AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yazili anlatimin ozellikleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.929
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yazılı anlatımın özellikleri nelerdir?​

B) Yazılı Anlatımın Özellikleri Bir konuyu, sahip olduğumuz birikimi kullanarak, bir plân çerçevesinde yazıyla ifade etmektir. 2. Metinde anlatılanlar, kalıcı özelliğe sahiptir. 3. Yazılı bir metnin oluşturulabilmesi için kişinin belli bir kültürel birikime sahip olması gerekir.

Dil ve anlatım dersi ne demek?​

Dil ve anlatım dersi ne demek?
liselerin 4 yıl olmasıyla beraber türk dili ve edebiyatı dersi “dil ve anlatım” ve “türk edebiyatı” olmak üzere ikiye ayrılmıştır. dil ve anlatım dil bilgisi kurallarının ve anlatımla ilgili konuların müfredatında bulunduğu derstir.

Sözlü ve yazılı ifadenin temel özellikleri nelerdir?​

Sözlü ve Yazılı Anlatımın Özellikleri
- Bir konuyu, sahip olduğumuz birikimi kullanarak bir plân çerçevesinde anlatmadır.
- Anlatılacak konu dinleyicileri ilgilendirmelidir.
- Anlatıcı konuyu detaylarıyla kavramış olmalıdır.
- Anlatılacaklar, bir plâna göre sıralanmalıdır.

Yazının temel öğeleri nelerdir?​

Yazının temel öğeleri nelerdir?
YAZILI ANLATIMIN TEMEL İLKELERİ
- Kelime haznesi zengin olmalıdır.
- Okuduklarımızı tahlil etmemizi sağlamalıdır.
- Konuyu iyice anlamalı ve hazırlık yapmalıdır.
- Konu geniş ise sınırlandırılmalıdır.
- Konu dışına çıkılmamalıdır.
- Konu paragraf paragraf işlenmelidir.
- Uzun cümlelerden kaçınılmalıdır.
- Fikirler açık olmalıdır.
Dil ve anlatım kaçıncı sınıf?​
2016-2017 eğitim-öğretim yılında 9. Sınıf (Lise 1) “Dil ve Anlatım Dersi Müfredat/Öğretim Programı” uygulamadan kaldırılmıştır. 9. sınıflardan başlamak üzere 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yeni ismiyle “2015 Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı” uygulanacaktır.

Sözlü anlatım türleri nedir?​

Sözlü anlatım türleri nedir?
Bir konuşmacının katıldığı sözlü anlatım türleri üç tanedir. Bunlar; nutuk, konferans ve bildiri’dir. Tek bir konu hakkında alanında konuşma yetkinliğine sahip bir konuşmacının katılımıyla gerçekleştirilirler.
 
Yazılı anlatımın özellikleri hakkında detaylı bir bilgi vermek isterim.

1. Bir konuyu ifade etme: Yazılı anlatım, bir konuyu belirli bir plan doğrultusunda yazıya dökme işlemidir. Bu süreçte sahip olduğumuz bilgi ve birikimi kullanarak açıklayıcı, ikna edici veya bilgilendirici metinler oluşturabiliriz.

2. Kalıcılık: Yazılı metinler, sözlü anlatımlara göre daha kalıcıdır. Çünkü yazıya dökülen metinler tekrar okunabilir, üzerinde düşünülebilir ve gerektiğinde referans alınabilir.

3. Kültürel birikim gerektirir: Yazılı metinler oluşturabilmek için belirli bir kültürel birikime sahip olmak önemlidir. Dil bilgisi kurallarına hakim olmak, kelime dağarcığının geniş olması ve düşünceleri yazıya aktarabilme becerisi gibi unsurlar yazılı anlatımın gerektirdiği beceriler arasındadır.

Sözlü ve yazılı ifadenin temel özellikleri arasında ise konunun ilgi çekici olması, anlatıcının konuyu detaylarıyla kavramış olması, anlatılacaklarının belirli bir plana göre sıralanması gibi unsurlar bulunmaktadır. Bu özellikler her iki ifade biçiminin de etkili ve anlaşılır olmasını sağlar.
 
Geri
Üst