- Konu Yazar
- #1
Yemek borusu kanseri olanlar ne yemeli?
Özofagus (yemek borusu) kanserli hastaların yeşil ve sarı sebzeleri daha az, eti ise daha fazla tükettikleri belirtiliyor. Singapur’da yapılan bir çalışmanın sonuçları yemek borusu kanserinde tatlı patates ve muzun etkisine dikkat çekiyor.Yemek borusu nereden geçer?
Yemek borusu boyundan başlayıp mide girişine kadar devam eder ve yaklaşık 25 cm uzunluğunda 2 cm çapındadır. Mukoza adı verilen iç bir zar dokusu ile kaplıdır. Yemek borusu, trakea denilen nefes borusu ve kalbin arkasından ve omurganın önünden geçer. Yemek borusu mideye girmeden önce diyaframdaki aralıktan geçer.Yemek borusu kanseri tedavi edilebilir mi?
Yemek borusu kanseri tedavi edilebilir mi?Yemek borusu kanserinin tedavisinde kullanılan ana tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahinin yapılamadığı durumlarda ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) kullanılabilmektedir.
Özofagus kanserine ne iyi gelir?
Özofagus kanserine ne iyi gelir?Yemek borusu kanserinde en etkin tedavi yöntemi ameliyattır. Diğer tedavi yöntemleri ise kemoterapi veya radyoterapidir. Yemek borusunun konumu ve pek çok hayati organ ve damar ile yaptığı yakın komşuluk nedeniyle özofagus ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer pek çok ameliyattan daha zordur.
Yemek borusunda oluşan yaraya ne iyi gelir?
Antasitler, H-2 reseptör blokerleri ve proton pompası inhibitörleri ila yemek borusu ülseri tedavi edilebilir. Eğer ki ciddi bir ülser söz konusu ise doktorunuz ameliyat olmanız için sizi cerrahlara yönlendirebilir. Ancak, cerrahi tedavi en son aşamada yapılır.Yemek borusunda kalan yemek nasıl çıkarılır?
Gazlı içecekler içmek: Bunlar efervesan tabletlere benzer şekilde çalışmaktadır. Simetikon alınması: Bu ilaç gaz kabarcıklarının daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu, yemek borusunda yiyecek tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olabilecek baskılara neden olmaktadır.Özofagus iltihabı nedir?
Özofagus iltihabı nedir?Özofajit, yemek borusunun inflamasyonudur (iltihabi reaksiyon). Aşağıdaki nedenler içinde en çok gastroözofageal reflüde (mide asiti) görülür. İnfeksiyöz özofajit: Özofagustaki dokularda bakteri, viral veya mantar enfeksiyonu, özofajit oluşturabilir.
Yemek neden boğazda kalır?
Yemek neden boğazda kalır?Yemek borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı yutma güçlüğü meydana gelir. Gastroözofageal reflü nedeni ile yemek borusunda oluşan tahriş boğazda takılma hissi, yutma zorluğu ortaya çıkar. Özofajit (yemek borusu iltihabı) gibi bir durumdan dolayı yutma zorluğu ve boğazda takılma hissi görülebilir.