AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaslilarin egzersiz yapmasina engel olan durumlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.445
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Yaşlıların egzersiz yapmasına engel olan durumlar nelerdir?​

Hareket kaybının temel nedenleri, ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, şeker, denge zayıflığı, kas zayıflığı, hareket sistemi hastalıkları, duyusal yetersizlik ve egzersiz kapasitesinin azalması olarak sıralanabilir.

Yaşlılar egzersiz yapabilir mi?​

Hareketsiz bir yaşamı olan yaşlılarda kas gücünün düzenli spor ve egzersiz yapanlara göre daha azalmış olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle yaşlıların bağımsızlığını artırmak ve yaşlılığa bağlı kronik hastalıkları azaltmak için düzenli spor ve egzersiz ile kas kitlesinin ve kas gücünün artırılması önerilir.
Yaşlılarda sporda nelere dikkat edilmeli?​
Yaşlılarda yürüme, hafif koşu, yüzme, bisiklet önerilir. Ancak, ip atlama ve yüksek tempo koşu gibi zorlayıcı aerobik egzersizler önerilmez. Aerobik egzersizler için önemli olan hedef kalp atım sayısına ulaşmaktır. Egzersiz sırasında konuşmakta güçlük çekiyorsa, egzersiz şiddeti fazla dır.

Yaşlılarda egzersizin yapılmaması gereken durumlar nelerdir?​

Yaşlılarda egzersizin yapılmaması gereken durumlar nelerdir?
Egzersiz Yapılmaması Gereken Durumlar
- Kardiyak hastalığı (miyokard infarktüsü, aritmi, kontrolsüz hipertansiyon vb.)
- Pulmoner hipertansiyon.
- Yeni geçirilmiş derin ven trombozu.
- Obstrüktif ve restriktif akciğer hastalığı
- Ağır kas-iskelet sistemi hastalığı
- Psikojenik bozukluğu olan hastalar.

Yaşlılarda düzenli egzersiz hangi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır?​

Yaşlılarda düzenli egzersiz hangi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır?
Yaşlı Sağlığı Fiziksel Aktivite
- Kalp hastalığı ve inme riskinde azalma,
- Tip 2 diabetes mellitus riskinde azalma,
- Yüksek kan basıncında düzelme,
- Kolestrol seviyesinde düşme,
- Kolon ve meme kanserleri başta olmak üzere bazı kanser risklerinde (akciğer ve rahim) azalma,
- Kilo alımının önlenmesi,

Yaşlılar nasıl egzersiz yapmalı?​

AEROBİK EGZERSİZLER Dolaşım ve solunum sistemine fayda sağlar. Yaşlılara egzersiz olarak tempolu yürüme, bisiklete binme, bahçe işleri, balık tutma gibi işler olabilir. Yaşlılar için haftada 3-4 gün 20-40 dk. yapılabilir.

65 yaş üstü egzersizler nasıl olmalı?​

Şimdi koşma, ileri yaş grubunda genellikle koşma çok kolay yapılan bir egzersiz türü değil ama yapabiliyorsa eğer yavaş koşma tarzını önerebiliriz.” Bardak, imkanı olanlar için yüzmeyi, bisiklete binmeyi ve dans etmeyi öneriyor. Dans etmenin aerobik bir egzersiz olduğunu ve evde rahatlıkla yapılabileceğini söylüyor.
 
Yaşlıların egzersiz yapmasına engel olan durumlar hakkında bilgilendirici bir liste verilmiş. Hareket kaybının temel nedenleri arasında ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, şeker hastalığı, denge zayıflığı, kas zayıflığı, hareket sistemi hastalıkları, duyusal yetersizlik ve egzersiz kapasitesinin azalması yer alıyor. Bu durumlar yaşlıların egzersiz yapmasını engelleyebilir veya zorlaştırabilir.

Yaşlılar egzersiz yapabilirler. Hareketsiz bir yaşam süren yaşlı bireylerde kas gücünün egzersiz yapanlara göre daha azaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle düzenli spor ve egzersizin yaşlılarda kas kütlesini ve gücünü artırarak bağımsızlığı artırabileceği ve kronik hastalık riskini azaltabileceği önerilmektedir.

Yaşlılarda sporda dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yürüme, hafif koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizler önerilirken, zorlayıcı aerobik egzersizlerden kaçınılması gerektiği belirtilmiş. Eğer egzersiz sırasında konuşmakta güçlük çekiliyorsa, egzersiz şiddetinin fazla olduğuna dikkat çekilmiştir.

Egzersizin yapılmaması gereken durumlar da belirtilmiş. Kardiyak hastalıklar, pulmoner hipertansiyon, yeni geçirilmiş derin ven trombozu, obstrüktif ve restriktif akciğer hastalığı, ağır kas-iskelet sistemi hastalığı ve psikojenik bozukluğu olan hastalar için egzersiz önerilmez.

Yaşlılarda düzenli egzersizin sağladığı faydalar arasında kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, tip 2 diyabet riskinde azalma, yüksek kan basıncında düzelme, kolesterol seviyesinde düşüş, bazı kanser risklerinde azalma ve kilo alımının önlenmesi gibi faktörler yer alır.

Son olarak, yaşlılar için egzersiz önerileri paylaşılmıştır. Aerobik egzersizlerin dolaşım ve solunum sistemine fayda sağladığı belirtilmiş. Yaşlılar için tempolu yürüme, bisiklete binme gibi aktiviteler haftada 3-4 gün 20-40 dakika şeklinde yapılabilir. Ayrıca 65 yaş üstü kişilere yavaş koşma, yüzme, bisiklet sürme ve dans etme gibi egzersizler önerilmektedir.
 
Geri
Üst