AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yaylacilik en cok nerede yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaylacılık en çok nerede yapılır?​

Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar hem hayvanlarını otlatmak ve hayvanlarının kışın yiyecekleri otları toplamak için hem de yaz şartların göre daha serin ve uygun şartlarda yaşamak için yaylaya çıkmaktadırlar.

Yaylaya ev yapmak serbest mi?​

Bu yapıların yöresel mimariye uygun ve yöresel malzeme kullanılmak suretiyle yapılması zorunludur. Mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait otlakıyelerden faydalanacak şahıslar, bu yönergede belirlenen hususlar dışında, bina, ev, ahır ve benzeri inşaatlar yapamazlar.

Yaz turizmi en çok hangi bölgede yetişir?​

Yaz turizmi en çok hangi bölgede yetişir?
En önemli plajlar, Ege kıyılarından başlar ve Akdeniz’de Antalya yakınlarında son bulur. Bodrum, Çeşme, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, Alanya önemli tatil yöreleridir.

Yayla turizmi en çok hangi bölgede yapılır?​

Yayla turizmi en çok hangi bölgede yapılır?
Bakanlıkça yapılan çalışmalar doğrultusunda en fazla yayla turizm merkezi Karadeniz’de yer alıyor, en fazla yayla merkezinin yer aldığı il ise 7 merkez ile Ordu. Bu ili 6 merkez ile Trabzon takip ediyor. Rize’de 4, Giresun ve Sinop’da 3’er, Antalya, Gaziantep ve Tokat’ta ise birer yayla merkezi bulunuyor.

Trabzon yaylada ev yapmak için nereden izin alınır?​

Köylerimizde, yaylalarımızda, doğal sit alanlarımızda kaçak yapılaşmayla mücadele etmek adına buralarda yapılacak yapıların da mühendislik hizmeti alması münasebetiyle valilik kanalıyla ruhsatlandırıyoruz. Ruhsatı, proje onayı olmayan yapıların köylerde, yerleşim alanları dışında yapılmasına müsaade etmeyeceğiz.

Yayla evi nasıl olmalı?​

1-Ahşap Evler: Ormana yakın yerlerdeki yayla evleri ahşaptır. Ahır olan alt kat taş, mutfak, kiler, oturma ve yatma yeri olarak kullanılan üst kat ise kalın tahtadan yapılır. Çatı, “hartama”, “harduma”, “hartuma” ya da “hartıma” denilen, yaklaşık 1,5-2 cm kalınlığındaki çam tahtalarla örtülür.

Yaz turizmi hangi bölgelerde yapılır?​

Yaz turizmi hangi bölgelerde yapılır?
Yaz turizminin en yoğun olduğu tatil beldeleri arasında Antalya, Alanya, Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Kaş gibi merkezler bulunmaktadır. Yayla turizminin en fazla geliştiği yöreler arasında Trabzon, Giresun, Rize, Ilgaz, Bolu ve Abant yer almaktadır.

Yayla turizmi nerede görülür?​

Yayla turizmi nerede görülür?
Karadeniz Yaylaları Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt İl sınırlarındadır.
 
Yaylacılık geleneği Türkiye'de çeşitli bölgelerde yapılmaktadır. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz gibi bölgelerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar, hayvanlarını otlatmak ve kışın yiyecekleri otları toplamak amacıyla yaylaya çıkmaktadırlar. Ayrıca yazın daha serin ve uygun şartlarda yaşamak için de yaylalara çıkılmaktadır.

Yaylaya ev yapmak için belirli kurallar ve yönergeler bulunmaktadır. Yapıların yöresel mimariye uygun olması ve yöresel malzemeler kullanılması zorunludur. Mera, yaylak ve kışlaklar ile umuma ait otlakıyelerden faydalanacak kişiler, belirlenen hususlar dışında bina, ev, ahır gibi inşaatlar yapamazlar.

Yaz turizmi ise genellikle Ege kıyılarından başlayarak Akdeniz'e kadar uzanan sahil şeridinde gelişmektedir. Özellikle Bodrum, Çeşme, Fethiye, Marmaris, Kuşadası, Alanya gibi tatil yörelerinde yaz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır.

Yayla turizmi ise Karadeniz bölgesinde daha fazla gelişmiştir. Bakanlıkça yapılan çalışmalara göre, en fazla yayla turizm merkezi Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgede en fazla yayla merkezi ise 7 merkez ile Ordu'dur. Trabzon, Rize, Giresun, Sinop gibi iller de yayla turizmi açısından önemli potansiyele sahiptir.

Trabzon'da yaylalarda ev yapmak için izin almak için valilik kanalıyla ruhsatlandırma işlemleri yapılmalıdır. Yapılacak yapılar mühendislik hizmeti alınarak proje onayından geçmelidir.

Yayla evleri genellikle ahşaptan yapılmaktadır. Ormana yakın yerlerde bulunan yayla evleri ahşap olarak inşa edilir. Alt kat genellikle taş ve ahır olarak kullanılırken üst kat kalın tahtalardan yapılır. Çatı ise çam tahtalarıyla örtülür.

Yaz turizminin yoğun olduğu bölgeler genellikle Akdeniz sahil şeridi üzerinde bulunmaktadır. Antalya, Alanya, Marmaris, Kuşadası, Bodrum, Fethiye gibi şehirler yaz turizminin en popüler olduğu destinasyonlardır.

Yayla turizmi ise Karadeniz bölgesinde yaylaların bulunduğu şehirlerde daha fazla gelişme göstermektedir. Trabzon, Giresun, Rize, Artvin gibi iller Karadeniz yaylalarının turistik potansiyellerini değerlendirmektedirler.
 
Geri
Üst