Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yazilan dilekce nereye verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.700
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yazılan dilekçe nereye verilir?​

Dilekçeyi nereye vereceğim? – davalının ikametgahının bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemelerinin Hukuki Dilekçe Kabul Oda- sı’na verebilirsiniz.

Dilekçelere cevap verme süresi ne kadar?​

Yetkili idarî makam tarafından, bu şekilde yapılan başvurularla ilgili olarak, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilecektir. İşlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilecektir.

Kimler dilekçe yazabilir?​

Kimler dilekçe yazabilir?
Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir. Dilekçe hakkı, anayasanın 74. Maddesine göre; vatandaşlar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve TBMM’ye yazı ile başvurma hakkına sahiptir.

Yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına ne denir?​

Yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına ne denir?
Şikâyet ve dilekçe hakkı, vatandaşların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkını ifade eder.

Dilekçe nasıl gönderilir?​

Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır.

Adliyeye dilekçe nasil verilir?​

Dilekçe, başka ildeki mahkemeye gönderilmek üzere bulunduğunuz mahkemeye hitaben yazılmalıdır. Ardından dilekçeyi yazan kişi olarak kendi bilgileriniz ve davanın karşı tarafının bilgileri eklenerek açıklamalar yapılıp var ise delillerden ve eklerden bahsedilmelidir.

Dilekçeye 30 günde cevap verilmezse ne olur?​

Dilekçeye 30 günde cevap verilmezse ne olur?
Dilekçeye cevap verilmemesi zaten ret anlamına geliyor. Dilekçe kanununda 30 gün içinde cevap verilir diyor. 60 gün içerisinde verilmemesi istemin reddi anlamına geliyor. Bu durumda 60 günün bitiminde 60 gün içerisinde idari yargıda zımnen reddin iptali istemiyle dava açılabilinir.

Mahkemeye dilekçe nasıl gönderilir?​

Mahkemeye dilekçe nasıl gönderilir?

Adliye Dilekçe nasıl yazılır?​

DAVA DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?
- –Mahkemenin adı.
- –Davacı ile davalının adı, soyadı ve adresleri.
- –Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
- –Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri.
- –Davanın konusu ve mal varlığı haklarına ilişkin davalarda, dava konusunun değeri.

Hangi durumlarda dilekçe geçersiz sayılır?​

1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.

Dilekçe hakkı ne demektir?​

Dilekçe hakkı ne demektir?
Dilekçe hakkı, bireylerin, kişisel veya kamusal konularla ilgili dilek ve şikayetlerini yalnız veya başkaları ile birlikte yargı organı dışındaki resmi kuruluşlara sunabilme hakkıdır.
 
Dilekçe nereye verilir sorusuna verdiğiniz cevap oldukça detaylı ve açıklayıcıdır. Dilekçelerin sulh hukuk mahkemelerinin Hukuki Dilekçe Kabul Odası'na verilmesi gerektiğini doğru bir şekilde belirtmişsiniz.

Dilekçelere cevap verme süresiyle ilgili verilen bilgi de önemlidir. Bir dilekçeye otuz gün içerisinde gerekçeli olarak cevap verilmesi gerektiği ve işlem devam ediyorsa, sonucu hakkında ayrıca bilgi verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu süreçlerin dilekçe sahipleri için önemli olduğunu vurgulamak önemlidir.

Kimlerin dilekçe yazabileceğine dair açıklamanız da doğrudur. Anayasanın 74. Maddesi çerçevesinde vatandaşların, kendileriyle veya kamuyla ilgili dilek ve şikayetlerini yetkili makamlara ve TBMM'ye yazılı olarak iletebilme hakkına sahip oldukları belirtilmiştir.

Yetkili makamlara yazılı olarak başvurma hakkına ilişkin açıklamanız da bilgilendirici niteliktedir. Vatandaşların dilek ve şikayetlerini Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazılı olarak iletebilme haklarını ifade eden bir açıklama yapmışsınız.

Dilekçenin nasıl gönderileceğine ve adliyeye nasıl verileceğine dair detaylı bilgiler de verilmiş. Başlık, konu, tarih, metin ve diğer detayların eksiksiz olması gerektiği, resmi bir dil kullanılması ve yazım kurallarına uyulması gerektiği vurgulanmış.

Dilekçeye cevap verilmemesi durumunda atılacak adımlarla ilgili bilgi de verilmiş. Dilekçeye 30 günde cevap verilmezse, bu durumun istemin reddi anlamına geldiği ve bunun ardından idari yargıda dava açılabilme sürecine ilişkin bilgilendirme yapılmış.

Adliyeye dilekçe ve mahkemeye dilekçe nasıl gönderileceğine dair detaylı bilgiler verilmiştir. Dilekçeleri yazarken dikkat edilmesi gereken hususlara yönelik açıklamalarınız da faydalıdır.

Son olarak, dilekçe hakkı kavramını açıkladığınız kısım da doğru ve anlaşılabilir bir şekilde ifade edilmiştir. Bireylerin kişisel veya kamusal konularla ilgili dilek ve şikayetlerini yargı organı dışındaki resmi kuruluşlara sunabilme hakkını ifade eden dilekçe hakkına dair bilgi vermişsiniz. Bu detaylı ve bilgilendirici açıklamalarınızın forum üyelerine yol gösterici olabileceğini düşünüyorum.
 
Geri
Üst