Yazili olmayan kanunlara ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
253.412
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yazılı olmayan kanunlara ne denir?​

Orta Asya Türk devletlerinde sosyal hayatı düzenleyen ve yazılı olmayan kurallara ne denir? töre.

Yazılı ve yazılı olmayan hukuk kuralları nedir?​

Yazılı Olmayan Kaynaklar (Örf ve Adet Hukuku) Hukukun yazılı olmayan kaynağı örf ve adet kurallarından ibarettir. Bir davranış şeklinin örf ve adet hukuku kuralı haline gelebilmesi için; “süreklilik”, “zorunluluk inancı” ve “devlet desteği” olmak üzere üç unsurun gerçekleşmesi gerekir.

Yazılı olmayan hukuk ne demek?​

Yazılı olmayan hukuk ne demek?
getirilmemiş olan toplumun bilincinde varlığını sürdürüp devlet tarafından uygulanan hukuk kurallarını ise yazılı olmayan hukuk kuralları adı verilir. Hukukta esas olan hukuk kurallarının yazılı olması olduğundan yazılı olmayan kaynaklar son derece nadirdir.

Yazılı olmayan kurallar ne demek?​

Yazılı olmayan kurallar ne demek?
gayet güçlü torpilleri nedeniyle yazılı sınavlara bile girmeden ders ve sınıf geçebilen, kural ailesinin okul çağındaki üyeleri için yapılan tanımdır. hiç bir yazılıya girmediklerinden dolayı kıskanılan kişilerdirlerdirlerrler…

Orta Asya Türk devletlerinde yazılı olmayan kurallara ne ad verilir?​

orta asya türk devletlerinde yazılı olmayan hukuk kurallarına verilen isim. töre .

Hakim yazılı ya da yazılı olmayan bir hukuk kuralı bulamadığında ne yapar?​

uyuşmazlığa uygulayabileceği yazılı veya yazılı olmayan herhangi bir hukuk kuralı bulamadığı takdirde, kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacaksa bir kural koyar ve bu kural çerçevesinde somut uyuşmazlığı çözer..

Yazılı olmayan kaynaklar nelerdir?​

Yazılı olmayan kaynaklar nelerdir?
Yazılı olmayan kaynaklar, gelenek hukukunu oluşturan toplumun örf ve adetleridir. Söz konusu kaynaklar çalışma kapsamı dışında olduğu için bu kaynak türüne ayrıntılı olarak değinilmeyecektir.

Yazılı kurallar nelerdir 10 tane?​

Yazılı kurallar nelerdir 10 tane?
Yazılı olan kurallara örnekler şu şekildedir:
- Trafik ışıklarında beklemek yazılı bir kurallar.
- Alışverişten sonra fiş almak yazılı bir kuraldır.
- Yaya geçidi, üst ve alt geçit kullanmak yazılı bir kuraldır.
- Okulda bahçeyi kirletmemek yazılı bir kuraldır.
- Okula zamanında gitmek.
Aşağıdakilerden hangisi yazılı olmayan kurallara örnek verilebilir?​
Toplum içerisindeki genel geçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır.
Orta Asya yazılı olmayan hukuk kurallarına ne denir?​

Türklerde yazılı olmayan hukuk kurallarına ne ad verilir?​

Türklerde yazılı olmayan hukuk kurallarına ne ad verilir?
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir.

Bir somut olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan herhangi bir hukuk kuralının bulunmaması durumuna ne ad verilir?​

Bir somut olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan herhangi bir hukuk kuralının bulunmaması durumuna ne ad verilir?
Yazılı hukuk kuralları içerisinde bir eksiklik olması ya da olayı çözümleyecek kuralın yazılı kaynaklar arasında hiç bulunmaması durumunda “kanun boşluğu”ndan söz edilir.
 
Yazılı olmayan kanunlara "töre" denir. Orta Asya Türk devletlerinde sosyal hayatı düzenleyen ve yazılı olmayan kuralların toplamına bu isim verilir. Yazılı olmayan hukuk, toplumun bilincinde varlığını sürdüren ancak belirli bir yazılı metinde bulunmayan hukuk kurallarını ifade eder. Bu tür kurallar genellikle örf ve adetlerden oluşur ve devlet tarafından uygulanabilir.

Yazılı ve yazılı olmayan hukuk kurallarının bir arada varlığını sürdürdüğü durumda, hakim bir uyuşmazlığı çözmek için her iki türden de kural bulamazsa, kendi takdiriyle bir kural oluşturabilir ve bu kural çerçevesinde kararını verir.

Yazılı olmayan kaynaklar genellikle örf ve adetlerden oluşur ve gelenek hukukunu oluşturan unsurlardır. Yazılı kurallar ise net bir şekilde belirlenmiş ve yazılı metinlerde yer alan kurallardır. Örnek olarak trafik ışıklarında beklemek, alışverişten sonra fiş almak gibi kurallar yazılı kural örneklerine örnek olarak verilebilir.

Yazılı olmayan hukuk kurallarına Orta Asya Türk devletlerinde "töre" adı verilirken, Türklerde genel olarak siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına yine "töre" denilmektedir. Bir somut olaya uygulanacak yazılı ya da yazılı olmayan herhangi bir hukuk kuralının bulunmaması durumuna ise "kanun boşluğu" adı verilir.
 
Geri
Üst