AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaslilikta ilac kullanimi ile ilgili temel kurallar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaşlılıkta ilaç kullanımı ile ilgili temel kurallar nelerdir?​

Yaşlılıkta akılcı ilaç kullanımı ile ilgili temel kurallar şunlardır:
- Yaşlı hastaya ilaç önerilirken tedavi mutlaka bireyselleştirilmeli; o hastaya en uygun ilaç seçilmelidir.
- Tedaviye başlamadan önce bir tanı konmuş olmalıdır; sadece hastalık belirtileri için ilaç önerilmemelidir.

Yaşlılarda düşmeye neden olan ilaçlar?​

Yaşlılarda düşmeye neden olan ilaçlar?
Psikotropik ilaçlar (ör: antidepresanlar, benzodiazepinler, antipsikotikler), antihipertansif ve vazodilatör ilaçlar yaşlılarda düşme riskini artıran ilaçların başında gelmektedir..

Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımına ne denir?​

Yaşlılarda çoklu ilaç kullanımına ne denir?
Yaşlılarda sık görülen durumlardan bir tanesi polifarmasi, yani çoklu ilaç kullanımıdır. Çoklu ilaç kullanımının ön görülebilen ve öngörülemeyen bir çok yan etkisi vardır. Yan etkileri önlemek için doğru gerekçeyle doğru miktarda ilaç kullanılmalıdır.

Yaşlılarda Akılcı ilaç kullanımı doğrultusunda dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?​

· Tedavi düzenli olarak gözden geçirilmeli ve gereksiz ilaçlar tedaviden çıkarılmalı, tekrar tekrar reçeteye yazılmamalı. · Yaşlı hastaların önceden kullandığı ilaç listeleri, ilaç şişeleri ve kutuları mutlaka kontrol edilmeli. İlaç kutuları belirgin olarak etiketlenmeli.

Yaşlının ilaç uyumunda etkili öncelikli faktörler nelerdir?​

Yaşlının ilaç uyumunda etkili öncelikli faktörler nelerdir?
Yaşlılarda tedaviye uyum sağlanabilmesi için öneriler:
- Tedaviye gereksinimleri olduğu konusunda hastaların“ikna” edilmesi,
- Etkin “iletişim” kurulması,
- Hastaların aranması, “kontrollere çağrılması”,
- Hastanın tedavinin sonucu ve etkinliği konusunda “bilgilendirilmesi”,

Yaşlılarda düşmeye neden olan faktörler?​

Yaşlılarda düşmeye neden olan faktörler?
Yaşlanma ile kas gücünün azalması, yürüme bozuklukları, görme bozukluğu, dengesizlik gibi kişisel faktörler yanında, kötü aydınlatma, kaygan zemin ve merdivenler gibi çevresel faktörler de düşmeye zemin hazırlamaktadır.

Akılcı ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?​

Doz atlamamaya ve ilacı hekimin önerdiği şekilde almaya özen gösterilmelidir. İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
 
Yaşlılıkta ilaç kullanımıyla ilgili temel kurallara dikkat etmek önemlidir. İşte yaşlılıkta ilaç kullanımı ile ilgili temel kurallar:

1. **Bireyselleştirilmiş Tedavi:** Yaşlı hastalara ilaç önerilirken tedavi mutlaka bireyselleştirilmelidir. Her hasta için en uygun ilaç seçilmelidir.

2. **Tanı Önemli:** Tedaviye başlamadan önce bir tanı konulmalıdır. Sadece hastalık belirtileri için ilaç önerilmemelidir.

3. **Düşmeye Neden Olan İlaçlar:** Yaşlılarda düşmeye neden olan ilaçlar arasında psikotropik ilaçlar (ör: antidepresanlar, benzodiazepinler, antipsikotikler), antihipertansif ve vazodilatör ilaçlar bulunmaktadır.

4. **Polifarmasi:** Yaşlılarda sık görülen durumlardan biri polifarmasi yani çoklu ilaç kullanımıdır. Yan etkileri önlemek için doğru gerekçeyle doğru miktarda ilaç kullanılmalıdır.

5. **Akılcı İlaç Kullanımı:** Tedavi düzenli olarak gözden geçirilmeli, gereksiz ilaçlar tedaviden çıkarılmalı ve ilaç listeleri kontrol edilmelidir.

6. **İlaç Uyumunu Etkileyen Faktörler:** Yaşlılarda ilaç uyumunu sağlayabilmek için hastaların ikna edilmesi, etkin iletişim kurulması, aramalar yapılması ve bilgilendirmenin yapılması önemlidir.

7. **Düşmeye Neden Olan Faktörler:** Yaşlılarda düşmeye neden olan kişisel faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler de etkilidir. Kötü aydınlatma, kaygan zeminler gibi faktörler düşmelere zemin hazırlayabilir.

8. **Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:** Doz atlamamaya özen gösterilmeli, ilaç dışı ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalı ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar kullanılmamalıdır.

Yaşlılıkta ilaç kullanımı, dikkatli ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki her hasta farklıdır ve tedavi yaklaşımı da buna göre belirlenmelidir.
 
Geri
Üst