Yasliliga yuklenen anlamlari aciklayan teoriler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
214.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Yaşlılığa yüklenen anlamları açıklayan teoriler nelerdir?​

Yaşlılık alt kültürünün incelenmesinde yaşlının mikro düzeyde sosyal refahını belirleyecek olan bazı toplumsal kuramlar vardır. Yaşlılık Kuramları: Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı • Aktivite Kuramı • Rol Bırakma Kuramı • Sosyal-Çevresel Kuram • Süreklilik Kuramı • Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir.

Yaşlanma teorileri nelerdir?​

Yaşlanma teorileri nelerdir?
Esasen iki ana tip yaşlanma teorisi vardır. Bunlar programlı teoriler ve hasar teorileri. Programlı teoriler, yaşlılığın ne zaman başlayacağını belirleyen ve devamlı ilerleyen bir tür genetik saat olduğunu savunur. Hasar teorisi ise yaşlanmanın hücre ve genetik materyallerdeki hasardan kaynaklandığını savunur.

Yaşlanma teorisine ne ad verilir?​

“Mitokondrial teori” de denir.

Nöro endokrin teorisi nedir?​

Nöro endokrin teorisi nedir?
3. Nöroendokrin Teori: Bu teoride yafllanman›n sadece nö- ronal ve nöronlarla ilgili hormonal mekanizmalarda fonksiyo- nel azalmaya ba¤l› olarak geliflti¤i savunulur. Bu teorinin en önemli dayana¤› hipotaloma-hipofizer aks›n büyümenin dü- zenlenmesinde ve yafllanman›n temel mekanizmalar›nda yer al›yor olmas›d›r.
Yaşlılık olgusu ne demek?​
Yaşlılık, kişinin yaşam gücünün aşamalı olarak zayıfladığı bir dönemdir. Hayatın bu döneminde bireyler, biyolojik, psikolojik, toplumsal ve ekonomik sonuçları olan bir dizi değişim yaşarlar. Biyolojik olarak bu değişim, vücudun çeşitli fizyolojik işlevlerinin azalması ile ifade edilir.

Aşınma teorisi ne demek?​

Aşınma teorisi ne demek?
William Morris Davis’in tanımlamasına göre, aşınma çevrimi, toprak yüzeyinin, dağ oluş hareketi sonucunda yükselmesiyle başlar ve genel taban düzeyine doğru eğimli, hafifçe engebeli bir alan (peneplen) ortaya çıkar.

Kromogranin pozitif ne demek?​

Kromogranin A (CgA), Nöroendokrin tümörler için en spesifik ve güvenilir tümör belirtecidir. Plazma Kromogranin A (CgA) düzeyi feokromositoma, karsinoid tümörler, pankreatik adacık hücreli tümör, medüller tiroid kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri ve daha bir çok Nöroendokrin Tümör’de yükselmektedir.

Yaşlılık ne demek?​

Yaşlılık ne demek?
Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır.

Yaşlılık Nedir tıp?​

Canlının olgunlaşma süreci tamamlandıktan sonra fizyolojik yedek kapasitelerinin giderek azaldığı, yıprandığı ve buna bağlı olarak da yaşam fonksiyonlarının aksadığı bir süreci ifade eder.
 
Yaşlılık ve yaşlanma konularında birçok teori ve açıklama bulunmaktadır. Yaşlılığa yüklenen anlamları açıklayan teoriler şunlardır:

1. **Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı**: Bu kuram, yaşlı bireylerin sosyal, kültürel ve aktif rollerinden uzaklaşarak yaşamlarının son dönemlerine doğru çekildiğini öne sürer.

2. **Aktivite Kuramı**: Aktivite teorisi, yaşlı insanların sosyal ve fiziksel aktivitelerine devam etmelerinin yaşam kalitesini ve mutluluğunu artırabileceğini savunur.

3. **Rol Bırakma Kuramı**: Yaşların ilerlemesi ile bireylerin sahip oldukları rol ve sorumluluklardan bazılarını bırakmalarının yaşlılık sürecinde doğal bir süreç olduğunu belirtir.

4. **Sosyal-Çevresel Kuram**: Bu kurama göre, yaşlanma süreci, bireyin sosyal ve fiziksel çevresiyle olan etkileşimleri ve bu çevrenin yaşam kalitesine olan etkileri üzerine odaklanır.

5. **Süreklilik Kuramı**: Yaşlı bireylerin hayatlarında devam eden aktiviteler ve ilişkilerin yaşamlarını daha anlamlı kılacağını savunan bir kuramdır.

6. **Değiş-Tokuş Kuramı**: Değiş-tokuş kuramı, genç ve yaşlı bireyler arasındaki sosyal etkileşimlerin yaşlılık sürecini etkilediğini belirtir ve yaşlıların genç kuşaklarla etkileşim içinde olmalarının önemini vurgular.

Yaşlanma teorilerine gelirsek:

1. **Programlı Teoriler**: Bu teoriler, yaşlanmanın genetik bir saat gibi programlanmış olduğunu ve belirli bir süre sonra otomatik olarak başladığını savunur.

2. **Hasar Teorileri**: Hasar teorileri ise yaşlanmanın hücrelerde ve genetik materyalde biriken hasarlar sonucunda ortaya çıktığını öne sürer.

Yaşlanma teorisine “Mitokondrial Teori” denilmektedir. Bu teori, yaşlanmanın mitokondrilerde birikmiş DNA hasarları ve mitokondrial disfonksiyonlar nedeniyle oluştuğunu savunur.

Nöroendokrin teorisi ise yaşlanmanın nöronal ve hormonal mekanizmalardaki fonksiyonel azalmalardan kaynaklandığı teorisidir. Bu teoriye göre, yaşlanma sürecinde hipotalamus-hipofiz aksının etkisinin azalması önemli bir rol oynamaktadır.

Aşınma teorisi, William Morris Davis'in tanımıyla, toprak yüzeyinin, dağ oluş hareketi sonucunda yükselmesi ile başlayan ve genel taban düzeyine doğru eğimli, hafifçe engebeli bir alanın oluşum sürecini ifade eder.

Kromogranin A (CgA) pozitifliği, nöroendokrin tümörlerin belirlenmesinde kullanılan bir tümör belirtecidir. Plazma Kromogranin A düzeyi, çeşitli nöroendokrin tümörlerde yükselebilir.

Son olarak, yaşlılık bir kişinin yaşam gücünün zayıfladığı bir dönemi temsil eder. Biyolojik, psikolojik, toplumsal ve ekonomik değişimlere neden olabilir ve vücudun çeşitli fizyolojik işlevlerinde azalmaları içerebilir.
 
Geri
Üst