AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaslilarda kemik kirilmasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlılarda kemik kırılması neden olur?​

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Gençlik döneminde tam dolmayan kalsiyum depoları ve yaşlandıkça azalan refleksler, ilerleyen yıllarda karşımıza kemik kırıklarını çıkarabiliyor.

Boy kısalması nasıl engellenir?​

Kemik erimesi oluşmaması için…
- Eğer ilaç kullanıyorsanız düzenli içmeye devam edin.
- Mümkün olduğu kadar güneşlenin.
- Sigara içmeyin.
- Kalsiyumdan zengin diyetle beslenin.
- Alkol tüketimini azaltın.
- Dengeli beslenin,yeterli protein alın,taze sebze ve meyve tüketin.
- Düzenli egzersiz yapın.

Kemik erimesi ne eksikliğinden olur?​

Kemik erimesi ne eksikliğinden olur?
Osteoporoz, D vitamin eksikliği, kalsiyum eksikliği, fazla protein alımı, fazla sodyum alımı, aşırı kafein tüketimi, fazla fosfat alımı, aşırı alkol tüketimi, aşırı sigara tüketimi ile artar. Bu nedenle aşırı tüketimlerden uzak durulmalı ve yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı sağlanmalıdır.

Boy kısalması neden olur?​

Boy kısalması neden olur?
İlerleyen yaşlarda bu madde su kaybetmeye ve küçülmeye başlar. Ayrıca yaşlandıkça kalsiyum ve mineral kayıplarından dolayı kemik yoğunluğu da azalır. Bu değişimler omurganın kısalmasına ve zamanla eğilmesine neden olur. Yaşlandıkça insanların boyunun kısalmasının temel nedeni omurgada ortaya çıkan bu değişimlerdir.

Gün içinde boy ne kadar kısalır?​

Siz de fark etmişsinizdir sabah daha esnek, akşam daha yorgun olur vücut. Gün içinde omurlara binen yükle boyumuz sabah yataktan kalktığımızdan itibaren gece yatana kadar 1.5 – 2 CM civarı kısalır.

Hangi yaşların osteoporoz riski var?​

Dünya sağlık örgütü (WHO) tarafından 50 yaş üzeri kadınların %30’una yakınında osteoporoz ve artmış kırık riski olduğu, er- keklerin ise sekizde birinde kırık riski mevcut olduğu bildirilmiştir. Primer osteoporoz Tip 1 (postmenopo- zal osteoporoz) ve Tip 2 (senil osteoporoz) olarak iki grupta incelenebilir.

Yaşlılarda osteoporozun değerlendirilmesinde önemli nokta vardır.?​

Yaşlılarda osteoporozun değerlendirilmesinde önemli nokta vardır.?
Yaşlılarda osteoporozun değerlendirilmesinde önemli bir nokta da yaşlıların üçte birini etkileyen ve önemli geriatrik sendromlardan biri olan düşmelerin değerlen- dirilmesidir.16Düşmeler osteoporotik yaşlılarda kırıklara yol açacağından her yaşlı düşme öykü ve düşme risk faktörleri açısından değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Tedavi

Ücretsiz osteoporoz taraması, 65 yaş üzerindeki tüm kadınlara yapılmalıdır.?​

Ücretsiz osteoporoz taraması, 65 yaş üzerindeki tüm kadınlara yapılmalıdır.?
Osteoporoz taraması National Osteoporosis Foundation (NOF) önerilerine göre 65 yaş üzerindeki tüm kadınlara, 70 yaş üzerindeki tüm erkeklere, 50-70 yaş arasındaki frajilite kırığı ya da ek risk faktörleri olan erkeklere, 65 yaş altı postmenopozal ek risk faktörü olan kadınlara yapılmalıdır.
 
Yaşlılarda kemik kırılması, genellikle kemik yoğunluğunun azalması ve kemiklerin zayıflaması sonucunda ortaya çıkar. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yetersiz kalsiyum ve D vitamini alımı, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi gibi faktörler kemik kırıklarına zemin hazırlayabilir. Bu durum gençlik döneminde yeterli kalsiyum depolanmasının yapılmamış olmasından kaynaklanabilir. Ayrıca yaşlandıkça vücuttaki kalsiyumun azalması ve kemiklerdeki mineral kaybı da kemik kırılma riskini artırabilir.

Boy kısalmasını engellemek için ise düzenli olarak kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat etmek, güneşlenmek, sigara ve alkol tüketimini sınırlamak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, yeterli protein, taze sebze ve meyve tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak önemli faktörler arasında yer almaktadır.

Osteoporoz birçok faktörün kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Genel olarak D vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği, fazla protein, sodyum, fosfat alımı, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi durumlar osteoporoz riskini artırabilir.

Yaşlandıkça insanların boyunun kısalmasının temel nedeni omurga üzerindeki değişimlerdir. Vücut ağırlığının etkisiyle omurgadaki diskler sıkışarak sıvı kaybına uğrayabilir, bu da boy kısalmasına neden olabilir. Günlük aktiviteler sırasında omurlara binen yük nedeniyle gün içinde boy 1.5 - 2 cm kadar kısalabilir.

Osteoporoz riski genellikle 50 yaş üzeri kadınlarda daha yüksektir. Kadınların %30'unda osteoporoz ve artmış kırık riski gözlemlenebilirken, erkeklerde ise bu risk daha düşüktür. Yaşlılarda osteoporoz değerlendirilirken düşme riskinin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Düşmeler osteoporotik yaşlılarda kırıklara yol açabileceğinden, yaşlılar düşme öyküleri ve risk faktörleri açısından değerlendirilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Son olarak, osteoporoz taraması konusunda NOF önerilerine göre 65 yaşının üzerindeki kadınlar, 70 yaşının üzerindeki erkekler, 50-70 yaş arası erkeklerde frajilite kırığı riski bulunanlar ve 65 yaşın altındaki postmenopozal kadınlarda ek risk faktörleri olanlar için önerilmektedir. Bu taramalar erken teşhis ve uygun tedavi alınması açısından oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst