AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yazar kasa nasil alinir Muhasebe?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yazar kasa nasıl alınır Muhasebe?​

– İşletme yazarkasa alımı için ön izin dilekçesi ile vergi dairesine başvurur ve izin yazısını alır. – İzin yazısı ile yazarkasa satan bayilerden yazarkasa satın alır. – Satış yapan bayi, izin yazısına dayanarak fatura düzenler. – Yazar kasa ruhsatı alıcı ve satıcı tarafından kaşelenip imzalanır.

Yazar kasa değişikliği nasıl yapılır?​

Ruhsatname ve fotokopisi, fatura ve fotokopisi, hazırlanan devir dilekçesi ve 1 nolu fiş Mükellefe teslim edilir. Mükellef, bu evraklarla bağlı bulunduğu vergi dairesine müracaat ederek ÖKC(Yazarkasa) Levhasını alır ve Yazarkasayı kullanmaya başlayabilir. NOT: LEVHA ALINMADAN YAZARKASA KULLANILMAMALIDIR.

Yazar kasa bildirimi nasıl yapılır?​

Yazar kasa bildirimi nasıl yapılır?
Yapacağınız temel şey bir yazar kasa bildirim dilekçesi hazırlamak ve onu işletmenizin bağlı bulunacağı vergi dairesine iletmekten ibaret. Vergi dairesi müdürlüğüne hitap ederek yazacağınız dilekçede yazar kasa kullanmaya hangi tarih itibariyle kullanacağınızı belirtmeniz gerekiyor.

Şirketler yazar kasa fişi gider olarak işlenir mi?​

Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.

Kullanılmış yazar kasanın satışı nasıl yapılır?​

Yeni nesil yazar kasa devir işlemleri için, alıcı ve satıcı taraflar aşağıdaki belgelerle birlikte ürünün yetkili servisine başvurulmalıdır:
- Belgeriyle birlikte alıcı ve satıcı taraflar.
- Yazar kasa.
- Yazar kasa ruhsatnamesi.
- Cihazın satışına dair fatura veya gider pusulası

Yazar kasa POS nasıl devredilir?​

Yazar kasa POS nasıl devredilir?
Yetkili servis tarafından aşağıdaki işlemler yapılır:
- Devirle ilgili resmi evrak düzenlenir.
- GİB sisteminde eski mükellef üzerindeki cihaz kaydı silinir.
- Cihazda takılı olan EKÜ (elektronik kayıt ünitesi) eski mükellefe teslim edilir.
- GİB sisteminde yeni mükellef üzerine cihaz kaydı yapılır.

Yazar kasa kullanma mecburiyeti ne zaman başlar?​

01.01.2016 tarihinden sonra işe başlayacak mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti işe başlama tarihinden itibaren 30 gün (kalkınmada öncelikli yörelerde 60 gün) içinde başlayacaktır.

Yazar kasa nasıl kullanılır?​

Yazar Kasa Pos Kart Bilgisi İle Satış İşlemi: Satış tutarı girildikten sonra döviz tuşu ardından giriş tuşuna basılır ve POS’a geçilir. Satış menüsü seçilerek giriş tuşuna basılır yazar kasa tutarıyla devam etmek için giriş tuşu tekrarlanır, ekrandaki tutar onaylanarak manuel girişten kart numaraları tuşlanır.

Yazar kasa POS ne işe yarar?​

Yazar kasa POS ne işe yarar?
Bu cihazların özelliği; bir kredi kartı ya da ATM kartıyla elektronik olarak ödeme yaptığınızda, yapılan ödemeyle ilgili kayırları GİB’in veri tabanına göndermesi ve anında fiş kesmesidir. Böylece ödemeyle ilgili kayıtlar anında alınır, yedeklenir ve saklanır.

Kredi kartı POS cihazına nasıl takılır?​

Satış işlemi iptali temassız işlem ile yapılamamaktadır, Chipli işlem yapılabilir. Kart çipli ise; kartın çipli bölümü cihazın çip okuyucusuna takılır. Ekrana tutar yazısı gelir, satış tutarı yazılarak giriş tuşuna basıldığında şifre sorulur, kart hamili şifresini POS cihazından tuşlayarak giriş tuşuna basar.

Şahıs Şirketi yazar kasa şart mı?​

2001/3395 Sayılı B.K.K. -Yeminli Mali Müşavir, Avukat, Mimar ve Mühendis gibi G.V.K.na göre serbest meslek erbabı sayılan kişilerin şirket şeklinde teşkilatlanmaları halinde doktorlarda olduğu gibi ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.

