınız üzerine yatın. Yüksek tansiyonunuz var ise, yemekten sonra soda içmeyin.
Yemek yedikten sonra ne yapılmaz?​
Yemeklerden hemen sonra karnınız doluyken duş almak, hatta çok sıcak duş almak özellikle yapılmaması gerekenler arasında. Vücudumuz yemeği sindirmek için vücut sıcaklığını korumak istiyor ancak sıcak duşa girildiğinde kan akışı mideden çekilerek fazla sıcaklıktan vücudu korumak için derimize doğru ilerliyor.

Yemek yiyip hemen uyumak kilo aldırır mı?​

Yemek yiyip hemen uyumak kilo aldırır mı?
Geceleri yemek yiyip yatmanın, sanıldığı gibi kilo aldırmadığı, aksine metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırdığı belirlendi.

Neden yemek yemeği yedikten sonra uykum geliyor?​

Neden yemek yemeği yedikten sonra uykum geliyor?
Yediğimiz gıdaların içerisinde yüksek oranda karbonhidrat içeren gıdalar varsa, o zaman da aşırı insülin salınımı nedeniyle uykumuz gelebilir. İnsülin hormonunun aşırı salınımı seratonin hormonunu da tetikleyerek (seratonin uykudan sorumlu hormondur) yemek sonrası uyku halinin gelmesine neden olabilir.

Çok yemek yedim nasıl sindirilir?​

- Ilık su için. Yağlı besinler tükettikten sonra ılık su içmek sindirim sisteminizi yatıştırmaya ve aktive etmeye yardımcı olur.
- Yürüyüşe çıkın.
- Daha fazla meyve ve sebze tüketin.
- Soğuk yiyecekler yemekten kaçının.
- Yedikten sonra hemen yatağa gitmeyin.

Yemek yedikten 2 saat sonra ne olur?​

Esra Karakaş, “Özellikle yemeklerden 2 saat sonra ortaya çıkan yeniden acıkma hissi, tireme, fenalık geçirme gibi durumlar şeker düşüklüğünün habercisi olabilir” dedi. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, hipogliseminin kan şekeri düzeyinin sorun oluşturacak kadar düşmesi olduğunu söyledi.
Misafirlikte yemek yedikten sonra ne denir?​
Sofrada yemeğe besmeleyle başlanmazsa şeytanın da yemeğe ortak olacağına inanılır. – Hekimhan’ın Kızılkaya köyünde sofrada yemek yenirken sofrada oturanlar misafir dahi olsa sofra üzerine gelenler içeri girmez ve selam vermezler. Yemekten kalktıktan sonra selam verilip hoş geldin denilir.

Yemek yedikten sonra ne tarafa yatılır?​

Yemek yedikten sonra ne tarafa yatılır?
Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.

Yemekten hemen sonra neden uyku gelir?​

Yemekten hemen sonra neden uyku gelir?

Çok uyumak kilo aldırır mı?​

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumak kilo alımına neden oluyor. Uzmanların önerisi mavi ışık olmayan odalarda 7-8 saatlik deliksiz uyku. Düzenli uyumak, insan sağlığı için olmazsa olmazlardan.

Yemekten sonra ağırlık çökmesi neden olur?​

Yoğun karbonhidratlı besinler tüketildiğinde kan şekerinde artış olur. Bu besinleri yediğinizde serotonin üretimi artar bu da ağırlık çökmesi dediğimiz uyku haline hatta uyuklamalara neden olur.
 
Yemek yedikten sonra uyumak konusunda paylaşılan bilgiler oldukça faydalı ve doğru. Yemekten hemen sonra uyumak mide ekşimesine neden olabilir çünkü sindirimi sağlayan mide asidi yatma pozisyonundayken yukarı doğru hareket ederek mide ekşimesine sebep olabilir. Bu durumun önüne geçmek için yemekten sonra 45 dakika beklemek ve ardından hafif bir yürüyüş yapmak öneriliyor. Ayaklarınızı uzatarak rahat bir pozisyon almak da sindirimi kolaylaştırabilir. Eğer yatmak isterseniz sağ tarafınız üzerine yatmanız tavsiye ediliyor.

Yemek yedikten sonra yapılması gerekenler arasında ılık su içmek, hafif yürüyüş yapmak, meyve ve sebzeyi tercih etmek, soğuk yiyeceklerden kaçınmak ve yemekten hemen sonra yatağa gitmemek gibi öneriler bulunuyor. Yemeklerin sindirilmesine yardımcı olmak için bu ipuçlarını değerlendirmek faydalı olabilir.

Yemek yedikten 2 saat sonra ortaya çıkan yeniden acıkma hissi, tireme veya fenalık geçirme gibi durumlar şeker düşüklüğünün habercisi olabilir. Bunun yanı sıra, yemekten hemen sonra uyku çekme durumu ise yediğimiz karbonhidrat içeren gıdaların insülin salınımını artırarak seratonin hormonunu tetiklemesinden kaynaklanabilir. Bu durumda uykuya eğilim artabilir.

Geceleri yemek yeyip uyumanın kilo aldırmadığı, aksine metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırdığı belirlenmiş. Ancak çok fazla uyumak da kilo alımına neden olabilir. Uzmanların önerisi mavi ışık olmayan odalarda 7-8 saatlik düzenli uyku uyumak olduğunu belirtiyor.

Son olarak, yemek yedikten sonra ağırlık çökmesi durumu yoğun karbonhidratlı besinler tüketildiğinde kan şekerinde artışa neden olabilir. Bu durumda serotonin üretimi artarak ağırlık çökmesi ve uyku haline sebebiyet verebilir. Bu durumu dengelemek için dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarına sahip olmak önemli.
 
Geri
Üst