AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaz ve kis mevsimi nasil olusur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaz ve kış mevsimi nasıl oluşur?​

Mevsimler, Dünya’nın Güneş’in etrafında dönmesi ile meydana gelir. Bu dönüş esansında hava ısınır ve soğur. Değişime uğrayan Dünya, Güneş etrafında turlarken bir açı oluşturur. Söz konusu açı mevsimleri ortaya çıkarır.
Yaz mevsimi hangi mevsimler arasında kalır?
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir: İlkbahar, 21 Mart-20 Haziran; yaz, 21 Haziran-22 Eylül; sonbahar, 23 Eylül-20 Aralık; kış, 21 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.

İlkbahar yaz sonbahar kış nasıl olur?​

Mevsimler nasıl oluşur? Mevsimler, ekliptik denilen dünyanın güneş etrafındaki yörüngesinin düzlemiyle dünyanın dönme ekseninin yaptığı açı sonucu ortaya çıkar. Bu sebeple dünyanın güneş etrafındaki hareketi sırasında kuzey ve güney yarım kürelerin yönelmesi değişir.
Yaz mevsimi nasıl meydana gelir?
Dünya güneş etrafında dönmesi sonucunda bir açı oluşturur. Oluşan açı da bir nevi mevsimlerin oluşmasını sağlar.” Dünyada güneşi sürekli dik açıyla alan bölge Ekvator’dur. Dolayısıyla sürekli yaz ayları yaşanır.
Meteoroloji uzmanları bir yılı dört mevsime bölmek için Gregoryen takvimi kullanır. Buna göre yaz mevsimi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsar ve 31 Ağustos tarihi itibariyle meteorolojik yaz mevsimi sona erer.
Mevsimler kaç aydır?
Bir yıl içinde 4 mevsim vardır. Yaz, Kış, Sonbahar ve İlkbahar. Kış ayları: Aralık, Ocak ve Şubatı; İlkbahar ayları: Mart, Nisan ve Mayıs; Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Yaz; Eylül, Ekim ve Kasım ayları ise Sonbahar ayları olarak bilinmektedir.

Gece gündüz yaz kış nasıl olur?​

Gece Gündüz Oluşumu Görselde ki Gibidir; Kışın gündüzler daha kısayken geceler daha uzundur. Yazın ise gündüzler uzunken geceler daha kısadır. Gündüz saatlerinin geçmesi ile birlikte dünyanın dönüş hareketi devam ettiği için güneşin gökyüzündeki konumu da değişir.
 
Geri
Üst