AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Yaslilarda beslenmeyi etkileyen faktorler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Yaşlılarda beslenmeyi etkileyen faktörler nelerdir?​

Fizyolojik olarak tat ve koku duyusunun azal- ması, eksik diş ve tüm dişlerin eksikliği, takma diş kullanma, sindirim sularında azalma, kan dolaşımının yavaşlaması ve alışkanlıklar, yaşlılıkta beslenmeyi etkileyen bazı faktörlerdir.

Yaşlılarda ağız bakımı nasıl olmalı?​

Yaşlılarda ağız ve protez bakımı nasıl olmalıdır?
- Yaşlı bireyler ağız bakımı açısından altı ayda bir kontrol edilmelidir.
- Yaşlılarda diş eti mekanik kuvvetlere karşı dirençli olmadığı için, bu hastalara yumuşak kıllardan oluşan diş fırçaları tavsiye edilir.
- Floridli diş macunları ve ağız gargaraları önerilir.
Yaşlılıkta beslenme ilkeleri nelerdir?
Yaşlılarda Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için Öneriler

Yaşlılarda beslenme neden azalır?​

Yaşlılık döneminde bireylerin diyetle enerji alımında azalma meydana gelmektedir. Özellikle tad alma ve koklama duyularında azalma, çiğneme problemleri, yutma ile ilgili sorunlar bu sürecin nedenleri arasındadır. Yaşlılarda rastlanan depresyondaha genç yaşlardaki bireylerden farklı olarak kilo kaybına neden olmaktadır.

Yaşlılarda en çok dikkat edilmesi gereken konu nedir?​

YAŞLILIKTA BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK İLKELER
Yaşlanma ile beraber diş rengi koyulaşmasına nedeni nedir?
Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, dişlerin rengini etkileyen diğer bir etkenin de yaşlanma olduğunu belirterek, “Yaş ilerledikçe kişide vücutta deformasyonlar meydana geldiği gibi dişlerde sürekli fonksiyon gördüğü için dişte de çatlaklar, sararmalar, aşınmalar ya da kısalmalar meydana geliyor.
Ağız ve diş sağlığının önemi sindirim sisteminin başlangıcı olan ağız olduğundan dolayı fazlası ile önemlidir. Besinlerin parçalanması ile mideye gönderilmesi işlemini dişler yaptığından dişlerin eksik, sağlıksız, hastalıklı ya da çürük olması sindirim durumunu sekteye uğratmaktadır.
Yaşlı bireylerin dört besin grubundan her gün yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmesi büyük önem taşımaktadır. Dört besin grubunu; tavuk, kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar (tam tahıl, bulgur, pirinç, makarna vb.)
Beslenmeyi etkileyen toplumsal faktörler nelerdir?
İnsanların yaşadığı kültürler ya da toplumlar, bireylerin birbirleriyle (sosyal faktörler) sahip olduğu temasla birlikte, gıda seçimlerini etkiler. İnançların, geleneklerin ve tabular etkili faktörlerdir.

Toplumun beslenmesini hangi unsurlar etkiler?​

Tüketicilerin seçimlerini etkileyen bu karmaşık yapının faktörlerini incelemek başarılı bir ürün yaratmak ve sürdürülebilir bir başarı için önemlidir.
- Fizyolojik Faktörler. Fizyolojik faktörler vücudun ihtiyacını ve besin arzusunu etkiler.
- Psikolojik Faktörler.
- 3. Sosyal Faktörler.
- Ekonomik Faktörler.

Adolesan dönem besin seçimlerini hangi faktörler etkiliyor?​

Adolesanların yeme davranışlarını, besin tüketimlerini ve beslenme alışkanlıklarını etkileyen birçok çevresel faktör bulunmaktadır. Aile bireylerinin beslenme alışkanlıkları ise çocuk ve adolesanların beslenme alışkanlıkları, yeme davranışları ve besin seçimleri üzerinde temel etkiye sahiptir (25).
Çocuklarda beslenme alışkanlıkları nelerdir?
Çocuklar günde 4 öğün yemek yemeli Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir.

Beslenme alışkanlıkları ve besin tercihlerini etkileyen etmenler nelerdir?​

Yemek seçimine etki eden faktörleri sıralamak istersek; fizyolojik, ekonomik, sosyal, psikolojik pek çok yönünden bahsedebiliriz:

Besin seçimi nedir?​

Besin seçimi, basit bir süreç gibi görünse de birbiri ile etkileşimli birçok faktörden oluşur(6).Besin seçimini etkileyen başlıca etmenler yaş, cinsiyet, eğitim durumu, beslenme bilgi düzeyi gibi bireysel etmenler, kültürel, sosyal, ekonomik, biyolojik, psikolojik etmenlerdir(7).
70 yaş üstü nasıl beslenmeli?
Kırmızı et yerine tavuk veya hindi eti tercih edilmelidir. Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.
Bunama hastalığı olan yaşlı yetişkinlerle yavaş konuşmaktan kaçınılmalı. Konuşmanın hedefleri doğrultusunda farklı türden sorular oluşturulmalı, sorular bunama hastalığı olan yaşlıyı test eder gibi olmamalı. Basit cümleler kullanılmalı. Konuşurken anlamayı kolaylaştırmak için cümle kelimesi kelimesine tekrar edilmeli.
Duygularımız yemek yeme davranışımızı biyokimyasal açıdan nasıl etkiler?
Duygusal yemek yeme davranışı kişilerin hayatlarına psikolojik olduğu kadar fizyolojik de zarar verir. Duygusal yeme davranışlarının sonucunda kilo problemleri, kalp damar hastalıkları, şeker, kolesterol gibi birçok fiziksel rahatsızlığa da rastlamaktadır.

2 sınıf hayat bilgisi dengeli beslenmek ne demektir?​

Dengeli beslenmek, her yiyecekten az da olsa yemek demektir. Bu sayede vücudumuzdaki sistemler çok daha iyi çalışır.
 
Geri
Üst