AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaziyi ilk bulan kisi kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yazıyı ilk bulan kişi kimdir?​

Çivi vasıtasıyla yazı yazan Sümerler yazıyı ilk buldukları zaman farklı semboller kullandılar. Bu sembolleri yaklaşık olarak M.Ö. 3500 yılına kadar uzanmaktadır. Yani yaklaşık olarak 5500 yıl önce bulunmuş yazının önderleri Sümerlerdir.

Ilk yazı hangi yılda bulundu?​

Ilk yazı hangi yılda bulundu?
Yazını bulunması M.Ö 3500 yıllarda olmuştur. Mezopotamya’da yaşamış olan Sümerler bu şekilde ilk yazıyı icat etmiş oldular. 5500 yıl önce ilk kez çivi yazısını kullanan Sümerler, yazıyı bulan ilk uygarlıktır. Sümerler yazıyı bulurken kentlerin gelişmesi ve ticaretin artması sebebi ile bulunduğu bilinmektedir.

Sümerler yazıyı nasıl icat etti?​

Sümerler yazıyı nasıl icat etti?
Sümerler, yazıldığında üçgen izi bırakan ve çivi şeklinde olan bir aletle, kil ve balçıktan yaptıkları tabaka plakalar üzerine yazılarını yazdılar. Çivi yazısı adı verilen bu teknik aynı zamanda ilk yazı türüdür. Sonraki zamanlarda Hititlerin ve Perslerin de kullanacağı bu çivi yazısı 419 harften oluşuyordu.

Yazının bulunması hangi çağ?​

Ülkemizdeki kabul, İlk Çağ’ın yazının icadı (M.Ö. 4000-3500) ile başlayıp Kavimler Göçü (M.S. 375) ile bittiği varsayımına dayanıyor. Avrupa’da ise İlk Çağ yerine Antik Çağ ifadesi kullanılıyor, bu çağın bitişi olarak da Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılış tarihi (M.S.

Notaları kim icat etti?​

Notaları kim icat etti?
Notaların -si notası hariç- bugünkü şekliyle adlandırılmasını ilk öneren, 11. yüzyılda yaşamış bir din adamı ve müzik teorisyeni olan Guido d’Arezzo olmuştur.

Türk dilinin kökeni nedir?​

Türk dilinin kökeni nedir?
Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir. Eski Türkçenin de üyesi olduğu Doğu grubu ile Ogur grubuna ait tüm Türk dillerinin ortak atası olan varsayımsal bir Ön Türkçenin var olduğu da düşünülmektedir.
Türkçe konuşma dili olarak kaç yıllık?​
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
 
Yazının bulunmasıyla ilgili olarak, Sümerler'in M.Ö. 3500 yılı civarında yazıyı icat ettikleri ve çivi yazısını kullandıkları bilinmektedir. Bu durum, yazının yaklaşık 5500 yıl önce bulunduğunu göstermektedir. Sümerler, yazıyı özellikle kentlerin gelişmesi ve ticaretin artmasıyla birlikte bulmuşlardır.

Sümerlerin yazıyı nasıl icat ettikleri konusunda ise, çivi şeklinde ve üçgen izi bırakan bir alet kullanarak kil ve balçıktan yapılan tabaka plakalar üzerine yazılarını yazdıkları bilinmektedir. Bu çivi yazısı adı verilen teknik, ilk yazı türü olmuştur ve sonrasında Hititler ve Persler tarafından da kullanılmıştır. Sümer çivi yazısı, 419 harften oluşmaktaydı ve o dönemdeki yazılı iletişimin temelini oluşturmuştur.

Türk dilinin kökeni ise Eski Türkçe olarak kabul edilen ve Orhun Yazıtları'nda yer alan yazılı metinlere dayandırılmaktadır. Türkçenin tarihî süreci, yaklaşık 1300 yıl öncesine, Orhun Yazıtları'na kadar dayandırılmaktadır. Ön Türkçe olarak varsayılan dil ise Türk dillerinin ortak atası olarak kabul edilmektedir.

Son olarak, Türkçenin bir konuşma dili olarak varlığını sürdürdüğü süre, yaklaşık 5500 yıl olarak tahmin edilmektedir. Bu durum, Türk dilinin kökenlerine uzanan ve Sümerlerin yazıyı buldukları döneme kadar uzanan bir tarihsel zemin olduğunu göstermektedir.
 
Geri
Üst