Yeni nesil yazar kasa POS nedir?​

Yeni nesil yazar kasa POS nedir?
Yeni nesil yazar kasalar veya yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar teknolojik gelişmelerle beraber tekrar düzenlenmiş ödeme kaydedici cihazlardır. Yeni nesil yazar kasa ve bağlantılı donanımlar ile internetten yararlanarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) hızlı ve güvenli şekilde iletişim kurmak mümkündür.

Yazarkasa POS cihazı alırken nelere dikkat etmeli?​

Yeni nesil yazar kasa alırken dikkat etmeniz gereken önemli özellikler; tüm banka uygulamalarıyla entegre olup olmadığı, hafızası, yazma hızı ve ağırlığı olarak sayılabilir. Ayrıca kullanacağınız pos rulo kağıt tipini belirliyor olması açısından yazıcı tipi ve rulo kağıt boyut bilgileri de önemli olacaktır.

Yazarkasa POS cihazı nasıl alınır?​

POS cihazı;
- Anlaşmalı bankalardan bizzat giderek veya internet üzerinden başvuru yaparak.
- Yazar kasa POS satışı yapan firmalardan,
- İkinci el yazar kasa satış platformlarından alınır.

Yazar kasa gider yazılır mı?​

Yazar kasa gider yazılır mı?
Söz konusu giderlerle ilgili KDV’ler de indirim konusu yapılabilecektir. Ancak KDV indirimi, bunların dışındaki belgeler için söz konusu olmayacaktır. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV’si de indirilemeyecektir(7).

Yazar kasa nasıl çalışır?​

Yazar kasa ne kadar sürede alınmalı?​

Eğer yeni bir işyeri açılışı yaptı iseniz böyle bir durumda yapılacak olan bazı şeyler bulunmaktadır. Örneğin Yazar Kasa alacaksanız Yazar Kasa Alma Süresi 30 gün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda işletme açan perakende yatırımcılar 30 gün içerisinde ÖKC cihazlarını almaları gerekmektedir.

Pos cihazı nasıl çalışır?​

Pos cihazı nasıl çalışır?
Pos cihazları çipli ve çipsiz olarak ikiye ayrılmaktadır ve genel olarak çipsiz olmaktadır. Kart pos cihazına okutulur ve satış butonuna basılarak tutar girilir. Bazı pos cihazlarında önce satışın yapılıp, sonra kartın okuttuğu da görülmüştür. Satışa basıldıktan sonra tutar girilir ve müşteriden şifre istenir.

Yazar kasa fişi fatura yerine geçer mi?​

Bu nedenle de yazarkasa fişlerinin faturaya dönüştürülmesi istenmemelidir. Öte yandan Maliye tarafından incelemeler ve kontroller sırasında bu fişleri gider belgesi olarak kullananlardan fatura ibrazı talep edilmemektedir.
 
Yazar kasa işlemleri ve muhasebe konuları hakkındaki detaylı bilgileri anlatan yazınız oldukça faydalı ve bilgilendirici. İşte forumdaki sorulara cevaplarım:

1. **Şirketler yazar kasa fişi gider olarak işlenir mi?**
Evet, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişleri gider belgesi olarak kullanılabilir.

2. **Kullanılmış yazar kasanın satışı nasıl yapılır?**
Yeni nesil yazar kasa devir işlemleri için alıcı ve satıcı taraflar belgeleriyle birlikte ürünün yetkili servisine başvurmalıdır. Belgeler arasında yazar kasa, yazar kasa ruhsatnamesi, cihazın satışına dair fatura veya gider pusulası bulunmalıdır.

3. **Yazar kasa POS cihazı alırken nelere dikkat etmeli?**
Yazar kasa POS alırken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlar olabilir: tüm banka uygulamalarıyla entegre olup olmadığı, hafızası, yazma hızı, ağırlığı, yazıcı tipi ve rulo kağıt boyut bilgileri gibi teknik özellikler.

4. **Yazar kasa gider yazılır mı?**
Evet, yazar kasa giderleri gider olarak yazılabilir ve bu giderlere ilişkin KDV'ler de indirim konusu yapılabilir. Ancak belirli durumlar için KDV indirimi geçerli olmayabilir.

5. **Yazar kasa ne kadar sürede alınmalı?**
Eğer yeni bir işyeri açılışı yapıldıysa, Yazar Kasa Alma Süresi genel olarak 30 gün olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde işletmelerin ÖKC cihazlarını almaları gerekmektedir.

Yukarıdaki bilgiler işletme sahipleri ve muhasebe departmanları için faydalı olabilir. Eğer daha fazla detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst