Yaz Gelince Astım Hastalığı Tatile Çıkar

SoruCevap

Yeni Üye
Havalar ısındı. Artık tatil planları yapıyoruz. Peki astımlı çocuklar tatil döneminde

ilaçlarını kullansınlar mı? Nasıl bir yol izlenmelidir? Bu sorular da yazla birlikte

gündeme geliyor ve cevap aranıyor.

Günümüzün önemli hastalıklarından biri astımdır. Astım hastalığı sık öksürük, nefes

sıkışıklığı, akciğerde hırıltı ve egzersiz sonrası öksürük veya hırıltı gibi belirtilerle

kendini belli etmektedir. Astım hastalığı teşhisi konulan çocuklar çocuk alerji

uzmanlarınca verilen astım ilaçlarını kullanırlar. Astım ilaçları rahatlatıcı ve iyileştirici

olarak iki türdür. Rahatlatıcı ilaçlar sadece öksürük ve hırıltı olduğunda kullanılması

gerekir ve etkisi bu belirtileri rahatlatmaktır. İyileştirici ilaçlar ise bronşlarda hasara

uğramış yerleri düzeltir. Çocuktaki belirtilerin ortaya çıkmasını engeller.

Çocuk Alerji Uzmanları tarafından teşhis konulup tedavisi ayarlanan çocuklar bu ilaçları

kış boyu kullanırlar. Çünkü kış döneminde sık gribal enfeksiyon olurlar. Gribal

enfeksiyonlar da astımlı çocukların belirtilerini ortaya çıkaran en önemli nedendir.

Özellikle ev tozu akar alerjisi olan çocuklar kış döneminde ev içinde kaldıkları için yine

sık hastalanırlar. Çocuğun ev içinde kalması ve ev tozu akarlarının en yoğun olduğu

dönem de kış ayları olduğu için çocuklarda astım belirtileri de sık ortaya çıkar. Daha

sonra bahar ayı ile birlikte polenlere bağlı astımı olan çocuklarda astım belirtileri olan

öksürük ve nefes sıkışmaları ortaya çıkar. Yaz gelince yani Haziran ayının sonunda artık

alerjenler azalır, gribal enfeksiyon riski ortadan kalkar.

Yaz döneminde gribal enfeksiyon riskinin çok düşük olması, alerjenlerin miktarının çok

azalması nedeniyle astımlı çocuklarda yaz döneminde fazla şikayet olmaz. Bu nedenle de

yaz dönemlerinde astımlı çocuğun hastalığı kontrol altındaysa ve çocuk alerji uzmanınız

uygun görmüşse genellikle astım ilaçları kesilir. Çünkü astım hastalığıtemmuz ayında

tatile çıkar. Tatilden de Eylül ayına kadar gelmez. Çocuğun vücudu yaz döneminde

dinlendirilir. Eylül ayının ortalarına kadar sadece öksürük veya hırıltı gibi belirtileri

rahatlatıcı ilaçlar kullanılır.

Sonuç olarak astım hastalığı yaz dönemimde tatile çıkar ve çocuk alerji uzmanınız

tarafından uygun görülürse temmuz ayının başından Eylül ayının ortalarına kadar astım

ilaçlarının kullanılmasına ara verilir.

Geri