Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Yaslilarda hemoglobin kac olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlılarda hemoglobin kaç olmalı?​

Araştırmalar, hemoglobin düzeyi 11’in altında olan yaşlılarda yaşam kaybı riskinin, kalp krizi ya da kalp yetmezliğine bağlı riskten daha yüksek olduğunu ve kansızlığın fiziksel durumu daha fazla bozduğunu gösteriyor.

Hemoglobin düşüklüğü nelere yol açar?​

Hemoglobin düşüklüğü nelere yol açar?
Eğer HGB seviyeniz normalden düşük ise bu kırmızı kan hücre sayınızın az (anemi) olduğu anlamına gelir. Bunun nedenleri arasında vitamin eksikliği, kanama ve kronik hastalıklar bulunabilir. Hemoglobin eksikliği yorgunluk, baş dönmesi veya nefes darlığı gibi belirtilere neden olabilir.

Hemoglobin değeri kaç olmalı?​

Hemoglobin değeri kaç olmalı?
Erkeklerde 1 desilitre kan içerisinde 13,5 ile 17,5 gram aralığında hemoglobin miktarı bulunmalıdır. Kadınlarda ise 1 desilitre kan içerisinde 12 ile 15,5 gram aralığında hemoglobin bulunmalıdır. Bu değerler ideal hemoglobin değerleridir. Çocuklarda ise yaş ve aya göre hemoglobin değerleri farklılık göstermektedir.

Yaşlılarda kan düşüklüğüne ne iyi gelir?​

Kansızlığa karşı bu uyarıları dikkate alın!
- Hayvansal gıdalar! Karaciğer, kırmızı et, balık gibi hayvansal besinleri düzenli olarak tüketilmelidir.
- C vitamini! İçeriğinde C vitamini yüksek olan meyve ve taze sıkılmış meyve sularını içecek olarak tercih edilmelidir.
- Demir ilaçları!
- Folik asit!
- B12 vitamini!

HCT düşüklüğü için ne yapmalı?​

HCT düşüklüğü için ne yapmalı?
Bir tür kansızlık problemiyle baş başa olunduğu için, HTC düşüklüğü yaşayan kişiler kan yapan besin gruplarını tüketmelidirler. Et, balık, yumurta, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler folik asit, demir, B12 yönünden sizi destekler.

Hemoglobin değeri neden düşer?​

Hemoglobin değeri neden düşer?
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.

Kan değerleri düşüklüğüne ne iyi gelir?​

Kansızlığa iyi gelen besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kırmızı et.
- Hindi, tavuk.
- Somon, ton balığı
- Soya fasulyesi, tofu.
- Kuru bakliyatlar (fasulye, nohut, mercimek, barbunya v.b)
- Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar.
- Börülce, bezelye, fasulye ve yeşil biber.
- Maydanoz, nane, ıspanak roka, brokoli, pazı gibi sebzeler.

Kan değerleri nasıl yükselir?​

Kan değerleri nasıl yükselir?
Kan değerlerini artıran besinler nelerdir?
- Ispanak. Demir açısından oldukça zengin olan ıspanak, kan değerlerini artıran besinler arasında üst sıralarda yer alır.
- Kuruyemişler.
- Meyveler.
- Kuşkonmaz.
- Maydanoz.
- Kırmızı et.
 
Yaşlılarda hemoglobin seviyesi önemli bir sağlık göstergesi olup, düşük hemoglobin seviyeleri yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle yaşlılarda hemoglobin seviyesi düşmesi, anemi olarak adlandırılan duruma neden olabilir.

Hemoglobin düşüklüğü, vücutta yeterli miktarda oksijen taşınmasını engelleyebilir ve bu durum yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilir. Hemoglobin düşüklüğünün nedenleri arasında anemi, kan kaybı, kronik hastalıklar, vitamin eksikliği gibi faktörler yer alabilir.

Önerilen hemoglobin değerleri, erkeklerde 13,5-17,5 gram/dL aralığında, kadınlarda ise 12-15,5 gram/dL aralığında olmalıdır. Yaşlı bireylerde hemoglobin seviyeleri düşebileceğinden, düzenli olarak kan testleri yaptırarak hemoglobin seviyesini takip etmek önemlidir.

Hemoglobin değerini artırmak için beslenmede demir, B12 vitamini, folik asit gibi besin maddelerine dikkat etmek önemlidir. Kırmızı et, balık, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, meyveler gibi besinler hemoglobin seviyesini artırıcı etkiye sahip olabilir.

Kan değeri düşüklüğü yaşayan bireylerin beslenmelerine dikkat etmeleri ve demir, folik asit, B12 vitamini gibi besinleri yeterli miktarda tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, doktor önerisi doğrultusunda demir ilaçları kullanmak da kan değerlerini düzeltebileceği gibi, kan yapımını destekleyici etkilere sahip olabilir.

Beslenme ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile beraber doktor kontrolünde tedavi yöntemleri uygulanarak hemoglobin ve kan değerlerini düzeltmek mümkündür. Ancak herhangi bir sağlık sorunu yaşandığında mutlaka uzman bir sağlık çalışanına danışmak önemlidir.
 
Geri
Üst