AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yeme farkindaligi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yeme farkındalığı ne demek?​

Yeme farkındalığı, basit bir tanımlama yapılırsa tüketilen besine ya da içeceğe odaklanarak yeme olarak özetlenebilir. Detaylı olarak bakarsak ise,açlığın hissedildiği anda durmak, düşünmek ve sonrasında eyleme geçerek yediklerinin farkında olarak, bilinçli tüketmek olarak tanımlanabilir.

Sezgisel beslenme ne demek?​

İçgüdüsel veya Mindful beslenme olarak da bilinen sezgisel beslenme bir tür diyet planı değil. Tam aksine bir anti-diyet. Diğer beslenme şekillerinin; spesifik besinleri, önceden belirlenmiş zaman aralıklarında yemek yemenin aksine tamamen bedenin ihtiyaçlarını dinlemeye dayanıyor.
Beslenmenin temel amacı nedir?
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

Yeme farkındalığı ölçeği nedir?​

Günlük farkındalığın, dikkatin ve gözlemin derecesini ölçmektedir. Yeme farkındalığını değerlendirmek için Framson ve ark. (7) tarafından geliştirilen 28 maddeden oluşan ‘Yeme Farkındalığı Ölçeği (Mindful Eating Questionnare, MEQ)’ kullanılmaktadır.

Sezgisel yeme nedir nasıl yapılır?​

Sezgisel Yeme bedenimizin sinyallerini dinleyerek, onun ihtiyaçlarını gözeterek yiyecek seçimleri yapmamızı sağlayan bir yaklaşımdır. Sezgisel Yeme sayesinde yemek seçimlerimizi açlık ve tokluk durumumuzu, ruh halimizi, duygu ve düşüncelerimizi, bedenimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yaparız.
Sezgisel yeme nasıl uygulanır?
Güç içinde enerji kaybeden vücudunuz, açlık hissi ile ihtiyacı olan besinleri almak için sinyaller gönderir. Bu sinyalleri es geçerek ya da duymazdan gelerek, bir sonraki öğününüzü daha fazla yemek yiyerek geçirebilirsiniz. Sezgisel beslenmenin ikinci prensibi, açlığınızı dinlemek ve ona saygı duymaktan geçiyor.
Hayvansal kaynaklar: Hayvanlardan elde edilen besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde et, süt ve yumurta gelir. Bitkisel kaynaklar: Bitkilerden elde ettiğimiz besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde başta sebzeler ve meyveler olmak üzere aynı zamanda tahıl ürünleri ve benzeri gibi kaynaklar bulunmaktadır.
Dengeli Beslenmenin yapı taşları olan besin öğeleri 6 sınıfa ayrılır;
 
Geri
Üst