- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.362
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Yaşlılarda sıkça karşılaşılan bilişsel ya da ruhsal problemler nelerdir?
Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.Yaşlılıkta yaygın olarak karşılaşılan sorunlar nelerdir?
Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi …
65 yaş ve üzeri insanların toplam nüfus içindeki payı 10 dan fazla ise o toplum için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Bir toplumdaki 65 yaş ve üzerindeki nüfusun çocuk ve genç nüfusa kıyasla artmasına göre toplumların yaş sınıflaması yapılmakta; buna göre 65 yaş ve üzeri nüfusun toplamdaki payı %7-10 arasında ise yaşlı nüfus, %10’dan fazla ise çok yaşlı nüfustan söz edilmektedir.Geriatrik Psikiyatri de en sık karşılaşılan sorunlar nelerdir?
Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan fiziksel hastalıkların yanı sıra en sık gözlenen sorun da demans, bir diğer deyişle bellek kaybıdır.
Birleşmiş Milletlerin tanımına göre, 65 yaş üstü nüfusun %7’ye ulaştığı toplumlar “yaşlanan nüfus” a sahiptirler. 65 yaş ve üstü nüfusun %15 ve üzeri olduğu toplumlar ise “yaşlı nüfustur”.
Türkiye yaşlı popülasyonu açısından hangi grupta yer alır?
Türkiye, en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 167 ülke arasında 66’ncı sırada yer aldı. Yaşlı nüfus oranı en yüksek il yüzde 19,8 ile Sinop oldu.