AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yazılı Anlatım Türleri

haberci

Yeni Üye
Yazılmış Anlatım Türleri Nelerdir
Yazılı Anlatım Türleri ve Özellikleri
Yazılmış Anlatım Türleri Şöyledir
Haber
Makale
Fıkra
Tenkit
Test
Söyleşi
Görüşme
Yolculuk
Anı
Günlük
Çözümleme
Yaşam Öyküsü
Otobiyografi
Bibliyografi
Tenkit
Eleştiri de temeli düşünce olan yazı türüdür Konu sınırlaması yoktur Sanat, edebiyat veya us yazılarının içeriği ile bu içeriğin işlenişini, değerli ve değersiz yönlerini ortaya koyan bir yazı türüdür Yazarın yazıyı kendine tarafından, yazıyı ilgilendiren topluma kadar, kendi alanındaki diğer çalışmalara kadar değerlendirdiği yazılardır
Tanım
İki türlü anlatımdan biri yazılmış anlatımdır Bir duygunun, bir düşüncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılı anlatım denir Yazılı anlatım da kendi içinde türlere ayrılır Yazılı anlatım türleri, bir yazılı anlatımın biçim ve içerik özelliklerine kadar içine girdiği türlerden oluşur
Fıkra
Bu yazı türünü, ahali arasında anlatılan kısa, güldürücü, ders verici durum anlatılarıyla karıştırmamak gerekir Gazetelerdeki köşe yazılarındandır Her gün aynı köşe veya sütunda yayınlanır
Yaşam Öyküsü
Biyografi, meşhur sanatçıların, ülkesine ve insanlığa yararı dokunmuş kişilerin yaşam öyküsünü anlatan eserdir Ara Sıra bir makale dek kısa, ara sıra bir kitap olacak dek uzun çalışmalardır Biyografiler tamamen o kişinin sanatı, düşünceleri, yaptığı işler hakkında bilgileniriz
Tasvir
İki türlü anlatımdan biri yazılmış anlatımdır Bir duygunun, bir düşüncenin, bir hayalin, bir isteğin yazı ile anlatılmasına yazılmış anlatım denir
Haber
Insanlar arası birincil ilişkilerden biri haberleşmedir Bugün hayvanlar dünyası gözlendiğinde yeniden aynı gerçekle aleyhinde karşıya kalırız Leyleklerin göç katarlarının idaresi; arılardaki, karıncalardaki meslek bölümü; anaç tavuğun yavrularını büyütmesi diğer nasıl açıklanır?
Otobiyografi
Bir düşünürün, bir sanatçının kendi hayat öyküsünü anlattığı eserdir Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır
Röportaj
Gazete ve dergilerde yayımlanın yazı türlerinden biridir Öğretici yazı türüdür Bir durum, bir koşul; yerinde gezip görülerek, olayla ya da durumla ilgili öbür kişilerle konuşularak, soruşturularak yazılırMülâkat hem yolculuk yazılarının hem makalenin özelliklerini taşır Makale gibi dayandığı sağlam bir düşünceyi, bir çabuk vardır
Söyleşi
Makaleye benzer bir yazı türüdür Konusu daha çok genel ya da günlük sanat olaylarıdır Fakat konu, tez ve savunma amacı güdülmeden ve müşterek tavır havası içinde, sıcak bir dille yazılır
Günlük
Yazarların kendi kendileriyle dertleşme, hesaplaşma, söylev isteklerini kağıt üzerinde yapmalarından doğmuş yazılardır
Hatıra
Yazan kendi başından geçen olayları ya da kendi yaşadığı dönemde ortaya meydana çıkan kültürel, sosyal, siyasal olayları ve teknolojik gelişmeleri kendi gözlemlerine ve görüşlerine alt kalarak anlatırsa anı dediğimiz bir yazı türü ortaya çıkar
Bibliyografi
Günümüzde bilimde, teknolojide ve sanatta yaşanan gelişmeler sonucu basılı yayınlama öyle arttı oysa artık bunların hepsini bir kitapta toplamak muhtemel değildir Günümüzde her bilim kendi bibliyografisini hazırlamaktadır Hatta bilimlerin altkollarının da bibliyografileri hazırlanmaktadır *

Yazılı anlatım türleri genellikle kendi içlerinde belirli özelliklere sahip farklı türler olarak sınıflandırılır. İşte bazı yazılı anlatım türleri ve özellikleri:

1. Haber: Günlük yaşamdan, toplumsal olaylardan, politik gelişmelerden veya diğer alanlardan güncel ve objektif bir şekilde bilgi veren yazılı bir türdür. Kısa ve öz bir şekilde yazılır, genellikle gazete ve haber sitelerinde yayımlanır.

2. Makale: Bir konuda derinlemesine bir analiz yaparak yazarın düşüncelerini ve görüşlerini belirttiği yazılı bir türdür. Makaleler genellikle gazete köşe yazıları, dergiler veya internet sitelerinde yayımlanır.

3. Fıkra: Genellikle kısa ve güldürücü bir anlatıma sahip olan yazılı bir türdür. Fıkralar genellikle gazete köşe yazılarında veya mizah dergilerinde yayımlanır.

4. Tenkit: Sanat eserlerini veya diğer metinleri eleştiren ve değerlendiren yazılı bir türdür. Yazarın düşünceleri ve yorumları üzerine kuruludur.

5. Test: Bilgi veya yetenek ölçme amacıyla hazırlanan soruların yer aldığı yazılı bir türdür. Genellikle eğitim ve öğretim alanında kullanılır.

6. Söyleşi: Belirli bir konu hakkında farklı kişilerle yapılan görüşmelerin yazıya dökülmesiyle oluşturulan yazılı bir türdür.

7. Görüşme: Benzer şekilde söyleşiye benzeyen, belirli konularda uzman kişilerle yapılan görüşmelerin yazıya dökülmesiyle oluşturulan yazılı bir türdür.

8. Yolculuk: Yazarın bir seyahat veya keşif deneyimini anlattığı yazılı bir türdür. Farklı coğrafyalara, kültürlere veya yaşam tarzlarına dair gözlemleri içerebilir.

9. Anı: Yazarın kendi yaşamından veya başından geçen olayları, deneyimlerini ve hatıralarını anlattığı yazılı bir türdür.

10. Günlük: Yazarın günlük yaşamından, düşüncelerinden, duygularından veya deneyimlerinden bahsettiği kişisel bir yazı türüdür.

Bu türlerden bazıları daha nesnel ve bilgi verici nitelikteyken diğerleri daha duygusal veya mizahi bir yaklaşıma sahiptir. Her bir türün kendi özellikleri ve amacı bulunmaktadır ve yazarlar bu türler aracılığıyla farklı mesajları iletmeyi amaçlarlar.

Geri