AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Anksiyete yani telaş, herkesin bir dereceye kadar yaşadığı bir histir. Bir imtihandan ötürü kaygılanmak, birinci kere otomobil kullanırken kaygı yaşamak epey olağan bir durumdur. Ve aslında yararlıdır da. Zira kişinin sorun yaşama ihtimaline rağmen evvelce hazırlık yapmasına -onu güdüleyerek- yardımcı olur. Düşünsenize; çok kıymetli bir imtihana gireceksiniz ancak imtihanla ve sonucuyla ilgili hiç korku yaşamıyor, onu önemsemiyorsunuz. Çalışmak için bir neden görür müsünüz? Hayır. Lakin tasa, denetimden çıkmaya ve kişinin hayatına hâkim olmaya başladığında, ortada bir sorun var demektir. Yeniden imtihan örneğinden gidecek olursak; çok telaş, bu sefer kişinin çalışmaya odaklanmasının ve verimli çalışmasının önüne geçecektir.

Yaygın anksiyete bozukluğu; öbür anksiyete bozukluklarından farklı olarak, kişinin çok sayıda husus ve nedenden ötürü duyduğu yaygın, kronik ve uzun vadeli bir korku durumudur. Dertler, kaygılar kişinin günlük hayatının çok büyük bir kısmını kapsar ve kişinin gündelik fonksiyonlarını yerine getirmesini maniler.

Belirtilerinden bahsedecek olursak; yorgunluk, halsizlik, odaklanma problemleri, daima olarak ve pek çok mevzuda tasa duyma, çabuk sonlanma, uyku sıkıntıları, kas gerginliği üzere fizikî ve zihinsel pek çok şikayet yaşamanıza neden olmaktadır. Bu belirtilerden son 6 aydır muzdaripseniz, yaygın anksiyete bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Temelinde yaygın anksiyete bozukluğunda temel soru şudur: ‘’ya olursa’’. Ya çocuğuma bir şey olursa, ya Covid olursam, ya eşim kaza yaparsa, ya imtihanı geçemezsem, ya virüs kaptıysam da belirti göstermiyorsam ve konuttaki herkes bulaştırırsam…

Zihin daima bu türlü olumsuz ihtimallerle kişiyi tetikte kalmak zorunda bırakır. Ve algıladığı tehlikeyi büyük, kendi baş etme kapasitesini ise olduğundan daha küçük görür.

Kişi ayrıyeten belirsizliğe tahammül noktasında da büyük dert yaşar. Kaygılanarak, bir şeyleri denetim edebileceğini ve evvelden tedbir alabileceğini düşünür. Her vakit en berbat ihtimalleri düşünmenin, gerçekleştikleri vakit daha hazırlıklı olmasını sağlayacağına inanır.

Lakin biliyoruz ki, bunların hepsi aslında kişinin gücünü ve gücünü önden tüketmekten öbür bir işe yaramayacaktır. Ne kadar hazırlanmaya çalışsak da, bir meseleyle karşılaştığımızda koşullar ve durumların bizim varsayım ettiğimizden çok farklı gelişebilme ihtimali vardır. Ek olarak bu çok tasa ve denetim halleri, kişinin günlük, aile, iş ve toplumsal etrafında çeşitli meseleler yaşamasına sebep olacaktır.

Bu yüzden bu sorun, vakit kaybetmeden bir uzmandan dayanak almanız yeterli olacaktır.
 
Geri
Üst