AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yekdem birim maliyeti nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye

Yekdem birim maliyeti nasıl hesaplanır?​

YEKDEM birim maliyeti; toplam destekleme bedelinden, piyasadan günlük üretim için alınan bedelin düşülmesi ve çıkan sonucun toplam tüketime bölünmesi ile hesaplanır.

1 MWh elektrik kaç TL 2021?​

1 MWh elektrik kaç TL 2021?
Aşağıdaki tablodan güncel elektrik birim fiyatını, tarifeleri inceleyebilir, elektrik fiyatına etki eden KDV, dağıtım bedeli gibi kalemlerin faturaya etkisini görebilirsiniz….Konutlar İçin Elektrik Fiyatı
Dönem | 1 kWh Elektrik Ücreti | Değişim
2021 Ekim | 0,915551 TL | –
2022 Ocak (Kademe: 5 kWh/gün) | 2,059989 TL | %125

Ptf nedir Epiaş?​

PTF Gün Öncesi Piyasası’na sunulan tekliflerin eşleştirilmesi sonucunda belirlenen saatlik elektrik enerjisi alış-satış fiyatıdır.

Ptf Yekdem ne kadar?​

Ptf Yekdem ne kadar?
YEKDEM Raporları
Dönem | Versiyon | PTF Ortalama (TL/MWh)
03-2022 | 03-2022 | 1.677,305
03-2022 | 04-2022 | 1.677,305

Ptf nedir EPİAŞ?​

Yekdem birim maliyet nedir?​

Yekdem birim maliyet nedir?
YEKDEM birim maliyeti; toplam destekleme bedelinden, piyasadan günlük üretim için alınan bedelin düşülmesi ve çıkan sonucun toplam tüketime bölünmesi ile hesaplanır. YEKDEM birim maliyetinin artışına etki eden ana parametreler; artan dolar kuru ve YEKDEM kaynaklı üretim, azalan enerji tüketimi ve PTF’ dir.

Yekdem maliyeti ne demek?​

Yekdem Maliyeti Nedir? YEKDEM kapsamında mevzuat gereği tedarikçilerin üstlendiği YEKDEM kapsamındaki santrallerin teşvik edildiği, ilgi tedarikçiye düşen ve/veya tamamı olarak da ifade edilebilecek katlanılan toplam maliyettir.

300 kW elektrik ne kadar?​

300 kW elektrik ne kadar?
Günlük ortalama 8 kWh (30 günlük 240 kWh) üzeri elektrik tüketimi yapıldığı dönemlerde, ilk 240 kWh enerji için 1,26 TL, kalan miktar için ise %50 zamlı olarak 1,89 TL birim fiyattan hesaplama yapılır. Buna göre aylık 300 kWh elektrik tüketimi yapan bir konut; (1,26*240)+(1,89*60)=415 TL fatura öder.

Ptf ve SMF ne demek?​

SMF (Sistem Marjinal Fiyatı) Yani kısaca Gün Öncesi Piyasasında oluşan fiyat PTF, gerçek zamanda yani Dengeleme Güç Piyasasında oluşan fiyata ise SMF denilmektedir. Fiyatlar arz ve talebe göre belirlendiği için talebin yüksek veya arzın düşük olduğu zamanlarda fiyatın yükselmesi, aksi durumlarda ise düşmesi beklenir.

YEKDEM birim maliyeti hesaplanırken toplam destekleme bedelinden, piyasadan günlük üretim için alınan bedelin düşülmesi ve çıkan sonucun toplam tüketime bölünmesi gerekmektedir. Bu hesaplama sayesinde YEKDEM birim maliyeti belirlenir. YEKDEM birim maliyetinin artışına etki eden ana parametreler arasında artan dolar kuru, YEKDEM kaynaklı üretim, azalan enerji tüketimi ve PTF (Piyasa Takas Fiyatı) bulunmaktadır.

PTF (Piyasa Takas Fiyatı), Gün Öncesi Piyasası'na sunulan tekliflerin eşleştirilmesi sonucunda belirlenen saatlik elektrik enerjisi alış-satış fiyatını ifade eder. Örneğin, PTF Ortalama 1.677,305 TL/MWh gibi bir değerle ifade edilir.

SMF (Sistem Marjinal Fiyatı) ise Gün Öncesi Piyasasında oluşan fiyatı temsil eder. Gerçek zamanda, yani Dengeleme Güç Piyasasında oluşan fiyat ise SMF olarak adlandırılır. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak belirlendiğinden, yüksek talep veya düşük arz durumlarında fiyatlar yükselirken, tersine durumlarda düşer.

Enerji tüketimi için örnek bir hesaplama yapmak gerekirse, 300 kW elektrik tüketimi yapan bir konutun aylık faturası şu şekilde hesaplanabilir: Günlük ortalama 8 kWh tüketim için ilk 240 kWh enerji için 1,26 TL birim fiyat, kalan miktar için ise %50 zamlı olarak 1,89 TL birim fiyat uygulandığını varsayarsak, aylık 300 kWh tüketim için fatura miktarı (1,26 * 240) + (1,89 * 60) = 415 TL olacaktır.

Böylece, YEKDEM birim maliyeti, PTF (Piyasa Takas Fiyatı), SMF (Sistem Marjinal Fiyatı) gibi kavramları anlamak ve elektrik tüketimine ilişkin maliyetleri doğru bir şekilde hesaplamak mümkün olacaktır.

Geri