AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaz Musonu ve kis Musonu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaz Musonu ve kış Musonu nedir?​

Yaz musonları Hint okyanusundan, Asya kıtasına yaz mevsiminde esen rüzgârdır. Yaz mevsiminde karalar hızla ve fazlaca ısınmıştır. Çevresine göre sıcak alanlar alçak basınç merkezi oluşturur. Aynı anda Hint okyanusu yavaş ısındığından daha serindir.

Yaz Musonu yağış getirir mi?​

Rüzgâr yüksek basınç alanından , alçak basınça doğru eser. Sonuçta Hint okyanusundan Asya kıtasına doğru güçlü rüzgârlar esmeye başlar. Yaz musonları bol yağış bırakırlar.
Kış Musonu nedir?​
Kış musonları karadan, denize doğru, Asya kıtasından, Hint Okyanusuna doğru eser. Karadan esen rüzgârlar soğuk ve kurudur, yağış oluşmaz, Muson bölgesi kurak dönemi yaşar. Fakat deniz üzerinden geçen hava kütleleri nem kazanır. Yeniden karaya ulaşırlarsa yağış bırakırlar.

Yaz ve kış Musonu nasıl meydana gelir?​

Yaz ve kış Musonu nasıl meydana gelir?
Kış boyunca soğuyan denizler, yazın karalara göre daha geç soğur. Bu nedenle deniz üzerinde yüksek basınç oluşur ve bu yüksek basınç alanlarından ısınan karalar üzerindeki alçak basınç alanlarına doğru rüzgarlar eser. Bunlara Muson rüzgarları denir. Muson rüzgarları kışın karadan denizlere doğru eser.

Kara ve okyanus arasındaki sıcaklık farkından oluşan rüzgâr nedir?​

Kara ve okyanus arasındaki sıcaklık farkından oluşan rüzgâr nedir?
Denizler daha sıcaktır ve basınç azdır. Bunun sonucunda da, karadan denize doğru rüzgar eser. Bu rüzgarlara kara meltemi denir. Yanyana bulunan bağlarla alçak düzlüklerin gün içinde farklı ısınma ve soğumalarına bağlı oalrak oluşur.

Samyeli rüzgârı ne demek?​

Samyeli. Çölden esen rüzgârdır. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Irak yönünde yani güneydoğu yönünden esen rüzgârdır.

Okyanus iklimi nerelerde görülür?​

Batı rüzgârlarının etkisiyle ılıman kuşak karalarının batı ve çok daha seyrek olarak doğu kıyılarında görülür. Avrupa’nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada’nın batısı, Şili’nin güneybatısı, Güney Afrika’nın güneydoğusu, Avustralya’nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir.
Türkiye’de muson yağmuru var mı?​
MUSON YAĞMURLARININ GÖRÜLDÜĞÜ YERLER Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya’da etkilidir.

Poyraz rüzgarı ne demek?​

Poyraz rüzgarı ne demek?
Poyraz kuzeydoğu yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Kış aylarında hava koşullarının da elverişli olduğu hallerde poyraz ile birlikte özellikle Marmara, Karadeniz yoğun kar yağışı alabilmektedir.

Samyeli soğuk rüzgar mıdır?​

Samyeli soğuk rüzgar mıdır?
Hamsin, sirokko, samyeli dünyadaki sıcak yerel rüzgârlara örnek verilebilir. Türkiye’de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgârları sıcak yerel rüzgârlardır.

Lodos neden tehlikelidir?​

Neyse çok dağılmadan ana konumuza dönelim, ‘Lodos’. Lodos yönünden rüzgarın karbonmonoksit zehirlenmesine yol açmasındaki asıl neden güneyden ılık hava getiriyor olması, dolayısıyla sebep rüzgarın yönü.
 
Yaz Musonu ve Kış Musonu, Asya'da ve Hindistan'da meydana gelen muson rüzgarlarıdır. Yaz musonları genellikle yaz aylarında, kış musonları ise kış aylarında etkilidir. Yaz musonları Hint Okyanusu'ndan Asya kıtasına doğru esen sıcak ve nemli rüzgarlar iken, kış musonları ise Asya kıtasından Hint Okyanusu'na soğuk ve kuru rüzgarlar olarak eser.

Yaz musonları, yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğru esen rüzgarlar sayesinde bol miktarda yağış getirirler. Bu durum özellikle tarım için son derece önemlidir. Kış musonları ise genellikle kurak dönemlerin yaşandığı zamanlarda etkilidir.

Kara ve okyanus arasındaki sıcaklık farkından oluşan rüzgarlar ise genellikle denizlerin daha sıcak olmasından kaynaklanır. Bu durumda karadan denize doğru rüzgar eser ve buna "kara meltemi" denir.

Samyeli rüzgarı ise çölden esen bir rüzgardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve Irak yönünden eser. Okyanus iklimi ise batı rüzgarlarının etkisiyle ılıman kuşağın batı ve doğu kıyılarında görülür. Türkiye'de ise muson yağmurları tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir.

Poyraz rüzgarı ise kuzeydoğudan esen soğuk bir rüzgardır ve genellikle kış aylarında etkilidir. Samyeli genellikle sıcak yerel rüzgarlardan biridir, Türkiye'de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgarları da sıcak yerel rüzgarlar arasındadır. Lodos rüzgarının tehlikeli olabilmesinin sebeplerinden biri, getirdiği ılık hava nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabilmesidir.
 
Geri
Üst