AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yavas calisan tiroid ne yemeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yavaş çalışan tiroid ne yemeli?​

Tiroid bezi az çalışan hastaların tiroid bezi hızlandırmak için:
- Sebze ve meyve tüketimini arttırmaları,
- Protein oranı yüksek gıdalar tüketmeleri,
- Haftada en az 2 defa balık yemeleri,
- Omega 3 yağ asitleriyle takviye vücutlarına takviye yapmaları,
- A, C ve E vitamini yüksek besinlerle öğünlerini oluşturmaları,
Tiroid Bezinin Az Çalışması Durumunda Ne Yemeli, Ne Yememeli?
- Sebze ve meyve tüketimini arttırmaları,
- Protein oranı yüksek gıdalar tüketmeleri,
- Haftada en az 2 defa balık yemeleri,
- Omega 3 yağ asitleriyle takviye vücutlarına takviye yapmaları,
- A, C ve E vitamini yüksek besinlerle öğünlerini oluşturmaları,

Tiroid yükseltmek için ne yapmalı?​

Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin. Selenyum: Buğday rüşeymi, tam tahıllar, ceviz ve sarımsak, soğan, mantar ve ıspanak gibi sebzeler selenyum zenginidir.

Tiroidi az çalışan ne yememeli?​

Tiroidi az çalışan ne yememeli?
Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.

Tiroid bezi neden yavaş çalışır?​

Tiroid bezi neden yavaş çalışır?
Tirioid bezi iltihaplanması da yavaş çalışma nedenleri arasındadır. Çok sık görülen tiroid bezi iltihabı olan Hashimato hastalığı tiroid bezini fazlasıyla tahrip eder. Ve bu nedenle tiroid görevlerini yerine getiremez hale gelir. Tiroidin yavaş çalışma durumu genetik olarak da görülme olasılığı çok yüksektir.

Tiroidi hangi yiyecekler yükseltir?​

Buğday, tam tahıllar, ceviz, sarımsak, soğan, mantar ve ıspanak gibi besinler yüksek oranda selenyum içerdiğinden TSH yüksekliğinde tüketilmesi gerekmektedir.

Tiroid düşüklüğü nasıl tedavi edilir?​

TSH düşüklüğü, tiroid hormon üretimini engelleyen bazı ilaçlarla (anti tiroid ilaçlar) tedavi edilebilmektedir. Tiroid bezini küçültmek ya da çok çalışmasını önlemek için radyo aktif iyot tedavisine de başvurulabilmektedir. Nadir vakalarda ise tiroid bezlerinin ameliyatla alınması gerekebilmektedir.

Tiroid ilaçları adet düzensizliği yapar mı?​

Tiroid ilaçları adet düzensizliği yapar mı?
Bu hastalarda öncelikle tiroid hormon bozukluğu tedavi edilip 3-6 aylık bir süreden sonra adet düzensizliğinin düzelmesi beklenir. Tiroid hormon bozuklukları kadınlarda yumurtlama fonksiyonunun bozulmasına, adet düzensizliklerine ve kısırlığa neden olabilir.

Tiroid hastaları ne yemeli ne yememeli?​

Tiroid hastaları ne yemeli ne yememeli?
 
Tiroid hastalarının beslenmesi oldukça önemlidir çünkü tiroid bezi düzgün çalışmadığında vücuttaki birçok fonksiyon etkilenir. İşte tiroid hastalarının dikkat etmesi gerekenler:

**Ne Yemeli:**
- Sebzeler ve meyveler: Sebzeler ve meyveler vitamin, mineral, antioksidan ve lif açısından zengindir ve tiroid sağlığı için faydalıdır.
- Protein oranı yüksek gıdalar: Protein tiroid sağlığı için önemlidir, hindi, tavuk göğsü, balık gibi protein kaynakları tercih edilebilir.
- Balık: Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balık tüketimi tiroid sağlığına olumlu etki yapabilir.
- Omega-3 yağ asitleri takviyesi: Omega-3 yağ asitleri tiroid fonksiyonları için faydalıdır, balık yağı takviyesi alınabilir.
- A, C ve E vitamini içeren besinler: Bu vitaminler tiroid sağlığı için önemlidir, portakal, kivi, badem gibi besinleri tüketebilirsiniz.

**Ne Yememeli:**
- Lahanagiller (lahana, brokoli), ıspanak, soya fasulyesi: Bu gıdalar tiroid hormonlarını azaltabilir, aşırı tüketimden kaçınmak önemlidir.
- Turp, tatlı patates, avokado: Bu besinler tiroid sağlığı için zararlı olabilir, tüketim miktarına dikkat etmek gerekir.

Genel olarak dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni tiroid hastalıklarının yönetiminde önemlidir. Ancak tiroid hastalığıyla ilgili detaylı bir beslenme planı için bir doktora veya beslenme uzmanına danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst