Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yatirim amacli gayrimenkuller duran varlik mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.236
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yatırım amaçlı gayrimenkuller duran varlık mı?​

Yatırım amaçlı olanlar ise, duran varlıklar içerisinde “Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller” başlığı altında raporlanırlar. Yatırım amaçlı gayrimenkuller, uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülürler. Bu gayrimenkuller, işletmenin faaliyetini yürütmesi için zorunlu olarak elde bulundurduğu gayrimenkuller değildirler.

Hangisi yatırım amaçlı gayrimenkuller örnek olarak verilebilir?​

Sunulan yardımcı hizmetlerin toplam anlaşmanın görece önemsiz bir kısmını oluşturması durumunda, işletme söz konusu gayrimenkulleri yatırım amaçlı gayrimenkul olarak sınıflandırır. Bir ofis binası sahibinin, söz konusu binanın kullanıcılarına sunduğu güvenlik ve bakım hizmetleri buna örnek olarak gösterilebilir.
TMS 40 yatırım Amaçlı Gayrimenkuller nedir?​
• Yatırım amaçlı gayrimenkuller: normal iş akışı çerçevesinde satılmak amaçlarından ziyade kira geliri veya değer artış kazancı ya da her ikisini birden elde etmek amacıyla (sahibi veya finansal kiralama sözleşmesine göre kiracı tarafından) elde tutulan gayrimenkullerdir (TMS 40, par. 5).

TMS ye göre yatırım amaçlı gayrimenkuller bilançoda nerede yer alır?​

TMS ye göre yatırım amaçlı gayrimenkuller bilançoda nerede yer alır?
Bir işletme yatırım amaçlı gayrimenkulünü herhangi bir geliştirme yapmadan elden çıkarmaya karar verirse, gayrimenkulü finansal durum tablosundan (bilançodan) çıkarana kadar yatırım amaçlı gayrimenkul olarak sınıflandırmaya devam eder ve stok olarak dikkate almaz.

Yatırım amaçlı gayrimenkuller ilk Muhasebeleştirmede ve sonraki dönemlerde nasıl değerlenmektedir?​

Yatırım amaçlı gayrimenkuller ilk Muhasebeleştirmede ve sonraki dönemlerde nasıl değerlenmektedir?
İlk muhasebeleştirme ve izleyen dönemlerde gayrimenkuller Türk Vergi Sistemi hükümlerine göre maliyet bedeli ile değerlenmektedir (Gönen ve Gürel, 2016:134). İlk muhasebeleştirmeden sonra işletme yatırım amaçlı gayrimenkullerini gerçeğe uygun değer yöntemi veya maliyet yöntemi ile değerler.

Yatırım amaçlı gayrimenkuller hesabı nedir?​

Yatırım amaçlı gayrimenkul; kira geliri veya değer artış kazancı ya da her ikisini birden elde etmek amacıyla (sahibi veya finansal kiralama sözleşmesine göre kiracı tarafından) elde tutulan gayrimenkullerdir. Gayrimenkulden kastedilen; arsa, bina ya da binanın bir kısmı veya her ikisidir.

Bir emlakçı işin normal akışı içinde satmak üzere elinde tuttuğu gayrimenkulleri ne olarak sınıflandırılır?​

– İşletmenin amaçlarını gerçekleştirmek üzere, normal iş akışı içerisinde sahibi tarafından kullanılan gayrimenkuller TMS-16 Maddi Duran Varlıklar Standardına göre sınıflandırılmaktadır.
Gerçeğe uygun değeri üzerinden ölçülen yatırım amaçlı gayrimenkullerin dönemde meydana gelen gerçeğe uygun değişimleri finansal tablolarda nasıl sunulur?​
62 Sahibi tarafından kullanılan bir gayrimenkul gerçeğe uygun değeri üzerinden ölçülen bir yatırım amaçlı gayrimenkule dönüştüğü tarihe kadar, söz konusu gayrimenkul (ya da kullanım hakkı varlığı) amortismana tabi tutulur ve ortaya çıkan değer düşüklüğü zararı finansal tablolara yansıtılır.

Kira geliri sağlamak amacıyla elde edilmiş bir bina aşağıdakilerden hangisine kaydedilir?​

Kira geliri sağlamak amacıyla elde edilmiş bir bina aşağıdakilerden hangisine kaydedilir?
– İşletmenin kira geliri ve/veya sermaye kazancı elde etmek için elde tuttuğu gayrimenkuller yatırım amaçlı gayrimenkuller olarak değerlendirilmekte ve TMS-40 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller standardına göre sınıflandırılmaktadır.
 
TMS (Türkiye Muhasebe Standartları) 40'a göre yatırım amaçlı gayrimenkuller, işletmelerin normal iş akışı içerisinde satmak yerine kira geliri veya değer artış kazancı sağlamak amacıyla elde tuttukları gayrimenkuller olarak tanımlanmaktadır. Bu gayrimenkuller, işletmenin faaliyetlerini yürütmek için gerekli olmayan varlıklardır ve uzun vadeli yatırım araçları olarak görülürler.

Örnek olarak, bir ofis binasının sahibi söz konusu binayı kullanıcılarına güvenlik ve bakım hizmetleri sunarak kira geliri elde etmeyi amaçlıyorsa, bu bina yatırım amaçlı gayrimenkul olarak sınıflandırılabilir. TMS 40'a göre, söz konusu gayrimenkuller, finansal durum tablosunda (bilanço) özel bir şekilde raporlanır ve değerlenirler.

TMS 40'a göre yatırım amaçlı gayrimenkuller maliyet bedeli ile değerlenir. İlk muhasebeleştirme ve sonraki dönemlerde işletmeler, gayrimenkulleri Türk Vergi Sistemi hükümlerine göre maliyet bedeli ile değerlerler. Gayrimenkulün gerçeğe uygun değer yöntemi veya maliyet yöntemi ile değerlenmesi işletmeye bağlıdır.

Yatırım amaçlı gayrimenkuller genellikle amortismana tabi tutulurlar ve dönemde meydana gelen gerçeğe uygun değişimler finansal tablolarda uygun şekilde sunulur. Yine aynı şekilde, kira geliri elde etmek amacıyla edinilen bir binanın TMS-40 standartlarına göre yatırım amaçlı gayrimenkul olarak sınıflandırılması gerekmektedir.

Emlakçıların normal iş akışı içinde satmak amacıyla ellerinde tuttukları gayrimenkuller ise TMS-16 Maddi Duran Varlıklar Standardı'na göre sınıflandırılırken, kira geliri veya sermaye kazancı elde etmek amacıyla elde tutulan gayrimenkuller TMS-40 Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller standardına göre değerlendirilir ve raporlanır.
 
Geri
Üst