AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yaslilarda ilac kullanimi nasil olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlılarda ilaç kullanımı nasıl olmalı?​

Yaşlı bireyde akılcı ilaç kullanımına yönelik ilkeler şunlardır 27: • İlaç tedavisinin gerekli olup olmadığı değerlendirilmeli, • Kullanılmakta olan ilaç, sigara ve alkol gibi maddeler bilinmeli, • Reçeteye yazılan ilaçların farmakolojik özellikleri bilinmeli, • Yaşlılarda tedaviye düşük doz ile başlanmalı, • Doz, ilaç …

Yaşlılarda ilaç uygulamalarında dikkat edilmesi gereken temel noktalar nelerdir?​

1. Yaşlı hastaya ilaç önerilirken tedavi mutlaka bireyselleştirilmeli; o hastaya en uygun ilaç seçilmelidir. 2. Tedaviye başlamadan önce bir tanı konmuş olmalıdır; sadece hastalık belirtileri için ilaç önerilmemelidir. 3. Tıbbi sorunlar olanaklar elverdiğince ilaçsız olarak tedavi edilmeye çalışılmalıdır.
Yaşlının ilaç uyumunda etkili öncelikli faktörler nelerdir?
Yaşlılarda tedaviye uyum sağlanabilmesi için öneriler:

Yaşlılarda düşmeye neden olan ilaçlar?​

Psikotropik ilaçlar (ör: antidepresanlar, benzodiazepinler, antipsikotikler), antihipertansif ve vazodilatör ilaçlar yaşlılarda düşme riskini artıran ilaçların başında gelmektedir..

Yaşlı popülasyonda karaciğer kitlesi ve kan akımında azalma olur mu?​

Yaşlanma ile beraber karaciğer kitlesinde, fonksiyonlarında ve kan akımın- da azalma sonucu “ilk-geçiş metabolizma”sı azalır.
Akıllı ilaç nasıl kullanılır?
Akıllı ilaçlar damar yolundan uygulanan kemoterapi yerine ağızdan alınıyor. Akıllı ilaç tedavisi uygulanan hastalar evinde ilacını kullanabiliyor. Belirli aralıklarla hastane kontrolüne gidiyor. Hedefe yönelik akıllı ilaçlar damardan, ciltaltı ve ağız yolu ile kullanılabilen ilaçlardır.
* İlaçları, doktorunuz önermediği sürece ezmeyin, kırmayın, bölmeyin. * Suda erime özelliği olmayan ilaçları, su veya başka bir sıvıda çözmeyin. * İlaçlarınızı orijinal ambalajında saklayın. * Çiğneme tabletleri dışındaki ilaçlarınızı belirtilmediği sürece çiğnemeyin.
Etkin ve yardımcı maddelerin karıştırılmalarının sakıncalı olması, hazırlanmalarının zorluklar çıkarması veya tıbbi uygulamalarında istenmeyen etkilerin oluşması olarak tanımlanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi stabiliteyi etkileyen faktörlerdendir?
Stabiliteye etki eden faktörler: Saklama şartları (ısı, ışık, nem, pH), ambalaj şekli ve materyali, formüldeki yardımcı maddeler, preparatın hazırlandığı alet ve ekipman etkilidir.

Yaşlılarda düşmeye neden olabilecek iç faktörler?​

Düşme risk faktörleri arasında artan yaş, kronik hastalık öyküsü, çoklu ilaç kullanımı, yardımcı araç kullanımı, denge/yürüme bozukluğu ve zayıf görme yer almaktadır. Ayrıca yaşlıların yaşadığı ortamlarda özellikle kapı eşiği, kaygan zemin, halı, kablo vb. gibi sorunlu alanlar düşme için risk faktörü oluşturmaktadır.

Düşmelerde ne yapmalı?​

Bandajlama, askıya alma gibi çeşitli yöntemlerle korumaya alınan el bileğine soğuk uygulama yapılması bilinen ilk müdahalelerin başında gelir. Soğuk kompres: Bir bez veya havluya sarılmış buz veya soğutulmuş jellerin yaralanma sahasına yerleştirilmesi bölgesel şişmeye ve ağrı gelişimine yönelik en etkili girişimdir.
 
Geri
Üst