AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaslilik ayligi alabilmenin kosullari nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Yaşlılık aylığı alabilmenin koşulları nelerdir?​

Düzenlemeye göre, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz kişilerin 65 yaş aylığına hak kazanabilmeleri için sadece varsa eşlerinin ve kendilerinin gelirlerine bakılıyor ve eşi ve kendisinin geliri asgari ücretin net tutarının üçte birinden düşük olanlara aylık bağlanıyor.

65 yaş üstü yardım için nereye başvurulur?​

65 yaş üstü yardım için nereye başvurulur?
65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şöyle yapılır: Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır.

Hangi kurumdan emekli olduğunu öğrenme?​

E-Devlet 4A emeklilik sorgulaması yapmak istiyorsanız ilk olarak, https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için TC kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

SGK Hizmet Birleştirme ne işe yarar?​

SGK Hizmet Birleştirme ne işe yarar?
Hizmet birleştirme işlemi kişilerin ödedikleri prim günlerini birleştirme amacıyla yapıldığı için emeklilik öncesinde yapılmalıdır. Bu yeterli sayıya erişmek yada emekli aylığını artırmak adına hizmetler birleştirilir. Özel sektörde çalışan kimseler başvurularını bağlı oldukları sigorta kurumlarına yapar.

65 yaş üstü devlet yardımı nasıl alınır?​

Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır. İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınır. Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) – Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir.

65 yaş üstü sosyal yardım ne kadar?​

65 yaş üstü sosyal yardım ne kadar?
Bu kanun kapsamında engelli ve 65 yaş yaşlılık aylığı bağlanan kişilere 3 ayda bir olmak üzere mart, haziran, eylül, aralık aylarında PTT aracılığıyla ödeme yapılır. %70 ve üzeri engelli 1.543,14 TL. Engelli Aylığı Yakını (18 yaş altı) 1.028,76 TL. 65 Yaş Aylığı 685,05 TL.

Yaşlılık aylığı alabilmenin koşulları genel olarak 65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz kişiler için belirlenmiştir. Bu kişilerin 65 yaş aylığına hak kazanabilmeleri için yapılacak değerlendirmelerde sadece kendilerinin ve eşlerinin gelirlerine bakılmaktadır. Eğer kişi ve eşinin geliri, asgari ücretin net tutarının üçte birinden düşük ise yaşlılık aylığı alma hakkına sahip olabilirler. Bu durumda ilgili başvuruları yaparak gerekli belgeleri tamamlayarak yaşlılık aylığı alabilirler.

65 yaş üstü yardım için başvuru işlemleri genellikle Valilik, Kaymakamlık, Defterdarlık veya Mal Müdürlükleri gibi resmi kurumlar üzerinden gerçekleştirilir. Muhtaç ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın bu yardımlardan faydalanabilmeleri için belirli belgeleri tamamlamaları ve ilgili kurumlara başvurmaları gerekmektedir.

Emekli olduğunuz kurumu öğrenmek için E-Devlet sistemi üzerinden 4A emeklilik sorgulaması yapabilirsiniz. Bu sorgulama işlemi için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu linkine tıklayarak kimlik doğrulama adımlarını takip edebilirsiniz. TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak emeklilik durumunuzu sorgulayabilirsiniz.

SGK Hizmet Birleştirme işlemi, kişilerin ödedikleri prim günlerini birleştirme amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu işlem genellikle emeklilik öncesinde yapılır ve özel sektörde çalışan kişilerin prim ödemelerini birleştirmelerine olanak sağlar. Hizmet birleştirme işlemi emekli aylığını artırmak veya yeterli prim gününe erişmek amacıyla tercih edilebilir.

65 yaş üstü devlet yardımı almak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle ilgili resmi kurumlardan başvuru evraklarını temin etmeleri gerekmektedir. İl veya ilçe idare kurulu tarafından muhtaçlık kararı belgelerinin alınması ve SGK'ya teslim edilmesi gerekmektedir.

65 yaş üstü sosyal yardım miktarları belirli şartlara göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, engelli ve 65 yaş aylığı bağlanan kişilere belirli periyotlarla ödemeler yapılmaktadır. Engelli olan kişilere ödemeler mart, haziran, eylül, aralık aylarında PTT aracılığıyla yapılır ve miktarı %70 ve üzeri engelliler için farklılık gösterir.

Herhangi bir konuda daha detaylı bilgi veya yardım almak isterseniz, lütfen sormaktan çekinmeyin.

Geri