AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yazicidan sahte para nasil basilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yazıcıdan sahte para nasıl basılır?​

yapılışı: öncelikle yazıcıdan önlü arkalı parayı çekiyoruz (burda dikkat edilmesi gereken husus paranın boyutunu microsoft word paint yada başka bir programda olabilir 64×136 olarak ayarlıyoruz. a4 den çıkardığımız parayı dikkatli bi şekilde kesiyoruz. sonra malzemeleri köşeye koyuyoruz. karışımımız hazır.
Sahte para yasak mı?
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu MADDE 197. – (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Paranın fotokopisi çekilir mi?
Banknotların üzerine gizlenmiş farklı renklere sahip daireler sayesinde fotokopi makineleri, tarayıcılar ve hatta fotoğraf düzenleme yazılımları paranın kopyalanmaya çalışıldığını anlıyor ve bu işlemi tamamlamıyor.

Para hangi kağıda basılır?​

Kağıt paraların ham maddesi genellikle pamuk’tur. Para basmak için kullanılan bu pamuklar; metrekaresi 80-90 gram ağırlığında olan çok ince kağıt yüzey haline getirilir. Bazı ülkelerde kullanılan pamuklara; keten, abaka veya diğer tekstil lifleri ile karıştırılarak farklı türlerde kağıtlar elde edilir.
Sahte para nereye iade edilir?
Öncelikle para değişimi için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na ya da bu konuyla ilgilenen bankalara gitmelisiniz. Para değişimi yapılan gişelerden işlem için numara alıp sıranızı beklemeniz gerek. Sıranız geldiğinde kimliğinizi gişe memuruna verip değişim talebinde bulunmalısınız.
Sahte parayı nereye verebilirim?
Gerçek banknotlar ile karşılaştırılarak kontrolü yapılmalı. Üzerine yazı, çizik, delme, yırtma vb. müdahalelerde bulunulmamalı. Nereden ve kimden alındığına dair tüm bilgilerle birlikte, en yakın Cumhuriyet Başsavcılıklarına veya kolluk kuvvetlerine teslim edilmelidir.
Parada sahtecilik suçu, Türkiye’de ya da yabancı bir devlet kanunlarına uygun bir şekilde tedavülde bulunan bir parayı, sahte bir şekilde üretmek (basma), sahte olduğunu bilerek ülkeye sokmak, nakletmek, muhafaza etmek veya tedavüle sokma biçiminde fiillerle işlenen mütemadi bir suçtur (TCK 197. madde).
Sahte parayla yakalanmanın cezası nedir?
M.197/1: “Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”
Para kopyalanır mı?
Parayı kopyalamanın mümkün olmamasının nedeni, birçok para biriminde eski banknotların çoğunda kullanılan, noktalardan oluşan Eurion Constellation adı verilen işaretlemeler. Bu işaretler, parayı kopyalamaya çalıştığınız cihaz tarafından algılanarak, kopyalama işlemi iptal edilebiliyor (bunu denemeyin).

Kâğıt para basma yetkisi kime aittir?​

Merkez Bankasının kuruluşuna esas teşkil eden 11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı Kanunda; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 87’nci maddesine göre TBMM’ye ait olduğu belirtilen para basma yetkisi, Merkez Bankasına devredildi.
Kâğıt para nerede basılıyor?
Türkiye’de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Banka ayrıca, kendine ait matbaası bulunan dünyadaki sayılı merkez bankaları arasındadır.
Para değişimi nerede yapılır?
Yüzeyinin yarısından fazlası eksik olan banknotlar ise değiştirilmez. Eskimiş, yıpranmış veya kısmen fiziki parça kaybına uğramış banknotların, doğrudan Merkez Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası veya diğer banka ve özel finans kurumlarının şubeleri aracılığıyla değiştirilmesi mümkündür.

Sahte para nasıl anlaşılır Merkez Bankası?​

Orijinal banknotların ön yüzündeki ay-yıldız motifinin içinde, kupür değerini “rakam” ve “TL” harfleri ile gösteren, kabartma baskı tekniğinin uygulandığı mikro yazılar vardır. Büyüteçle okunabilen bu yazılar, Merkez Bankasının bastığı gerçek paraların bir diğer göstergesidir.
 
Geri
Üst