Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yazili olmayan kurallar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yazılı olmayan kurallar nelerdir?​

Görgü kuralları, gelenekler, ahlak kuralları yazılı olmayan kurallardır. Bu kurallar nesilden nesile geçerek süreklilik kazanır. Örneğin; ihtiyacı olana yardım etmek, toplu taşıma araçlarında yüksek sesle konuşmamak, bayramlarda büyükleri ziyaret etmek yazılı olmayan kurallardır.

Özel kurallar nelerdir?​

Özel kurallar nelerdir?
Toplumun tümünü ilgilendiren kurallara “genel kurallar”, belli kesimleri ilgilendiren kurallara da “özel kurallar” denir.

Yazısız kurallar bütünü nedir?​

Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür. Bir toplumda düzenin sağlanabilmesi için insanların belli kurallara uygun davranması gerekir. Bu kuralların bir bölümü ahlak kurallarıdır Görenek, gelenek, töre ve adetler ahlakın bir bölümünü oluştururlar.

Yazılı olmayan kanunlara ne denir?​

Yazılı olmayan kanunlara ne denir?
Orta Asya Türk devletlerinde sosyal hayatı düzenleyen ve yazılı olmayan kurallara ne denir? töre.

Temel kurallar ne demek?​

Bir sanata, bir bilime, bir düşünce ve davranış sistemine temel olan, yön veren ilke, nizam.

Yazısız kanunlar nelerdir?​

Yazısız kanunlar nelerdir?
Nedir yazısız hukuk kuralları? Ahlak kuralları, dini kurallar, görgü kuralları, geleneksel kurallar(örf, adet, görenek, töre vs.). Yazısız kurallar kendi aralarında derecelenir.

Yazılı olmayan kuralları yaptırımları nelerdir?​

Yaptırımları açısından değerlendirdiğimizde; Yazısız kurallarda kişilerin hatalarının sonuçları ayıplama, toplumdan dışlama, alay etme ve küçük düşürme gibi davranışlara maruz kalmaktır. Burada uygulamalar kişilere ve topluluğun algılayışına göre değişim göstermektedir.

Toplumdaki yazılı kurallar nelerdir?​

Toplumdaki yazılı kurallar nelerdir?
Yazılı kurallar kanunlar tarafından belirlenen ve hukuki olarak düzenlenen devlet kontrolünde olan kurallardır. Yazısız kurallar ise örfi, ahlaki, edebi, görgü ve geleneğe bağlı olarak gelişen ve toplumun her kesimi tarafından kabul görerek toplumda yerleşik hale gelen kurallardır.

Yazılı ve yazısız kurallar arasındaki fark nelerdir?​

Yazısız kurallar her ayrıntıyı düzenler. Yazılı kurallar ise belirli bir alanı düzenler. Yaptırımları açısından farklılık kendi içinde ikiye ayrılır: – Yaptırımı elinde tutan güç açısından; yazısız kuralları uymayı zorlayan güç toplumsal, yazılı kurallara uymayı sağlayan ise devlettir.
 
Yazısız kurallar, toplumun belirli bir düzen içinde yaşamasını sağlayan gelenekler, görgü kuralları, ahlak kuralları gibi yazılı olmayan norm ve değerlerdir. Bu kurallar genellikle nesilden nesile aktarılarak toplumun yapısını şekillendirir ve insanların bir arada uyumlu bir şekilde yaşamasını destekler.

Özel kurallar ise genel kurallardan farklı olarak belli kesimleri ilgilendiren kurallardır. Örneğin, bir iş yerinde geçerli olan özel iş kuralları, belirli bir grup veya organizasyon için geçerli olabilir.

Yazısız kurallar bütünü olarak da ahlak kavramı öne çıkmaktadır. Toplumun kabul ettiği iyi ve kötü davranışları belirleyen bu kural ve değerler toplamına ahlak denir. Ahlak, toplumsal düzenin korunması ve insanların birbirleriyle etkileşiminde ölçü oluşturur.

Yazılı olmayan kanunlar ise genellikle geleneksel toplum yapısında önem taşıyan ve sözlü olarak nesilden nesile aktarılan kurallardır. Örneğin, Orta Asya Türk devletlerinde geçerli olan töre kavramı, yazılı olmayan kanunlara bir örnektir.

Temel kurallar, bir düşünce sisteminin, sanatın veya bilimin alt yapısını oluşturan ilke ve nizamlardır. Bu kurallar, belirli bir alanda doğru yolu gösteren ve yönlendiren önemli prensiplerdir.

Yazısız kanunlar, yazılı hukuk kurallarının dışında kalan ve genellikle ahlaki, dini, geleneksel ve görgüye dayalı kuralları ifade eder. Bu kurallar genellikle toplumun normları ve değerleri üzerine inşa edilir ve bireyler arasındaki ilişkileri belirler.

Yazılı olmayan kuralların yaptırımları genellikle kişilerin sosyal itibarlarını zedeleyebilecek, dışlayıcı, ayıplama ve küçük düşürme gibi sonuçlar doğurabilir. Bu yaptırımlar genellikle toplumun iç dinamiklerine ve değer sistemine göre şekillenir.

Toplumdaki yazılı kurallar, genellikle devlet tarafından belirlenmiş ve yürürlüğe konmuş kanunlardır. Bu kuralların ihlali durumunda belirli cezai yaptırımlar uygulanabilir. Yazısız kurallar ise genellikle sosyal uyum ve toplumsal düzen için önemli olan geleneklere, görgü kurallarına ve ahlaki değerlere dayalıdır.

Yazılı ve yazısız kurallar arasındaki farklar ise; yazısız kurallar genellikle daha geniş bir yelpazede toplumun davranışlarını düzenlerken, yazılı kurallar belirli alanlara odaklanır. Ayrıca, yaptırımları açısından da farklılık gösterirler. Yazısız kurallar genellikle toplumsal baskı ve ayıplama gibi yaptırımlarla desteklenirken, yazılı kurallar devletin belirlediği cezai yaptırımlar ile desteklenir.
 
Geri
Üst