Yelkenli gemi nasil hareket eder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
120.102
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yelkenli gemi nasıl hareket eder?​

Yelkenli ise rüzgâr gücünden yararlanarak yol almak üzere inşa edilen bir çeşit teknedir. Bu tekneler, itme ve emme kuvveti denilen iki prensip yardımıyla hareket eder. Rüzgarın yelkenin kıç tarafına vurmasıyla itme kuvveti devreye girer. Rüzgar estiğindeyse bir enerji oluşur.

Yelken ne işe yarar?​

Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.
İtme hareketleri nelerdir?
İtme, Newton’un ikinci ve üçüncü kanunları tarafından nicel olarak tanımlanan bir tepki kuvvetidir. Bir sistem kütleyi tek yönde harekete geçirdiğinde ya da ivmelendirdiğinde, ivmelenen kütle eşit büyüklükte ama sisteme zıt yönde bir kuvvet oluşturacaktır.
Kuvvet cisimlerin hareketini nasıl etkiler?
Soru: Kuvvet, cisimlerin şekil ve hareketlerini nasıl etkiler? Açıklayalım. Cevap: Kuvvet cisimleri durdurma, hızlandırma, yavaşlatma, yön değiştirme, hareket ettirme şeklinde etkiler.

Yelkenli teknelerde ana seyirler nelerdir?​

Seyir: Yelkenli teknelerin rüzgarla olan açılarına göre 3 ana gidiş yönü vardır. Bunlar orsa, apaz ve pupadır. İşte bu yönlere verilen terime seyir diyoruz. Orsa Seyri: Orsa rüzgara en yakın seyredilen seyirdir.

Orsa seyri ne demek?​

Orsa veya rüzgâra dönüş, bir yelkenli teknenin rüzgârın geldiği yöne doğru (rüzgâr üstüne) yakın seyretme işlemidir. Eski kitaplarda Borina seyri olarak da geçer. Günümüzde Borina seyri sıkı orsa gitmek yani en dar açı ile gidilen orsa seyri anlamına gelmektedir.
Yelkenlilerde neden 2 dümen var?
Daha çok büyük teknelerde kullanılır.Çünkü yukarıdada belirttiğimiz gibi büyük teklenerde dümen üzerindeki yük çok fazladır ve elle kontrol edilmezler.Hatta büyük teklenerde 2 dümen kullanımı dahi gereklidir. Dümen kendi içinde birkaç parçadan olusur. Dümen Palası, suyun altında kalan büyük yassı parçadır.
Maket gemi hangi ağaçtan yapılır?
Küçük gemilerin esas kısımlarının yapımında en çok tercih edilen ağaç cinsleri Beyaz Meşe (Quercus spp.), Kestane (Castanea spp.), Dişbudak (Fraxinus spp.) ve Kızılçam (Pinus brutia L. )’dır (Bozkurt ve Göker, 1981). Tekne yapımında kullanılacak olan ahşap malzeme kullanımı sırasında nem oranına sahip olmalıdır.

Maket gemi nasıl yapılır malzemeleri?​

Maket gemi yapımı için gerekli malzemeler
- 500 gram tutkal.
- Zımpara.
- Maket bıçağı
- Testere ve tutucu.
- Kıskaç
- Toplu iğne.
- Yan keski.
- Çivi çakma aparatı

Yelkenli gemilerin yelkeni neden üçgen şeklindedir?​

İlk önceleri yelkenler kare biçimindeyken, bunun yerine daha sonraları üçgen biçiminde yelkenler kullanılmaya başlandı. Çünkü kare yelkende (dört yakalı yelken) sadece arkadan gelen rüzgardan yararlanılabiliyordu. Üçgen yelkende (üç yakalı yelkende) ise her yönden gelen rüzgardan istifade etmek mümkün oluyordu.
İroko ağacı ne demek?
Asya yağmur ormanlarında yetişen teak ağacına benzer biçimde, İroko ağacı da aynı türün Afrika Yağmur ormanlarında yetişen bir çeşididir. Kökeni ise Fildişi sahiline dayanır. Yüksekliği 130 metreyi bulan ağaçlar çok hızlı büyümeleri nedeniyle doğal dengeyi bozmadan, sürdürülebilir bir üretim olanağı sağlar.
Maket gemi gövdesi nasıl yapılır?
1- Geminin üstten silueti malzemeye çizilir.
- Geminin üstten silueti malzemeye çizilir.
- maket biçagi ile sekil verilip zimparalanir.
- malzeme koli bantiyla parça parça kaplanir.
- Bantlanmis gövde ayakkabi cilasi sürülerek yapiskanlara karsi tecrit edilir.
 
Geri
Üst