AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yedekli nedir edebiyat?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yedekli nedir edebiyat?​

Yedekli (artık) Mani: Düz maninin sonuna aynı kafiyede iki dize daha eklenerek söylenen maniler.

Yedekli ne demek?​

Yedekli kelimesi Türkçe’de “Halk edebiyatında yedeklerle yazılan manzume.” anlamına gelir.
Manilerimiz nelerdir?​
Maniler
- Sözlü edebiyat ürünlerindendir. Genellikle bir dörtlükten oluşur.
- Düz (tam) mani:
- Kesik (cinaslı) mani:
- Güle naz.
- 3. Yedekli (artık) mani:
- Ayaklı Mani:
- Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur.
- Kesik mani: Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir sözcük grubu olan maniler.

Maniler Kaç dörtlükten oluşur?​

Maniler Kaç dörtlükten oluşur?
Genellikle bir dörtlükten oluşur. Ama mısra sayıları 5,6,7,8 hatta 14 olan maniler de vardır.

Mani örnekleri nelerdir?​

Mani örnekleri nelerdir?
Mani Çeşitleri (Mani Örnekleri)
- Bağ bana. Bahçe sana bağ bana. Değme zincir kâr etmez. Zülfün teli bağ bana.
- Ağlarım çağlar gibi. Derdim var dağlar gibi. Ciğerden yâreliyim. Gülerim sağlar gibi.
- Adilem sen naçarsın. İnci mercan saçarsın. Dünya deniz olanda.
- Ağam derim naçarım. İnci mercan saçarım. Dünya deniz olunca.

Mani nedir özellikleri ve çeşitleri?​

Manilerin özellikleri şunlardır: Yedi heceli dört dizeden oluşur. Uyak düzeni aaxa şeklindedir. Birinci ve üçüncü dizeleri serbest, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı maniler de vardır (xaxa). Manilerin ilk iki dizesi uyağı doldurmak ya da temel düşünceye bir giriş yapmak için söylenir.

Maniler kaç dizeden oluşur?​

Düz mânî : Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri çokluk cinassızdır. Kesik mânî : Birinci dizesi 7 heceden az, anlamlı ya da anlamsız bir kelime grubu olan mânîler. Bu kesik mısra sadece kafiyeyi hazırlar.
Mani özellikleri nelerdir?​
Mani
- Yedi heceli dört dizeden oluşur.
- Uyak düzeni aaxa şeklindedir.
- Birinci ve üçüncü dizeleri serbest, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı maniler de vardır (xaxa).
- Manilerin ilk iki dizesi uyağı doldurmak ya da temel düşünceye bir giriş yapmak için söylenir.
- Temel duygu ve düşünce son iki dizede ortaya çıkar.

2 sınıf mani ne demek?​

2 sınıf mani ne demek?
Genellikle tek dörtlük halinde söylenip kendine özel “aaxa” şeklinde kafiye şeması bulunan; aşk, özlem ve ayrılık başta olmak üzere her konuda söylenebilen nazım şekline “Mani” denir.

Mani nedir özellikleri nelerdir?​

Mani nedir özellikleri nelerdir?

Mani AAXA nedir?​

Mani, Türk halk edebiyatında en çok kullanılan nazım şeklidir. Tek dörtlükten oluşur. Hecenin 7’li ölçüsüyle söylenir ve “aaxa” şeklinde kafiyelenmektedir. Asıl söylenmek istenen kavram üçüncü ve dördüncü dizelerde söylenir. Bu nedenle ilk iki dize için doldurma dize ifadesi kullanılır.

Mani hangi edebi döneme aittir?​

Mani tarzındaki şiirler özellikle on dokuzuncu yüzyıldan sonra kaleme alınan kaynaklarda sıklıkla karşımıza çıkar. Kafiye Düzeni: Manilerin bilinen kafiye örgüsünde, birinci, ikinci ve dördüncü mısralar kendi arasında kafiyeli, üçüncü mısra ise kafiyesizdir. Böyle bir kafiye düzeni ise aaxa şeklinde ifade edilebilir.
Mani konuları nelerdir?​
Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir. Manilerin içeriğinde genellikle halk insanının duygu ve düşüncesi, acıları ve dertleri bulunur.

Yedekli (artık) mani, düz maninin sonuna aynı kafiyede iki dize daha eklenerek söylenen manilerdir. Yedekli kelimesi Türkçe'de "Halk edebiyatında yedeklerle yazılan manzume." anlamına gelir. Maniler genellikle bir dörtlükten oluşurlar, ancak mısra sayıları 5, 6, 7, 8 hatta 14 olan maniler de mevcuttur. Manilerde birinci ve üçüncü dizeler serbest, ikinci ve dördüncü dizeler ise uyaklı olabilir. Manilerin içeriğinde genellikle aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular işlenir.

Mani örnekleri:
- Bağ bana. Bahçe sana bağ bana. Değme zincir kâr etmez. Zülfün teli bağ bana.
- Ağlarım çağlar gibi. Derdim var dağlar gibi. Ciğerden yâreliyim. Gülerim sağlar gibi.
- Adilem sen naçarsın. İnci mercan saçarsın. Dünya deniz olanda.
- Ağam derim naçarım. İnci mercan saçarım. Dünya deniz olunca.

Maninin özellikleri ise şunlardır:
- Yedi heceli dört dizeden oluşur.
- Uyak düzeni aaxa şeklindedir.
- Birinci ve üçüncü dizeler serbest, ikinci ve dördüncü dizeler uyaklı olabilir.
- İlk iki dize genellikle uyağı doldurmak ya da temel düşünceye giriş yapmak için kullanılır.
- Temel duygu ve düşünce genellikle son iki dizede vurgulanır.

Maniler genellikle tek dörtlük halinde söylenen ve çeşitli konularda yazılan nazım şekilleridir. Mani, Türk halk edebiyatında en çok kullanılan nazım şekillerinden biridir. Manilerin içeriğinde genellikle halkın duygu ve düşünceleri, acıları ve dertleri bulunmaktadır.

Geri