- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yaşlılıkta en sık görülen sağlık sorunları nelerdir?
Yaşlılıkta Görülen HastalıklarYaşlıların karşılaştığı sorunlar nelerdir?
Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi …Yaşlı hastada görülen fizyolojik sağlık sorunları nelerdir?
Beyin ve diğer sinir yapılarında atrofi dediğimiz yapısal hacimde ve sinir hücre sayısında azalma. Çevresel sinir iletim hızında azalma, hafıza da zayıflama, kavrama kapasitesinde düşme, öğrenmede güçlük reflekslerde zayıflama, koordinasyon ve dengede bozulmalar meydana gelir.
Yaşlılıkta en çok ölüme neden olan hastalık?
Ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2017 yılında ölen yaşlıların E,1’i dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bu hastalığı ikinci sırada ,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, üçüncü sırada ise ,2 ile solunum sistemi hastalıkları takip etti.
Yaşlanma bellek işlevlerini nasıl etkiler?
Yaşlanma bellek işlevlerinde bozulma değil yavaşlamaya neden olur. Bellek işlevlerindeki azalma gerçekte oldukça erken yaşlardan başlayan bir özelliktir. On beş yaşında bir çocuğun bellek işlevleri on yaşındakinden, kırk yaşında bir erişkinin bellek işlevi de yirmi beş yaşındakinden daha zayıftır.Yaşlanma ile ilgili fizyolojik değişimler nelerdir?
Yaşlanma ile ortaya çıkan değişiklikler Larinksdeki sinir uçları sayısı azalır, öksürük refleksi zayıflar. Ağız ve akciğerlerdeki sekretuvar IgA azalır, virüslere karşı defans zayıflar. Alveol sayısı değişmez. Fonksiyonel alveol sayısı azalır, duvarı incelir, elastisitesi azalır ve alveol çapı artar.Türkiye’de en fazla olume neden olan hastalik?
TÜİK Kurumsal. Ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2018 yılında da değişmedi. Ölüm vakalarının %38,4’ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.